Cum ajuţi copilul să slăbească. Medic nutriţionist: „Cel mai bine este să-i dăm copilului ţinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Sedentarismul şi folosirea în exces a tehnologiei au efecte directe atât asupra adulţilor, cât şi asupra celor mici. La acestea se adaugă o dietă defectuoasă, care conţine dulciuri, grăsimi şi băuturi acidulate cu mult zahăr. Studiile susţin că obezitatea infantilă trebuie tratată cu foarte mare atenţie fiindcă reprezintă un semnal de alarmă asupra sănătăţii copilului şi influenţează viaţa viitorului adult.

Obezitatea copiilor români reprezintă o problemă la nivel naţional şi trebuie luate măsuri în acest sens, a atras atenţia ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, cu puţin timp în urmă.

„În ceea ce vom propune noi pentru legea prevenţiei există capitol separat pentru educaţia pentru sănătate şi care porneşte de la mai multe premise - de la faptul că obezitatea la copii în România a căpătat proporţii îngrijorătoare, de la penultimul loc în Europa am ajuns pe locul II în Europa, de la faptul că minimele măsuri de igienă nu sunt cunoscute la nivelul şcolilor. Acele campanii de pe vremuri 'Sanitarii pricepuţi' erau foarte bune”, a spus atunci Sorina Pintea.

Greutatea peste medie a copilului ar trebui să fie un prim semnal de alarmă pentru părinţi.

Riscurile obezităţii

Obezitatea vine la pachet cu o serie de boli: cardiovasculare, hipertensiune, boli coronariene, probleme cu articulaţiile si probleme osoase (precum alunecarea epifizei femurale, picioare deformate), hiperventilaţie (ameţeli, performanţe slabe în timpul zilei, sforăit, infarct miocardic boli ale vezicii biliare, sindrom de ovar polichistic, tensiune arterială crescută, niveluri înalte ale grăsimilor în sânge şi diabet). Conform studiilor, persoanele obeze având o predispoziţie pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. La acestea se adaugă problemele psihologice şi sociale, care au costuri indirecte, ducând, în timp, la pierderea stimei de sine.

Obezitatea infantilă a devenit deja o problemă de sănătate publică, pentru rezolvarea căreia trebuie să intervină energic mai multe instituţii ale statului. Nana Pîrcalabu, medic primar specializat în programul Metabolic Balance.

Printre simptomele obezităţii se numără oboseala, durerile de spate, durerile de cap, probleme articulare şi tulburările de somn. De asemenea, obezitatea poate influenţa rezultatele şcolare şi poate genera dificultăţi de relaţionare şi acomodare în rândul copiilor.

Ce ar trebui să facă părintele

Părinţii ar trebui să acorde mult mai multă atenţie la stilul de viaţă al copiilor lor. Un prim pas ar fi modificare comportamentului alimentar şi stabilirea unui meniu pe baza obiceiurilor alimentare ale copiilor.

„În primul rând, părintele ar trebui să modifice comportamentul alimentar în familie, pentru că de acolo se pleacă cu greşelile fundamentale. Ar trebuie să aibă grijă ce îi dă copilului să mănânce, cât îi dă să mănânce, când îi dă să mănânce şi cât îl pune să se mişte. Sunt lucruri elementare, de educaţie. Când spun că e o problemă de sănătate publică şi că trebuie să intervină mai multe instituţii exact la acest lucru mă refer. Trebuie atenţionată opinia publică asupra acestei probleme şi făcută educaţia corectă”, a subliniat medicul de familie Nana Pîrcălabu, specializată în programul Metabolic Balance, soluţia ştiinţifică pentru controlul greutăţii corporale.

Dacă avem grijă de greutatea copiilor noştri, avem grijă de viitorul lor            

În România, la ora actuală, unu din patru copii este obez. „O statistică absolut îngrijorătoare” atrage atenţia doamna doctor Pîrcălabu.

Obezitatea este atât de riscată la copii fiindcă va afecta adultul care va deveni. „E aproape regulă. În perioada copilăriei se modifică numărul de adipocite, odată ce s-a încheiat procesul de creştere ele nu se mai înmulţesc, doar se modifică ca şi formă. Numărul lor fiind definitivitivat în timpul procesului de creştere” precizează doamna doctor.

Cum îl ajutăm pe cel mic să piardă în greutate

Majoritatea medicilor nutriţionişti cad de acord asupra unui lucru: obiceiurile alimentare actuale trebuie adaptate, nu schimbate complet. Mai întâi trebuie să descoperim care sunt comportamentele alimentare ale copilului, ce greşeli face, şi să încercăm să îndreptăm acele greşeli. „Uneori, doar îndreptând greşelile ai rezultate” susţine doamna doctor Pîrcălabu.

Este importat ca atunci când copilul este dus la control la un medic nutriţionist să i se facă nişte investigaţii pentru a descoperi dacă a acumulat nişte riscuri în plus faţă de obezitate, riscul spre anumite boli. „Copilului i se fac nişte investigaţii pentru a vedea care este profilul lui metabolic, în ce fel a deviat metabolismul lui de la limitele considerate a fi tipice, fireşti.

Când vorbim de un regim personalizat, cel mai bine este să-i dăm copilului ţinte: bea apă, nu suc, mănâncă zilnic micul dejun, consumă zilnici trei legume şi două fructe, fă mişcare intensă minim o oră în fiecare zi. „Aceste ţine sunt nişte mesaje cheie importante pentru un comportament sănătos şi reglează mare parte din deviaţii” atrage atenţia  Nana Pîrcălabu.

Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont în programul de slăbit al copilului este acela de a-l încuraja zilnic să consume micul dejun. „Este bine ca copilul sa consume apă în loc de băuturi îndulcite şi să facă zilnic mişcare. Toate comportamentele asociate sedentarismului trebuie intens combătute”,  concluzionează doamna doctor

Activitatea fizică este obligatorie

Alături de alimentaţie, cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi sunt necesare pentru păstrarea unei greutăţi optime. „Pe lângă o bună nutriţie şi o dietă sănătoasă, obligatoriu trebuie activitate fizică. Şi când zic activitate fizică mă refer la minim 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână, echivalentul a 30 de minute de mişcare pe zi, de cinci ori pe săptămână” atrage atenţia doamna doctor Pîrcălabu.

Atât acasă, cât şi la şcoală, mişcarea ar trebui încurajată. „Concret, este nevoie de un program educaţional care să educe copiii, în sensul în care consider că cauzele obezităţii sunt pe de o parte alimentaţia, şi pe de altă parte lipsa mişcării. Şi atunci trebuie acţionat din ambele părţi. Problema obezităţii copiilor ar trebui să preocupe atât mediul educaţional, şi aici ne referim la inspectoratele şcolare, cât şi părinţii. Dacă nu facem o campanie comună şi dacă nu lucrăm într-un program integrat nu putem să preconizăm rezultate” susţine preşedintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu.

Cum pot fi motivaţi copiii să facă sport

În era tehnologiei, tot mai puţini copii găsesc bucurie în mişcare. Preferă să-şi petreacă timpul folosind un dispozitiv electronic şi nu mai acordă atenţie lumii din jur.

„Situaţia este realmente îngrijorătoare. În parcuri vedem copii care preferă să stea pe telefon în loc să se joace. De asemenea, în restaurante, la mese, multe familii stau fiecare în faţă cu propriul telefon, inclusiv copii, şi abia dacă schimbă două vorbe, unii cu alţii, pe durata întregii mese” atenţionează medicul pediatru, Valeria Herdea.

În prezent, există multe lipsuri în felul în care este predat sportul în şcoli. Pentru ca cât mai mult copii să fie atraşi te sport trebuie să adaptam metodologia prin care acesta este predat şi în acelaşi timp să le creăm condiţii să facă mişcare: „Problema nu este de neplăcerea sportului, ci de cum e predat sportul şi rolul sportului. Dacă îl scoţi pe copil şi îi spui aruncă mingea, sau fă două flotări şi trei genoflexiuni, atunci este normal să fie reticent. Însă, există şi alte metode. Să vă dau un exemplu din era tehnologiei, cei din Finlanda învaţă matematică aruncând mingea într-un perete. Fac şi mişcare şi matematică în acelaşi timp” completează preşedintele Institutului Sportiv Român.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite