Cseke Attila, despre situaţia de la Târgu Cărbuneşti: Eu nu doresc să specific un vinovat /Ancheta ne va spune ce s-a întâmplat acolo, inclusiv legat de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a vorbit despre situaţia de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti care a avut probleme cu instalaţia de oxigen, iar apoi trei pacienţi au fost găsiţi decedaţi. El a precizat că nu doreşte să indice un vinovat: „Sigur aici poate fi vorba despre o problemă tehnică, poate fi vorba despre o chestiune subiectivă, care înseamnă implicarea vinovăţiei unor persoane.”

„În mod categoric, având în vedere că, din păcate, avem şi două decese va fi şi o anchetă de altă natură, instituţiile statului abilitate vor face această anchetă. În ceea ce priveşte partea de stocator de oxigen, de asemenea, specialiştii trebuie să ne spună în urma unei anchete ce s-a întâmplat exact acolo şi inclusiv legat de pacienţi. Pot să spun că Planul de intervenţie, de Cod roşu, s-a activat în termeni şi conform procedurilor legale şi toţi pacienţii de la Terapie Intensivă, respectiv de pe alte secţii care aveau nevoie de oxigen şi erau într-o stare mai gravă au fost transferaţi la alte spitale, la Târgu Jiu, la Rovinari şi la Craiova. Trebuie să aşteptăm această anchetă, să vedem ancheta ce stabileşte şi după care putem trage concluzii”, a transmis ministrul. 

El a precizatcă nu are capacitatea legală de a găsi un vinovat şi că o anchetă va arăta unde au fost problemele.

„Ministrul interimar al Sănătăţii nu are capacitatea legală de a găsi vinovat. Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat de această situaţie. Sigur aici poate fi vorba despre o problemă tehnică, poate fi vorba despre o chestiune subiectivă, care înseamnă implicarea vinovăţiei unor persoane. Acest lucru va fi stabilit de către anchetă. Orice fel de afirmaţie a decidenţilor în această clipă este prematură şi nu ar fi nici corect având în vedere că totuşi va fi o anchetă a autorităţilor”, a explicat Cseke Attila.

Potrivit prefectului de Gorj, Marcel Iacobescu, defecţiunea la Spitalul Târgu Cărbuneşti a apărut vineri dimineata, în jurul orei 6. La ATI se aflau 15 pacienţi în stare gravă, care au fost mutaţi în ambulanţe şi le este administrat oxigen din butelii. Pacienţii cu cel mai mare risc au fost mutaţi la o secţie a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite