Culisele rupturii de la Realitatea TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul studio Realitatea TV din clădirea Willbrook
Noul studio Realitatea TV din clădirea Willbrook

 „Adevărul“ prezintă modul în care s-au derulat luptele din spatele frontului pentru controlul asupra Realitatea TV

Duminică seară, Realitatea TV s-a rupt în două. În timpul jurnalului prezentat de Dana Războiu, emisia a fost brusc întreruptă şi înlocuită cu imagini dintr-un alt studio, cu o altă prezentatoare şi un invitat diferit. Trebuie precizat că licenţa Realitatea TV este operată de Realitatea Media, deţinută de Elan Schwartzenberg. Evenimentele au început încă de vineri, odată cu anunţarea revenirii la cârma Realitatea Media a lui Sergiu Toader, cel care a construit staţia încă din 2004.

Ghiţă ştia de planul lui Elan

Vineri încep să apară oficial informaţiile conform cărora Sergiu Toader a revenit în ţară, din Noua Zeelandă, la insistenţele lui Elan Schwartzenberg, pentru a pune Realitatea TV pe picioare. Dacă până în acel moment postul TV se confrunta cu o problemă de personal, prin exodul angajaţilor către televiziunea lui Sebastian Ghiţă-RTV, acum balanţa s-a înclinat brusc în favoarea lui Elan. Catalizatorul a fost Sergiu Toader.  

Sâmbătă apar primele informaţii în redacţia de la Realitatea TV că Elan ar intenţiona să preia emisia de la Realitatea. Nu se ştia dacă urmează să se întâmple duminică seară sau luni dimineaţă.  Duminică, la ora 18.00 începe Jurnalul, prezentat de Dana Războiu, în care discută despre cutremurul care a lovit Turcia, avându-l ca invitat, prin telefon, pe seismologul Mircea Radulian. Patru minute mai târziu, emisia a fost înlocuită cu imagini din studioul amplasat în clădirea Willbrook,  în care ştirile erau prezentate de Adriana Nedelea.

Duba cu documentele care se presupune că au fost furate din sediul Realitatea Media  Foto: Eduard Enea

Exodul

Angajaţii din Realitatea Media se uitau uimiţi la monitoarele aflate pe culoarele din Casa Presei Libere (unde funcţionase Realitatea TV), pe care erau difuzate imagini din noul studio. După marea lovitură, mai mulţi angajaţi ai staţiei s-au ridicat şi au plecat către noul sediu. Duminică seară în studiourile din Casa Presei Libere se mai găseau aproximativ 20 de angajaţi.

Duba cu documentele care se presupune că au fost furate din sediul Realitatea Media  p Foto: eduard enea

Fetele de la machiaj, operatori sau oameni de la montaj aleseseră calea lui Elan. „Roxana Niculescu-Costei şi Letiţia Zaharia m-au întrebat dacă ştiu să mă machiez singură. Fetele de la machiaj plecaseră toate, cu produsele în geantă", a povestit Corina Drăgotescu, moderatoarea emisiunii „Ultima oră".

Documente furate cu duba

Seara, târziu, Sebastian Ghiţă şi-a chemat oamenii pentru a-i anunţa că, din acel moment, vor emite sub noua siglă, RTV şi că are deja contracte cu mai mulţi cablişti. Reprezentanţii Dolce şi UPC au declarat pentru „Adevărul" că RTV nu este difuzat încă pe niciuna dintre companiile de cablu. Surse din rândul angajaţilor lui Elan Schwartzenberg declarau duminică noapte că două dube cu numere de Prahova ar fi încărcat ilegal de la Casa Presei zeci de saci cu documente care  ar fi fost „sustrase" din sediul Realitatea .

Ar fi fost luate şi mai multe ştampile aparţinând societăţii Realitatea Media aflată în reorganizare judiciară. Sursele au declarat pentru „Adevărul" că nu există niciun fel de proces - verbal de predare-primire a documentelor, lucru necesar în asemenea situaţii. Patronul Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, a calificat operaţiunea ca fiind un furt.

INFO

Elan îşi arată muşchii

Luni, Elan Schwartzenberg a susţinut o conferinţă de presă în care a dorit să sublinieze că este un om de afaceri „potent" din punct de vedere financiar, capabil să susţină postul. „În spatele meu se află un grup potent financiar cu oameni de afaceri şi din Israel care îmi pot asigura parteneriate", a spus Schwartzenberg, care a ţinut să-şi împărtăşească bilanţurile contabile cu presa: „Chiar azi-dimineaţă am sunat şi m-am interesat câţi bani sunt în acest moment în conturile Realitatea Media. Avem un milion de euro". 

Omul de afaceri a relatat şi  dispariţia documentelor de la Casa Presei Libere. Chiar în timpul conferinţei, o dubă cu semnele unei societăţi apaţinând lui Sebastian Ghiţă a oprit în faţa noului sediu Realitatea Media din clădirea Wilbrook.  Şoferul a încercat să descarce aici  mai mulţi saci cu documente şi câteva calculatoare. „Nu sunt documente. Se transportă hârtie igienică reutilizabilă", a răspuns în batjocură şoferul întrebat de reporteri ce se află în saci. Angajaţii de la Realitatea Media au refuzat accesul angajaţilor lui Ghiţă în clădirea Willbrook şi au anunţat poliţia. La faţa locului au venit criminalişti care au fotografiat „marfa" şi au început să colecteze probe. Sebastian Ghiţă nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei noastre.



Ameninţările lui Elan

Deşi l-a criticat pe Sebastian Ghiţă pentru că s-ar fi implicat în politica editorială a Realitatea TV, Elan Schwartzenberg a făcut, în conferinţa de presă de ieri, acelaşi lucru, lansând ameninţări la adresa tuturor celor care l-au deranjat în ultimele zile.  La adresa EVZ. La o întrebare adresată de un jurnalist de la ,,Evenimentul zilei", Elan Schwartzenberg a răbufnit: ,,Referitor la cei de la «Evenimentul Zilei» care au scris despre «preluări ostile la Realitatea» aş vrea să spun că nu vreau să ajungă precum colegii de la B1 să descopere că sunt şi eu acţionar în acea companie. Nu aş vrea să recurg şi  la «preluări abuzive» de ziare". Schwartzenberg deţine o parte din acţiunile Editurii Evenimentul şi Capital, prin firma Dac Air.

La adresa duşmanilor necunoscuţi. ,,Mai avem de recuperat echipamente din sediul vechi, de la Casa Presei. Dacă nu vom reuşi, suntem pregătiţi cu alte echipamevnte, pe care, cu puţin efort, le vom avea în două săptămâni. Dar le promit tuturor, din orice instituţie, că în cazul în care ne vor pune piedici, ne vom ocupa ani de zile de ei, în justiţie. Suntem proprietari pe siglă şi pe noul sediu. Dacă vom avea probleme, îi vom urmări pe cei care ne vor pune piedici în justiţie toată viaţa".

"Azi-dimineaţă am sunat şi m-am interesat câţi bani sunt în conturile Realitatea Media. Avem un milion de euro. ''
Elan Schwartzenberg patronul Realitatea TV

Ce spune Consiliul Naţional al Audiovizualului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) urmează să analizeze astăzi situaţia încâlcită de la Realitatea şi RTV. Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele instituţiei, Realitatea Media a făcut duminică seară o notificare privind mutarea studiourilor Realitatea TV în clădirea Willbrook. Chiar şi aşa, mutarea grabnică a sediului este în afara legii audiovizualului. Noul sediu în care activează o televiziune are nevoie de aprobarea CNA.

Potrivit unei surse din cadrul Consiliului, vina este de ambele părţi şi atât Realitatea Media, cât şi Ridzone Computers sunt pasibili de sancţiuni. Chiar dacă Realitatea Media, deţinută de Elan Schwartzenberg, este deţinătoarea de drept a licenţei TV, noul sediu al staţiei avea nevoie de aprobarea Consiliului. Şi cei care au emis din Casa Presei Libere sub sigla RTV au încălcat legislaţia. Mai precis, RTV-ul lui Sebastian Ghiţă avea nevoie de aprobări pentru a emite din respectivul spaţiu şi avea nevoie de aprobare a unei grile de programe. Consiliul CNA au trimis inspectori în teritoriu pentru a verifica situaţia celor două televiziuni. 

INFO

Click pe infografie pentru a mări

INFOGRAFIE
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite