Societate

articolul anterior articolul urmator

Criza i-a lovit mai rău pe „căpşunarii” din Spania, decât pe cei din Italia

0
4 Oct 2011 19:18:07
Autor: adevarul
Numărul românilor din Spania a atins un nou record, apropiindu-se de 900.000 Foto: rumania.pordescubrir.com
Numărul românilor din Spania a atins un nou record, apropiindu-se de 900.000 Foto: rumania.pordescubrir.com

Românii aflaţi la lucru în străinătate spun că-n ţara unde s-au stabilit se simte foarte bine criza economică: „mulţi migranţi au început să-şi piardă locul de muncă”, „a crescut costul vieţii” şi „salariile multor migranţi au fost reduse”, sunt afirmaţiile folosite de aceştia pentru a descrie impactul, arată un studiu al Fundaţiei Friedrich Ebert.

Majoritatea celor intervievaţi în cadrul cercetării (67% din respondenţi) susţin însă că ei, personal, au aceleaşi salarii. Doar 17% spun că le-au scăzut veniturile. Manuela Stănculescu, unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest studiu, explică procentul mare al celor care şi-au conservat veniturile în prima parte a lui 2010 prin faptul că sondajul a fost făcut în rândul celor veniţi în vacanţă în ţară.

Este posibil ca procentul celor afectaţi să fie în realitate mult mai mare, dar tocmai pentru că au pierdut la venituri nu şi-au petrecut vacanţa în ţară, în august 2010, atunci când s-au făcut interviurile.

Oricum, românii din Spania par să fi fost mai afectaţi: 73% din migranţii din Italia spun că şi-au păstrat veniturile, în timp ce procentul românilor din Spania care avea aceleaşi salarii ca şi la sfârşitul lui 2009 era de numai 43%.

Spania a fost mai rău lovită de criză, şomajul depăşind aici 21 de procente, iar în cazul imigranţilor - 35 de procente. Aceasta a fost şi motivaţia autorităţilor atunci când au restricţionat, în iulie anul acesta, accesul românilor pe piaţa forţei de muncă locale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările