Criza vaccinului antigripal continuă. Medicii de familie din Bucureşti transmit că situaţia este tot mai gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia vaccinului antigripal a devenit „de nesuportat” şi lucrurile „se agravează”. Semnalul de alarmă este tras de Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, care observă şi problemele serioase din Capitală, unde medicii au primit în primele tranşe mult mai puţine doze decât numărul solicitat.

Într-o postare pe Facebook, Sandra Alexiu crede că problemele care înconjoară distribuţia vaccinului antigripal sunt departe de a fi rezolvat, iar în Capitală chiar par tot mai grave.

„Problemă mare care pare a nu se mai rezolva la Bucureşti, din contra, lucrurile se agravează în ceea ce priveşte vaccinul gripal. Situaţia a devenit de nesuportat.  Medicii de familie, vreo mie în Bucureşti, solicită de ordinul sutelor (doze - n.r.) fiecare, aşa cum am mai spus şi am mai arătat şi mai arăt”, scrie Sandra Alexiu.

Problema principală este că medicii din Bucureşti au primit în cele două tranşe distribuite un număr semnificativ mai mic de doze decât cel solicitat, Alexiu observând şi că Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a solicitat un număr de doze, comparativ cu judeţe precum Constanţa.

„DSPB primeşte, în urmă propriei solicitări, în jur de 90.000 de doze, în timp ce alte judeţe primesc (în urmă propriei solicitări!!!) un număr mai mare de doze (Constanţa spre exemplu, 160.000). De ce cere Bucureştiul mult mai puţine? Se teme cineva că rămane cu ele, e prea multă nu că să le preiei şi să le distribui la medici (mă rog, vorba vine distribuire, e vorba de programat medicii care vin cu gentuţele) sau poate nu au destule frigidere?

Cert e că avem colegi în ţara care vaccinează deja sute de pacienţi din listele lor, aflaţi în grupele de risc, în timp ce doctorii bucureşteni au primit în prima transă 10-15 şi în a două transă 10-30. Unde sunt celelalte!?!? O matematică simplă zice 90 de fiecare. Lăsand la o parte că unii au cerut 600, 700, 1200 de doze”, arată Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov mai susţine şi faptul că medicii de familie nu au prioritate atunci când vine vorba de primirea dozelor de vaccin.

„ Medicii de familie nu primesc, cu prioritate că medicii lor din spitale, cu prioritate, ÎNAINTE, dozele de vaccin pentru ei şi asistenţe, ci la coadă la sfârşit. Câţi medici de familie credeţi că mai apucă să îşi facă dacă au de vaccinat sute de pacienţi şi primesc 30 de doze?  Asta în condiţiile în care vaccinul achiziţionat gratuit de minister a fost furnizat integral de firmă producătoare.  Da, acuz pe această cale funcţionarea defectuoasă a DSPB, care nu e în stare, prin 6 birouri de sector, să facă vreodată ordine în problemă vaccinurilor”, scrie Alexiu.

O informare a ministerului Sănătăţii din luna octombrie arăta că au fost achiziţionate 1.500.000 de doze de vaccin, cu 200.000 mai multe decât anul trecut, când gripa a făcut ravagii în România. Ministerul mai preciza atunci şi că vaccinurile antigripale vor ajunge în ţară în patru tranşe, iar suplimentarea numărului de doze este o opţiune în cazul în care va fi nevoie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite