Criză de ser antirabic în spitale. Ministerul Sănătăţii: Serul va ajunge pe stoc la sfârşitul săptămânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă criza de sânge din spitale, România se confruntă şi cu o criză de vaccin antirabic, spune doctorul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Capitală. La rândul lor, reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii spun că spitalele vor avea vaccinul pe stoc până la sfârşitul acestei săptămâni.

„Aceste ser antirabic se face numai în situaţiile în care există suspiciune foarte mare de rabie, adică muşcătură de animal sălbatic sau animal turbat. Serul lipseşte aproape cu desăvârşire la nivelul ţării. Am auzit că ar mai fi câteva fiole de ser la Cluj. Problema constă în faptul că orice produs medicamentos pe astfel de program se achiziţionează printr-o licitaţie câştigată de distribuitori. Aceşti doi distribuitori sunt acreditaţi de Ministerul Sănătăţii. Aceşti doi distribuitori nu au medicamentul în stoc. Ei practic nu îşi onorează licitaţia câştigată”, a declarat medicul Cătălin Apostolescu, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a precizat că spitalele vor avea până la sfârşitul acestei săptămâni ser antirabic.

„În urma semnalelor primite, MS s-a interesat la producătorul autorizat Sanofi — Pasteur care a spus că există pe piaţă 50.000 de doze de vaccin antirabic. Serul antirabic, care este diferit de vaccin, a fost recepţionat ieri. Ieri a venit în România un transport din Franţa cu ser antirabic. Până la sfârşitul săptămânii se va găsi în spitale, astfel încât să nu mai existe probleme”, a declarat pentru Agerpres Oana Grigore.

Pe aceeaşi temă:

Operaţii amânate din lipsa sângelui

Spitalele din Bucureşti au nevoie în această perioadă de mai mult sânge pentru intervenţiile chirurgicale, dar numărul donatorilor a scăzut. Doar la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate cinci operaţii din lipsa sângelui. Autorităţile fac un apel pentru donarea voluntară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite