Societate

articolul anterior articolul urmator

Cu ce ne vaccinăm: Pfizer sau Moderna? O dilemă inutilă

51
7 Jan 2021 21:00:10
Autor: Daniela Serb
Până acum, un singur ser anti-COVID este utilizat pentru imunizarea împotriva noului coronavirus
Până acum, un singur ser anti-COVID este utilizat pentru imunizarea împotriva noului coronavirus

Românii se întreabă deja cu ce ser să se vaccineze contra COVID-19: cu cel produs de Pfizer-BioNTech sau cu cel de la Moderna? Medicii susţin însă că este puţin probabil ca al doilea vaccin să ajungă în România, dar şi dacă se va întâmpla asta, aceştia susţin că nu vom putea alege cu ce să ne imunizăm.

Bucurie doar pe jumătate după ce serul anti-COVID produs de compania farmaceutică americană Moderna a primit acceptul Agenţiei Europene a Medicamentului şi reprezentanţii companiei au declarat că intenţionează să deschidă o fabrică în Elveţia. Aceasta pentru că, cea mai mare parte a cantităţii de vaccin a fost contractată de piaţa nord-americană. 

„S-ar putea ca serul de la Moderna să nu ajungă deloc în România, întrucât autorităţile americane au declarat că, mai întâi, vor fi asigurate persoanele din SUA. Preşedinţii americani au spus: întâi America! Ceea ce înseamnă 300 de milioane de vaccinuri, adică 600 de milioane de doze, pentru toată populaţia. Gratuit”, atrage atenţia prof.dr. Viorel Alexandrescu, virusolog, fost director al Institutului Cantacuzino din Bucureşti, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă. 

„Vaccinurile nu sunt interschimbabile!“

La rândul ei, dr. Sandra Alexiu, medic de familie, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov, are îndoieli că vom vedea serul de la Moderna. „Înainte ca vaccinul de la Moderna să ajungă la noi, trebuie să primească autorizaţie provizorie de la UE. Aceasta este procedura după ce Agenţia Europeană a Medicamentului, EMA, îşi dă acordul. Apoi, trebuie să se contracteze de către UE, nu de către noi. Nu ştiu cât de curând se va întâmpla acest lucru. Din câte ştiu eu, e complicat cu Moderna, pentru că a fost contractată în foarte mare măsură de către americani. Nu ştiu dacă ajunge şi pe la noi”, a subliniat medicul de familie. 

Ceea ce este important de ştiut, adaugă Alexiu, este faptul că o persoană care se va vaccina cu o primă doză dintr-un anumit tip de vaccin va face neapărat şi a doua doză din acelaşi tip. „Vaccinurile nu sunt interschimbabile. Este foarte clar precizat în rezumatul caracteristicilor produsului acest lucru. Este prevăzut la amândouă, atât la serul produs de Pfizer-BioNTech, cât şi la cel produs de Moderna, că nu se schimbă între ele. Deci, ai apucat să faci prima doză dintr-un vaccin, şi a doua doză va fi făcută cu acelaşi ser. Când se face programarea, se alocă automat şi doza a doua din stocul respectiv. Platforma de programare la vaccinare face deja acest lucru”, a explicat medicul cum se va proceda cu administrarea mai multor tipuri de ser. 

„Cererea e mai mare decât oferta“

Sunt slabe şanse şi să ne alegem tipul de ser cu care să ne vaccinăm. „Atât vaccinul anti-COVID de la Pfizer, cât şi cel de la Moderna au aceeaşi marjă de eficienţă. Diferenţa între ele este doar temperatura de stocare. Moderna e mai maleabil la această problemă şi cel mai uşor – din acest punct de vedere al depozitării – va fi cu vaccinul de la AstraZeneca”, adaugă medicul de familie. 

Dar serul de la AstraZeneca nici măcar nu şi-a depus documentaţia pentru autorizare la instituţiile europene, mai spune dr. Alexiu. Prin urmare, „cu ce vom avea, cu aceea vom vaccina! Din câte ştiu, cererea de vaccin este mult mai mare decât capacitatea de producţie. Ceea ce va fi o problemă, aşa încât e bine să ne apucăm să facem imunizarea pe măsură ce vine vaccinul, după tipicul ce-i în mână, nu-i minciună”, mai spune dr. Sandra Alexiu. Cu atât mai mult cu cât nu există vreo indicaţie pentru un tip de vaccin sau altul nici măcar pentru bolnavii cronici. 

„Nu putem anticipa nivelul de protecţie“

La nivel naţional, campania de vaccinare a început luni, 4 ianuarie. Aproape 12.000 de persoane au primit prima doză din serul produs de Pfizer-BioNTech, singurul existent până acum pe piaţă, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit strategiei de vaccinare anti-COVID concepută de autorităţi, în prima fază vor fi imunizate cadrele medicale, urmând ca în faza a doua – adică din a doua jumătate a lunii ianuarie – să se acorde prioritate pacienţilor cu boli cronice. „Este vorba despre cei cu obezitate, cu diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, cu boli pulmonare cronice, renale, de pacienţi cu imunodepresie, cu neoplazii şi postransplant”, a enumerat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei. „Însă, nu putem anticipa nivelul de protecţie pe care îl va obţine respectivul pacient după inoculare, având în vedere că răspunsul propriu al imunităţii organismului este deficitar”, a completat dr. Gheorghiţă. 

Acesta a mai spus că ritmul de vaccinare va depinde şi de ritmul de livrare a serurilor, cât şi de adresabilitatea persoanelor către centrele de vaccinare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Utilizator Adevărul
7.01.2021, 21:13:58

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
7.01.2021, 21:16:26

Comentariu considerat abuziv.

Înţepătorul Fauci
7.01.2021, 21:17:49

Ne vaccinam cu Oxford

-4 (8 voturi)
Yagil Demsky
7.01.2021, 21:28:41

cu nimic. propaganda in ro a fost un dezastru.

-4 (8 voturi)
bios
7.01.2021, 21:20:54

Organizare, nu gluma, facuta de mascariciul Gheorghita si restul clovnilor din institutiile statului (degeaba)! Se lauda ca vor incepe etapa a doua a vaccinarii la jumatatea lui ianuarie dar cei care fac parte din respectiva categorie inca nu se pot programa pe platforma - si deja suntem in 7 ianuarie...Totul se face pompieristic, pe genunchi si in ultima clipa - tipic romaneste. Platforma pentru programare deja trebuia sa ii cuprinda si pe cei din etapa a doua (daca nu si pe cei din a treia) - eventual si cu acceptul sau refuzul acestora (pentru a face o programare realista). Cum sunt verificati cei din etapa a doua, ca suferea de respectivele afectiuni ? Sunt crezuti pe cuvant sau sunt pusi sa astepte cateva saptamani pana catacdiseste Gheorghita sa ii verifice la medicii de familie ? Dar ce asteptari sa ai de la Gheorghita sau de la statul roman ? Oricum, totata povestea asta este o nebuloasa cu care nu merita sa iti bati capul...

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările