Cu ce acte poţi vota la alegerile europarlamentare şi la referendumul de pe 26 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: mediafax.ro
FOTO: mediafax.ro

Un referendum pe teme de justiţie, convocat la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis şi alegerile europarlamentare au loc pe 26 mai. Cetăţenii care doresc să participe la referendumul pe justiţie trebuie să răspundă la două întrebări, printate pe două buletine de vot diferite. În total, însă, vor fi trei buletine de vot şi trei urne diferite, conform digi24.ro.

Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul la vot garantat de Constituţia României la secţii de votare organizate atât în ţară, cât şi în diaspora.

Persoanele care pe 26 mai se află pe teritoriul României şi vor să voteze la referendumul pentru justiţie şi la alegerile europarlamentare  au nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate, conform digi24.ro. Actul de identitate trebuie să fie valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu;

paşaportul de serviciu electronic; pentru elevii din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Articolul 6 din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European menţionează şi că: „Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români aflaţi în străinătate sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate”.

   

Pentru cei care votează în diaspora

Persoanele care pe 26 mai nu se află pe teritoriul României şi doresc să voteze la referendumul pentru justiţie şi la alegerile europarlamentare au nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate. Actul de identitate trebuie să fie valabil în ziua alegerilor: paşaportul diplomatic;paşaportul diplomatic electronic;

paşaportul de serviciu;paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic;

paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Aricolul 12(4) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European menţionează şi că: „Alegătorii comunitari, adică cu altă cetăţenie a unei ţări UE, pot vota cu orice document eliberat de statul membru al cărui cetăţean este titularul, altul decât România, şi care este considerat act de identitate în statul emitent”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite