Cum a devenit comuna călărăşeană Ulmeni „groapa de gunoi“ a Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ulmeni

Autorităţile române se bâlbâie în luarea măsurilor necesare în încercarea de a convinge populaţia ţării că pot ţine lucrurile în frâu în lupta cu noua ameninţare planetară, Covid 19. Însă acest coronavirus e departe de a fi singura noastră grijă. Una dintre problemele majore cu care ne confruntăm de ani buni, fără ca situaţia să fi fost cu adevărat schimbată în bine, e cea a gropilor de gunoi.

Cel mai recent exemplu e cel ce se consumă chiar în aceste zile la nici 80 de kilometri depărtare de capitală, în direcţia Olteniţa. În comuna călărăşeană Ulmeni a apărut de câteva luni o nouă groapă de gunoi. De fapt nici nu se poate numi groapă de gunoi, întrucât deşeurile, fie ele menajere, fie spitaliceşti, sunt depozitate  direct pe sol. Primarul zonei, Ion Catană, în fapt viceprimar cu atribuţii delegate, susţine că totul a început în toamna anului trecut, prin luna octombrie. Conform primarului, gunoaiele se depozitează în zona fostului combinat pentru creşterea porcilor, Comsuin Ulmeni, acolo unde în prezent îşi desfăşoară activitatea compania SC Utiltrailer SRL, al cărui obiect de activitate, cel puţin la nivel declarativ, e tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase conform Cod Caen 3821. Acest gen de cod arată că în speţă este vorba despre „deşeuri nepericuloase, solide sau nu, care trebuie ulterior eliminate prin combustie, incinerare sau alte metode, cu sau fără producţie de electricitate, abur, înlocuitor de combustibili, biogaz, cenuşă sau alte produse secundare destinare utilizării ulterioare“, dar şi despre „producţie de compost din deşeuri organice“.

Imagine indisponibilă

Cum teoria e întotdeauna aliatul nostru principal, în timp ce practica se transformă într-un rival de temut, realitatea arată cu totul diferit. Din octombrie trecut şi până azi zona cu pricina, aflată la doar 300 de metri de Dunăre şi de casele localnicilor, a devenit un coşmar. Mirosul de gunoi i-a deranjat inclusiv pe bulgarii din Turtucaia, aflată pe malul vecin, care au sesizat autorităţile române. La rândul lor, localnicii au făcut apel la organismele abilitate ale statului să ia măsurile ce se impun. Zilele trecut, la 17 februarie, Primăria locală a sesizat Garda de Mediu. „Precizăm că zona decantorului a devenit o veritabilă groapă de gunoi şi un focar permanent de infecţie, în jurul căruia trăiesc câini fără stăpân şi colonii de şobolani, întrucât toată operaţiunea se desfăşoară necontrolat“, se arată în sesizarea semnată de primarul urbei, Ioan Catană şi trimisă celor de la garda de Mediu.  Edilul atrage totodată atenţia că populaţia din zona limitrofă gropii, şi nu numai, „este permanent expusă pericolului de a fi infestată cu viruşii şi bacteriile ce se dezvoltă în depozitele de gunoi“, precum şi mirosurilor pestilenţiale aduse de vânt.

Ulmeni

Localnicii dau vina pentru cele întâmplate nu doar pe cei de la Utiltrailer, ci şi pe firma Cassano Metal SRL. Ei susţin că până azi nimeni nu i-a băgat în seamă, desi groapa de gunoi s-a mărit pe fiecare zi, iar problemele s-au acutizat (fotografiile şi scurtul film video adăugate stau oricând mărturie!). Mai mult, potrivit aprecierilor primăriei în joc ar fi vorba despre cel puţin 15.000 de tone de deşeuri aduse lunar în zonă, cele mai multe din Capitală. Un calcul simplu arată că ulmenii „s-au pricopsit“ cu circa 75.000 de tone de gunoi, „bucurie“ pe care cu greu şi-ar fi imaginat-o vreodată! 


DREPT LA REPLICĂ:

Având în vedere că articolul conţine informaţii neconforme cu realitatea, faţă de care nu ni s-a solicitat opinia anterior publicării, pentru a se respecta cel puţin la nivelul aparenţelor gradul de obiectivitate si de bună-credinţă atât de necesar pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare inclusiv prin mijloacele presei, pentru o informare corectă şi obiectivă a publicului, în virtutea dreptului la replică, vă solicităm publicarea prezentului punct de vedere oficial al SC Utiltrailer SA si SC Cassano Metal SRL a căror activitate este vizată de articolul menţionat: 

1. Activitatea societăţilor noastre constă în tratarea deşeurilor nepericuloase prin sortarea şi recuperarea materiale reciclabile şi valorificabile energetic şi valorificarea deşeurilor biodegradabile prin compostare şi NU face parte din activitatea de operare a depozitelor pentru deşeuri, asa cum fost prezentat tendenţios în articolul prezentat în publicaţia dumneavoastră.

2. Pentru activităţile desfăşurate în punctele de lucru din municipiul Olteniţa şi comuna Ulmeni, jud. Călăraşi, societăţile noastre deţin absolut TOATE autorizaţiile şi avizele necesare funcţionării legale.

3. Activităţile prestate de societăţile noastre NU presupun eliminarea deşeurilor sau operarea depozitelor de deşeuri (“gropilor de gunoi”) aşa cum total eronat este prezentat în materialele distribuite pe facebook şi în articolul din publicaţia dumneavoastră.

4. Ambele societăţi si SC Utiltrailer SA si SC Cassano Metal SRL deţin autorizaţii de mediu eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului pentru desfăşurarea activităţilor noastre. 

5. Fluxul tehnologic se desfăşoară doar în spaţii autorizate conform nomelor în vigoare, amplasamentele respectând toate cerinţele legale din punct de vedere al protecţiei mediului şi al sănătăţii populaţiei.

6. Societăţile noastre au fost verificate pe tot parcursul anului 2019 de către Garda Naţională de Mediu iar în cadrul controalelor NU au fost identificate neconformităţi referitoare la activităţile desfăşurate.

7. Societăţile noastre NU au eliminat niciodată în cadrul amplasamentelor pe care le operează deşeuri, ci din contră, în totală contradicţie cu cele prezentate în articolul publicat in Adevărul si pe reţelele de socializare, prin activitatea întreprinsă de noi, se contribuie activ la îndeplinirea obiectivelor impuse prin legislaţia pentru gestionarea deşeurilor, anume la atingerea ţintelor şi obligaţiilor de recuperare/reciclare/valorificare şi reducere a cantităţilor de deşeuri eliminate final. Toate deşeurile procesate în amplasament sunt evacuate către valorificatori şi eliminatori autorizaţi.

8. Aceste activităţi desfăşurate de noi reprezintă un plus pentru managementul deşeurilor în România, mai ales în situaţia în care ţara noastră se află în plină procedură de pre-infringement declanşată de Comisia Europeană pentru neîndeplinirea obligaţiilor de reciclare şi valorificare a deşeurilor.

9. Reprezentanţi şi angajaţii societăţilor noastre NU au desfăşurat nici un fel de acţiuni de limitare a libertăţii de exprimare a cetăţenilor şi a comunităţilor civile, afirmaţiile prezentate în articolul publicat de cotidianul Adevărul fiind false.

10. Informaţiile apărute în spaţiul public sunt distribuite prin intermediul unor grupuri şi conturi false pe reţeaua de socializare Facebook – “Locatari Ulmeni – Călăraşi”, în scopul manipulării grosolane a opiniei publice. Aceste conturi sunt înfiinţate recent, singurul scop al acestora fiind de publicare şi distribuire a unor informaţii false şi defăimătoare la adresa subscriselor. Motorul acestor acţiuni de defăimare şi calomniere a societaţilor noastre este acţionat şi alimentat de societăţi concurente din domeniul deşeurilor şi ale căror interese comerciale se suprapun cu cele ale societăţilor noastre prin prisma contractelor de prestare a serviciilor.  

11. Contrar celor prezentate în articolul din publicaţia dumneavoastră, activităţile desfăşurate de cele două societaţi ale noastre NU prezintă NICIUN pericol pentru mediu sau pentru comunităţile locale, aspecte certificate prin numeroase verificări şi controale ale Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ale Gărzii de Mediu efectuate la societăţile noastre. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite