Cum îi ajută aplicaţia „Apel 112“ pe salvatori. Raed Arafat: „Echipele sunt trimise mai repede la faţa locului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a lansat o aplicaţie, „Apel 112”, prin care şansele de salvare a persoanelor ce au nevoie de ajutor imediat cresc considerabil. Asta pentru că aplicaţia, ce poate fi descărcată gratuit pe telefoanele mobile, le permite echipelor de salvare să localizeze victimele mult mai rapid decât o făceau până acum.

„Este o aplicaţie lansată de STS care permite trimiterea poziţiei GPS a apelantului, ceea ce este foarte important pentru noi. În primul rând, este mult mai precisă localizarea. Înainte, se făcea prin trangulaţie şi era doar o locaţie aproximativă. Acum, apelantul poate fi localizat rapid, ceea ce va face ca şi echipele de salvatori - SMURD, ambulanţe, pompieri, etc - să fie trimişi mai repede la faţa locului. Ne eficientizează timpul de intervenţie”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

Accesul la internet, obligatoriu 

Însă, pe lângă faptul că e nevoie de un telefon inteligent, este obligatoriu accesul la internet. „Trebuie să fie pornite serviciile de date, cât şi serviciul de localizare, adică GPS, pentru ca informaţiile de localizare să fie transmise automat”, arată specialiştii.

Pe de altă parte, aceştia arată că localizarea depinde de calitatea semnalului GPS, astfel că precizia salvatorilor poate varia de la câteva zeci de metri, la câteva sute de metri. 

În 2014, când a avut loc accidentul aviatic din Munţii Apuseni, salvatorii au ajuns cu întârziere la victime, două dintre ele fiind decedate, dat fiind faptul că nu au putut localiza cu precizie locul accidentului. La căutare au participat peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti, din judeţele Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, precum şi aproximativ 200 de localnici. Salvatorii au ajuns la locul accidentului după mai multe ore, locul fiind greu accesibil, cu zăpadă înaltă şi ceaţă densă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite