CTP, despre haosul facturilor: Au fost batjocoriţi oamenii într-un fel insuportabil. Trebuie să plătească pentru că au agresat cetăţeanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit, vineri seara, la Digi24, despre facturile uriaşe primite de români. Acesta consideră că după liberalizarea preţului la energie „au fost batjocoriţi oamenii într-un fel insuportabil”.

„În ce priveşte acest spectacol grotesc al facturilor la energie din România. Eu nu vreau să intru în detalii tehnice – plafonare, compensare, cum e mai bine, cât să fie, 80 de bani kWh, nu vreau să intru în aşa ceva.

Ce vreau să observ, pe bază de logică. Până acum, au fost batjocoriţi oamenii într-un fel insuportabil cu aceste facturi, care sunt declarate acum eronate. Facturi greşite, pe care au apărut nişte sume imense. Cum i-a apărut unei doamne, pensionare la Iaşi, am văzut. Nu i-au apărut 6 milioane de euro pe factură, i-au apărut 6,7 milioane de euro pe factură şi că a consumat 14 milioane de metri cubi de gaz. Deci, scris, cu ştampilă, cu semnătură... Şi după ce rudele doamnei s-au îndreptat înspre respectivul furnizor, au făcut reclamaţie, a fost corectată. A fost „ştornată”, cum se zice. A fost stornată la 200 de lei. De la 6,7 milioane de euro, la 200 de lei. Cine plăteşte pentru aşa ceva? Acesta este un act de agresiune asupra unui om”, susţine Cristian Tudor Popescu, informează Digi24.

Potrivit sursei citate, nimeni nu a suferit nicio sancţiune.

„Nimeni până în momentul de faţă, eu nu ştiu, nimeni nu a suferit nicio sancţiune, nu a plătit nimic pentru aceste aceste acte de agresiune, reprezentate de zisele facturi.”, a precizat gazetarul.

Despre amenzile aplicate de ANPC pentru faptul că unii furnizori nu au aplicat plafonarea de preţ, sursa citată a transmis: „Aia e altceva. Eu vreau să ştiu, trebuie plătită agresiunea asupra cetăţeanului. Aia, că n-au aplicat plafonarea, da, e o chestiunea de respectare a legii. Trebuie să plătească pentru că au agresat cetăţeanul cu aceste facturi.

În fond, ce înseamnă aceste facturi care se dovedesc fantasmagorice? Multe dintre ele. Înseamnă nişte acte de fals şi înşelăciune. Asta sunt! Tentative de înşelăciune cu uz de fals. Au vrut să înşele. Dacă omul plăteşte, e un om cinstit, vrea să-şi plătească dările, spune „domne, dacă atâta scrie acolo, nu ştiu, îmi rup de la gură şi plătesc”. Ce e asta? Este înşelăciune!

Au încercat să înşele oamenii şi acum au venit autorităţile... „E, bun, dacă n-a mers, n-a mers! Ne retragem”. Păi, dar nu plătiţi pentru asta onorabililor?”, a precizat CTP.

Gazetarul spune şi ce ar fi făcut dacă ar fi fost la guvernare.

„În calitate de consumator poţi să-ţi dai seama. Cum îmi dau şi eu. Pentru că de-a lungul anilor ai o anumită sumă care variază cu puţin. E normal, că nu îţi creşte consumul, nu se întâmplă ceva deosebit de la un an la altul. Sigur, ţii seama de măririle de preţuri... Dar în momentul în care ai o săritură din asta, enormă, acolo îţi dai seama imediat, pentru că ştii cam cât ar fi să plăteşti. 

Dar, în sensul ăsta, ce aş face eu acum? Şi e bine că nu sunt eu la guvernare. E bine, pentru că uite ce aş face. Ştiţi ce? Aş spune aşa: Din acest moment, nu mai plăteşte nimeni nicio factură în ţara asta, în România. Nu mai plăteşte nimeni, nimic pe luna asta! De la 1, sau de la 15, n-are importanţă, o lună de zile nu mai plăteşte nimeni, nimic. Nicio factură. De ce? Ca să încheiem cu tarantela asta grotescă a facturilor, care ba sunt bune, ba nu sunt bune. Nu poate să spună nimeni dacă sunt corecte sau nu sunt corecte... Te trimite ministrul să te duci să faci reclamaţie nu ştiu unde, îţi spune că o să-ţi dea banii... „Plăteşte tu, şi o să-ţi dau eu banii, stat, mai încolo, când facem rectificările”!

De ce să pui oamenii în situaţia asta, cu ce drept? Şi atunci, spuneam, „nu mai plăteşte nimeni”. Şi într-o lună de zile, ANRE-ul ăla, ce face? Reglementează, da? Sunt plătiţi acolo cu nişte salarii de stă pisoiul în coadă. Acolo, unde şeful n-are probleme cu energia, că stă la soare mult, am înţeles. Acum e prin nişte insule... „Balneare”, „Maladive”... pe unde este acum... Şeful ANRE.

Deci, acel ANRE să se apuce şi să verifice toate facturile. Să se ducă la fiecare furnizor şi să zică „ia puneţi actele pe masă! Ce aţi emis acum?”. „Noi cu asta ne ocupăm, cu reglementarea”. Sau, mă rog, să fie alt organism în cadrul ANRE, să se ducă peste ei şi să le verifice facturile. După care, după o lună de zile, în care verificăm tot, după aia dacă mai îndrăzneşte cineva să emită o factură în care tu ai de plătit 200 de lei şi ţi se cere să plăteşti 1.700 de lei, atunci instituţia respectivă va plăti pe penal pentru fals, uz de fals, înşelăciune. Şi va plăti atât statului, cât şi persoanei pe care a încercat să o înşele. Vedeţi de ce nu trebuie să fiu eu la guvernare?”, a transmis CTP la Digi24.

Potrivit sursei citate, liberalizarea este rădăcina răului.

„Oricât aş fi eu de liberal în materie de economie, nu în materie de altceva... politic nici vorbă, şi din punct de vedere uman, nu sunt de dreapta. Dar din punct de vedere economic se poate spune că gândesc liberal.

Liberalizarea aceea, a energiei, acolo este rădăcina răului. Da, ea trebuie făcută la un moment dat, dar iată, astăzi, când se întâmplă aşa ceva, este ca şi cum ai da drumul la nişte fiare sălbatice, le scoţi din cuşcă şi le dai drumul. Nu în junglă! Le dai drumul în oraş! Şi nu ai metode suficiente pentru a le ţine sub control.

(…) S-a făcut liberalizarea, dar în clipa în care s-a făcut, exista vreun set de sancţiuni pentru nerespectarea legii? Iată, cum a apărut această situaţie.

Adică, atunci când gândeşti liberalizarea, nu te gândeşti „dar dacă se întâmplă să avem astfel de situaţii?”. „Ce pârghii avem, ce mijloace avem?”. Acum bâjbâim, deja se fac luni de zile de când „domne, cum să facem?”. Ba că-i mai bine aşa, ba aşa... Lucrurile astea trebuiau să fie stabilite în clipa în care s-a făcut liberalizarea. „Aşa se acţionează dacă nu se respectă!”. Pentru că atunci când faci o piaţă liberă, trebuie să introduci şi mijloacele de reglementare ale acelei pieţe. Sau măcar să le aplici, că nici pe alea care existau nu le-au aplicat.

Asta este problema şi ea e politică. E politică! Sunt cele două partide la putere, care încearcă acum, fiecare, să tragă spuza pe turta politică, să scoată o imagine ceva mai simpatică în ochii cetăţenilor, şi de aici, toată această tărăgănare insuportabilă, şi inexplicabilă pentru cetăţeni, în legătură cu măsurile.

Când am spus să nu se mai plătească facturile, asta era o îngheţare a plăţii, nu era o desfiinţare a ei. Deci, după ce se dau facturile pe care furnizorii le consideră corecte, după aia se plăteşte. Se plăteşte tot! Nu-i o scutire ce am spus eu. S-or repezi unii să înţeleagă şi asta. Nu! Este o îngheţare pentru a pune capăt acestei debandade penale, după părerea mea!”, conchide sursa citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite