Societate

articolul anterior articolul urmator

CTP, despre abuzurile poliţiştilor. Gazetarul a povestit cum a fost ridicat de miliţie, pe vremea lui Ceauşescu

23
6 Mar 2021 17:46:43
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Cristian Tudor Popescu afirmă că apariţia unor cazuri şocante precum cel de la Secţia 16 de poliţie Bucureşti, unde nouă agenţi sunt cercetaţi pentru torturarea şi sechestrarea a doi bărbaţi reprezintă doar moştenirea lăsată de la miliţienii de altădată.

Potrivit gazetarului, înainte de 1989, toate aceste organe aveau ca primă funcţie în stat să supravegheze cetăţenii, în primul rând ca aceştia să nu comită nişte acte împotriva puterii dictatoriale a lui Ceauşescu. 
 
”Asta era principala preocupare. A, că erau şi unii de drept comun, nicio problemă! Ceauşescu din când în când dădea amnistie pentru cei de drept comun, ca să-i mai sperie cu asta pe cetăţenii paşnici şi liniştiţi. Era o poziţie de superioritate pe care o aveau organele de ordine”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.
 
Acesta a relatat o experienţă proprie din anii '80, când într-o seară a fost ridicat dintr-o berărie şi dus la secţia de miliţie.
 
”În anii '80, am fost ridicat într-o seară de miliţie, împreună cu alţi oameni, eram într-o berărie lângă Cişmigiu şi îmi uitasem buletinul, n-aveam buletinul la mine. Şi a venit o razie care a luat pe toată lumea de acolo. Cei care nu aveau buletinul au fost luaţi la secţie, duşi acolo. La secţie, ne-au aliniat pe toţi, pe hol, la zid. Niciunul dintre noi nu era susceptibil de vreo infracţiune, ceva. Singura problemă era că nu aveam buletinul, trebuia într-un fel să ne confirmăm identitatea şi să rezolvăm această problemă.”, a precizat gazetarul.
 
”Un ins de acolo, un miliţian cu grad, trecea prin faţă şi se uita şi cum nu-i plăcea lui de vreunul dintre noi, zicea: „Eşti şmecher, ai pleată, ai blugi, eşti şmecher, ai?” La care, omul acela, mai ţepos aşa, îi răspundea: „Da, domn'e, sînt şmecher! Şi? Ce?”. „Aaaa, eşti şmecher? Ia vino încoace!”. Şi era dus respectivul, la „separee” şi de la „separee” se întorcea printre noi cu lacrimi cât boaba de strugure, nu mai scotea un cuvânt. Ştiţi că sunt metode: se dă cu săculeţul de nisip la stomac, se dă profesionist, nu rămân urme, dar sigur, se pot rupe pereţii stomacului... Aceasta era atitudinea, deci simplii cetăţeni erau nişte gândaci pentru miliţieni. Miliţienii erau superiori. Ei erau trataţi de către medici, de către măcelari, de către gestionari, cu mare deferenţă şi respect, erau tovarăşii de la miliţie!”, a povestit CTP.
 
Potrivit acestuia asta vedem acum transmis din generaţie în generaţie, pentru că cei care au făcut asta acum (poliţiştii de la Secţia 16 cercetaţi pentru tortură  - n.r.) ”probabil că sunt destui dintre ei care sunt prea tineri ca să fi fost instruiţi înainte de 1989.” 
 
”De unde au învăţat ei asta, dispreţul acesta faţă de cetăţean? Păi, l-au învăţat de la cei mai bătrâni. Când au venit în poliţie au învăţat cum se face meserie. De la cine? De la cei vechi. Şi asta fac în clipa de faţă: şi jandarmii de la Braşov şi aşa-zişii poliţişti de la Oneşti şi cei care l-au batjocorit şi l-au torturat pe omul acela pe câmp, iar pe celălalt l-au aruncat prin Rahova”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Utilizator Adevărul
6.03.2021, 17:52:06

Comentariu considerat abuziv.

Ionel Marcu
6.03.2021, 18:05:35

Da` CTP avea „pleată” atunci sau numai blugi, ca astăzi?

-2 (4 voturi)
Ion Ionescu
6.03.2021, 17:53:40

ISRAEL FINKELSTEIN și NEIL ASHER SILBERMAN (savanti evrei) au stabilit (cu dovezi incontestabile, stiitifice) că biblia evreilor (Tora) este falsă. „Biblia dezgropată" este o carte de Israel Finkelstein și Neil Asher Silberman (ambii savanti israelieni cu renume mondial) care prezintă noul consens al istoricilor și arheologilor asupra validității istorice a Bibliei ebraice. Pe baza unor studii arheologice ample și a probelor descoperite, cei doi savanti au concluzionat, că biblia ebraica este falsă, faptele descrise în Tora nu au susținere științifică, iar personajele principale Noe, Moise, Avram etc sunt fictive. Teoriile pe care Finkelstein și Silberman le prezintă în cartea lor relevă că: -Israelienii nu au fost niciodată în Egipt, nu au rătăcit prin deșert, NU au cucerit țara [Canaan] într-o campanie militară și NU au lăsat-o moștenire celor douăsprezece triburi ale lui Israel. Prin urmare Exodul NU a existat. -Regatul unit al lui David și Solomon, descris fals în Biblie ca fiind putere regională, era cel mult un MIC regat tribal. -Ierusalimul, in realitate, a fost un mic oraș de văcari, fără importantă economică, culturala sau militară și NU capitala glorioasă a unui imperiu." Cercetătorul biblic american Jonathan Kirsch a subliniat ca datorita cartii „Biblia dezgropata” Tora (biblia evreilor) a devenit „...doar un simplu artefact de studiat și NU o lucrare inspirată divin care ar trebui îmbrățișată drept credință adevărată”. Link Wikipedia ro.wikipedia.org/wiki/Biblia_dezgropată

-5 (9 voturi)
Ionel Marcu
6.03.2021, 18:06:44

Măi dar scai ești, Ionescule, târăști textul ăsta peste tot!

+2 (4 voturi)
imsi1 imsi1
6.03.2021, 18:14:54

Pai era normal ca pe CTP il salta si acum cit de urit ii darmite in anii 80 sa fii intr o companie dubioasa si fara buletin. Totusi vad ca CP ridica un elogiu militiei care daca te batea avea grija sa nu lase urme fiindca daca pateai ceva ii manca puscaria. Sigur ca nu scria la gazeta Scanteia de asta rramanea in culise si pt anumiti indivizi lipsa can canu lui si a barfei ii lipsa libertaii de exprimare. Eu personal am fostt ridicat de mai multe ori de pe strada si din localuri fie ca aveam parul mare fie ca umblam noaptea pe la fete si dadeam nas in nas cu patrula fiie la raziiile nocturne in Gara de Nord cind la 5 dimineata ne dregeam la restaurantul garii (in anii 70 era deschis non stop) cu cea buna ciorba de potroace din Bucuresti. Daca erai cuviincios nu pateai mare lucru ziceai dle sunt student la ASE facultatea si stau la agronomiie in camin. Te ntrebau cine i decan dle la faculttatea ta le raspundeai si te prelucrau ca parintii care lucreaza samd si ti dadeau drumul. Daca aveai acte la tine nici atita. Iti ziceau ne scuzati avem si noi anumite sarcini. Daca te apucai sa zbiieri jos Ceausescu si puteai a rachiu nnu stiu ce se ntampla ca n am indraznit niciodata asta i drept. O singura data cand mi a spus un maior de la militia TF ai perciunii cam mari (asa era moda) i am spus da si Maurer ii are mai mari ca ai mei. A zis dle tov Maurer are voie si ii sta bine tu semeni cu un caldarar si m a lasat sa plec. Acum sigur ca nu i in ordine sa bati pe niste oameni care umbla linistit pe strada chiar daca ti fac observatii privitoare la tinuta sau masca asa ca sunt de acord ca aia 8 politai trebuie judecati si condamnati. Lipsa de respect pt cetatean nu vine din socialism , vine din lipsa de educatie a populatiei. Iar CTP ii cel mai putin in masura sa i critice fiindca fiind un formator de opinie a propagat atita ura si dezbinare in mass media incit doar cand apare la TV o buna parte a tarii scrasneste din dinti.

-11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările