Cum ajută berea organismul să se recupereze după efort fizic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi cercetători români au stabilit în urma unui studiu derulat pe parcursul unui an că berea, cosumată moderat, ajută organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic şi poate conduce la o mai bună oxigenare a sângelui. Pentru asta femeile nu trebuie să bea mai mut de 330 de ml de bere zilnic, iar bărbaţii 660 de mililitrii

E oficial! Consumul de bere, în mod moderat, este benefic pentru organism, ajutându-l să se refacă mai repede după efortul fizic. Cel puţin, aceasta este concluzia unui studiu derulat de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, din România. La cercetare au participat 50 de persoane iar studiul a durat un an, din noiembrie 2018, până în octombrie 2019. Oamenii de ştiinţă au avut ca scop identificarea efectelor consumului moderat de bere asupra vitezei şi forţei în timpul efortului fizic, precum şi identificarea modificărilor asupra musculaturii şi grăsimii din corp, a bătăilor inimii şi oxigenului din sânge. Analiza rezultatelor studiului vine cu veşti bune pentru consumatorii de bere.

Concret, conform rezultatelor studiului, consumul moderat de bere conduce la o normalizare a forţei musculare şi o creştere cu 1% a masei musculare. Mai mult, berea ajută stabilizarea bătăilor inimii în timpul efortului şi imediat după. În plus, persoanele care consumă bere se adaptează mai uşor la efort, organismul lor îşi revine mai rapid după sport şi rămâne hidratat datorită cantităţii ridicate de apă din compoziţia berii, dar şi a vitaminelor şi mineralelor pe care băutura la conţine. Mai mult, consumatorii de bere au arderile mai intense în timpul efortului fizic, slăbind astfel mai uşor. Studiul „Influenţa consumului de bere asupra calităţilor motrice forţă şi viteză” a fost realizat de Conf. Univ. Dr. Mariana Rotariu şi Asist. Univ. Drd. Cătălin Ioniţe de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. 

„Studiul pe care l-am realizat a arătat ca atunci când sunt respectate cantităţile indicate de un consum moderat de bere şi se urmează o dietă alimentară echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului prin creşterea indicelui de apă din organism, a masei musculare, dar şi prin scăderea ţesutului adipos. Un consum moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic precum 100 metri viteză şi poate conduce la o mai bună oxigenare a sângelui”, arată Asist. Univ. Drd. Catalin Ionite. 50 de persoane cu vârste între 20-35 de ani, sportivi amatori au participat la studiu. Măsurătorile au fost făcute de cercetători înainte de ingestia berii, dar şi la o lună de consum zilnic, înainte şi după o situaţie de efort fizic, cantitatea de bere consumată respectand limitele consumului moderat stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: 330 ml bere/zi în cazul femeilor şi 660 ml de bere/zi în cazul bărbaţilor. 

Berea ne ajută fizic, dar şi mental

Specialiştii de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie mai arată că berea, consumată responsabil, în cadru social, poate limita anumite comportamente disfuncţionale cauzate de nevoia consumului de băuturi alcoolice şi în plus, ajută persoanele introvertite să devină mai sociabile Nu în ultimul rând, berea este şi o sursă de nutrienţi pentru organism: „(…) În condiţiile unui consum moderat (330 ml/zi pentru femei şi 660 ml/zi pentru bărbaţi), poate fi inclusă într-o dietă echilibrată, fiind alcătuită din ingrediente 100% naturale şi bogată în minerale, vitamine din grupul B şi antioxidanţi”, arată preşedintele Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, dr. Corina Zugravu. Un ingredient valoros din compoziţia berii este hameiul, bogat în antioxidanţi, care alături de vitaminele B, contribuie la întărirea sistemului imunitar. Şi ca vestea să fie bună până la final, berea nu îngraşă fiindcă are un conţinut caloric redus, de 43 kcal la 100 ml în cazul berii cu alcool şi de doar 17 kcal la 100 ml în cel al berii fără alcool. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite