UPDATE Cum arată coşul minim de consum pentru un trai decent pe anul 2019. Preşedintele Iohannis trimite legea la reexaminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2019 este de 6954 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2684 lei pe lună. Legea conform căreia coşul lunar pentru un trai decent este elementul de fundamentare a salariului minim şi a politicilor salariale a fost trimisă, astăzi, la reexaminare de către preşedintele Iohannis.

UPDATE Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar are ca obiect de reglementare înlocuirea conceptului de „coş minim de consum lunar” cu unul nou, respectiv cel de „coş minim de consum pentru un trai decent”, stabilirea structurii şi componentelor acestuia precum şi a procedurii de actualizare a valorii sale.

Preşedintele Klaus Iohannis arată că modificarea valorii coşului minim de consum lunar prin Hotărâre de Guvern încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi a ierarhiei actelor normative.

„Or, dacă legiuitorul a prevăzut prin lege valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent, modificarea acestui cuantum nu se poate realiza altfel decât printr-un act cu aceeaşi forţă juridică, respectiv tot prin lege. O asemenea modalitate de reglementare, ce ar permite modificarea unei legi printr-o hotărâre a Guvernului, echivalează cu o înfrângere a principiului separaţiei puterilor în stat, dar şi a ierarhiei actelor normative, astfel cum este aceasta stabilită prin Constituţie”, arată comunicatul emis de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului mai arată că trebuie reanalizată anexa privind componentele coşului minim de consum lunar şi valoarea acestora pentru a stabili o structură bazată pe „criterii şi metodologii obiective şi a unor componente raportate la unităţi de referinţă compatibile cu cele utilizate de instituţiile cu competenţe în stabilirea valorii unora dintre componentele coşului minim”.

„În plus, pentru a nu pune probleme în aplicare, considerăm că Parlamentul ar trebui să aibă în vedere şi normativizarea NOTEI anexei, întrucât unele din dispoziţiile acesteia ţin chiar de corpul legii, iar parte dintre acestea ar putea face obiectul unei anexe distincte”, mai notează reprezentanţii Preşedinţiei.

Coşul de consum pentru un trai decent pentru familia de referinţă (doi adulţi şi doi copii), actualizat pentru luna septembrie 2019 arată că principalele nevoi ale unei astfel de familii sunt cele pentru alimentaţie şi locuinţă. Astfel, o familie cu doi adulţi şi doi copii are nevoie de 1459 de lei pentru asigurare unei alimentaţii decente şi un total de 2530 de lei pentru cheltuieli legate de locuire. La acestea se adaugă 670 de lei pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, 243 de lei pentru produse de uz casnic şi igienă personală, 507 de lei pentru servicii, 562 de lei pentru educaţie şi cultură, 111 de lei pentru îngrijirea sănătăţii, 240 de lei pentru recreere şi vacanţă şi 632 pentru fondul d eeconomii al familiei. Coşul de consum a cunoscut o creştere a valorii de 192 de lei faţă de luna septembrie 2018, conform sursei citate.

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2019 raportat la luna septembrie 2019. 

În luna octombrie, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coşul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie şi a politicilor salariale. Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Iohannis în data de 26 octombrie 2019,  care are la dispoziţie un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga

„Măsura e importantă pentru că vom putea evita discuţii care spun că salariul minim ar fi prea mare, dar fără să spună în raport cu ce. În plus, Comisia Europeană ne-a cerut în mod repetat în rapoartele de ţară adoptatea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim. Aici avem un prim pas către aşa ceva”, spunea Victoria Stoiciu, expert în politici sociale, la momentul adoptării legii de către Parlament

„Legea spune că e principalul element de fundamentare a salariului minim, dar nu există nicio reglementare  care să oblige ridicarea salariului minim la un anumit procent din valoarea acestui coş. Acest lucru ar fi însemnat dublarea salariului minim de la un an la altul, ceea ce ar fi reprezentat un adevărat şoc economic. Legea lasă o foarte mare marjă manevră guvernului, lasă în grija acestuia ritmul în care se va atinge prin salariu minim pragul valorii coşului de consum – presupunem că va veni un guvern PNL, legea nu-l obligă să ridice salariul minim la 2552 de let net, ci doar stabileşte un element de referinţă”, mai explica atunci Stoiciu. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite