Societate

articolul anterior articolul urmator

CTP, despre temerile legate de noile buletine: Unii privesc asta ca şi cum li s-ar înfige un cip în cap! Serviciile ne pot urmări acum, fără niciun cip în buletin

27
24 Jan 2020 21:44:30
Autor: Otilia Andrei
Cristian Tudor Popescu
Cristian Tudor Popescu

Invitat la Digi24, Cristian Tudor Popescu a comentat temerile şi controversele stârnite de noile cărţi de identitate cu cip.

Noile buletine cu cip, care vor fi introduse din 2021, au încins spiritele la dezbaterea publică legată de acest subiect din ultimele zile. A fost contestat cipul din document, pentru că oamenii se simt urmăriţi de autorităţi sau le aminteşte de Apocalipsă. Invitat la Digi 24, Cristian Tudor Popescu spune că s-a săturat să audă tot felul de asemenea teorii ale conspiraţiei. "Oamenii nu sunt siliţi să aibă buletin cu cip. Unii privesc asta ca şi cum li s-ar înfige un cip în cap! Temerea este că o să fim urmăriţi peste tot, pentru că se bagă microantene în cipul respectiv. Omul de la MAI a spus un lucru simplu: antenei îi trebuie o baterie ca să funcţioneze. Oamenii cred că aşa vor fi urmăriţi de stat, de puterile oculte.  Statul, serviciile secrete ne pot urmări acum, fără niciun cip în buletin", a declarat Cristian Tudor Popescu.

"Dacă se doreşte de un serviciu de informaţii ca un român să fie urmărit din diverse motive, cu aprobarea unui judecător, poate fi urmărit peste tot. Tehnologia permite să înregistreze şi să folosească orice convorbire a noastră. Orice convorbire poate fi recuperată şi folosită. Prin urmare, nu e nevoie de cip. Oamenii consideră că răul, adică cipul, vine din Occdent, şi acum e băgat şi în România să ne înrobească. E o tâmpenie", a subliniat jurnalistul.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autorităţile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021. A fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă. Principalele modificări: mărimea va fi cea a unui card bancar, va ţine loc şi de card de sănătate - adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem loga în sistemul de sănătate. Apoi, în premieră, va fi un buletin cu cip - va include o imagine facială şi două amprente.

De anul viitor dacă va fi pregătită platforma ca buletinele să fie eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de la 12 ani. Şi dacă părinţii vor pot obţine pentru copii şi mai repede acest act.

O asemenea carte cu aceste elemente de securitate există în alte ţări, de exemplu Belgia sau Germania.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Matei Basarab
24.01.2020, 22:41:32

CTP tu nu intelegi multe. Este dreptul tau. Eu nu accept asa CI dintr-un singur motiv: nu vreau sa fiu amprentat ca infractorii. Poate tu oi fi, eu nu. Daca imi iau CI fara cip nu pot calatori in UE si-mi trebuie pasaport. La pasaport iar vor amprentare. Ramane pasaportul temporar valabil 6 luni dar asta fusese scos pana acum o luna. Un simplu card de sanatate are probleme in accesare dar cum o fi atunci cand sunt in acelasi act si? Conseder ca imi sunt incalcate drepturi prevazute in Constitutie.

-4 (10 voturi)
Klaus Golannis
24.01.2020, 23:15:30

Chestia cu amprenta este intr-adevar abuziva. Odata amprentat intri in baza de date a pulitiei alaturi de infractori, iar o eroare de scanare, dat fiind numarul mult mai mare de amprente stocate, te poate scoate ca suspect, daca nu chiar faptas in cine stie ce grozavie. Nu a spus nimeni, in mod explicit, cine si in ce conditii va avea acces la baza de date cu amprente. Restul factorilor de identificare, fizionomia, grupa de sange, cardul de sanatate asociat, sunt chestii normale.

-5 (9 voturi)
Daniel-Florin Abel
24.01.2020, 23:17:09

+Matei Basarab Si mai exact de ce te deranjeaza ca esti amprentat? Pe bune, daca nu planuiesti ca in vizita ta in strainatate, sa intri neinvitata in vreo casa si sa le ciordesti televizorul, amprenta aia o sa zaca intr-o arhiva neatinsa de nimeni. Si oricum daca ai facut pasaport, sau daca iti deblochezi telefonul cu amprenta, sau te pontezi la munca, etc. amprenta ta oricum e intr-un server national. Aveti niste ingrijorari de-a dreptul stupide.

+5 (9 voturi)
Daniel-Florin Abel
24.01.2020, 23:19:52

+Parallel Mind Nu te scoate draga nimeni suspect, nu mai debita prostii, ca daca e o eroare in baza de date, si iti detecteaza astia amprenta din greseala, se rezolva confuzia imediat ce ajungi la sectie si esti amprentat. Sunt griji stupide.

+3 (7 voturi)
Edmond Wolf
24.01.2020, 22:57:10

Crește viteza de accesare a informațiilor privind deținătorul CI. Acum tastezi cifră cu cifră CNP-ul persoanei. Cu noua CI prevăzută cu cip, introduci fizic cardul într-un terminal și gata. Vezi tot: ce mâncă dimineața, dacă și-a plătit dările și amenzile, cât e de sănătos, ce tratament are, ce îi poți pune în cârcă fără nici un fel de problemă, etc.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările