Cum se dezvoltă inteligenţa emoţională a copiilor în raport cu tehnologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Timpul pe care un copil îl petrece în faţa ecranelor poate influenţa direct dezvoltarea sa socio-emoţională. Conform specialiştilor, inteligenţa copilului se dezvoltă cel mai mult prin cuvântul scris şi cel vorbit. Medicii recomandă ca expunerea copilului la tehnologie trebuie să se facă progresiv, sub atenta supraveghere a părintelui.

Medicii atrag atenţia că cei mici trebuie supraveghaţi constant atunci când intră în contact cu un dispozitiv electronic. Expunerea le tehnologie poate cauza copilului anumite modificări la nivel comportamental, cel mic poate deveni, nervos, agitat şi îşi poate pierde pofta de mâncare. „Orice fel de contact cu astfel de dispozitive se face sub supravegherea atentă a părintelui. Copilul nu trebuie lăsat singur cu tableta, telefonul, în timp ce părintele este ocupat cu altceva. Acelaşi părinte care îşi lasă copilul la calculator se miră că apoi acesta nu doarme, nu mănâncă şi că are o stare de nervozitate” atenţionează medicul pediatru, Valeria Herdea.

Este recomandat ca copilul în formare să folosească un device electronic după vârsta de trei ani. Contactul cu acesta trebuie să fie progresiv, maxim 10 minute, de două ori pe zi, durata de timp putând creşte treptat, fără ca aceasta să depăşească o oră şi jumătate pe zi. De asemenea, copilul trebuie încurajat să folosească tableta în scop educativ, aceasta nu trebuie să fie doar un mijloc de distragere a atenţiei. „Copiii lăsaţi singuri în faţa unui dispozitiv electronic pot intra în contact cu informaţii care nu sunt benefice, acestea pot fi violente, chiar nocive, modificând modul de gândire al copilului şi modul său de a acţiona. În jurul nostru, sunt tot mai mulţi copiii violenţi, mulţi dintre aceştia imită imaginile pe care le văd pe telefon sau la televizor”, completează medicul Valeria Herdea.

Cât mai mult timp în aer liber pentru copil

Pentru ca cei mici să se dezvolte armonios, este ideal ca părinţii să petreacă cât mai mult timp cu aceştia, în aer liber. Inteligenţa copilului este stimulată prin joc şi joacă, aşa învaţă să interacţioneze şi să se exprime la rândul său. „Părinţii trebuie să petreacă timp de calitate cu copiii lor. Ideal ar fi să stea cât mai mult cu cei mici şi să se joace cu aceştia în aer liber. De asemenea, părinţii nu trebuie să uite de exemplul personal. Căci, degeaba îi zici copilului să nu stea pe telefon când tu, ca părinte, butonezi telefonul în timp ce mănânci” atrage atenţia mediul pediatru.

În ceea ce priveşte dezvoltarea socio-emoţională a copiilor de vârstă mică, părinţii sunt îndemnaţi să îi ofere celui mic jocuri şi jucării educative, adaptate vârstei sale: „Avem o viziune total greşită despre educaţia copilului, acesta are nevoie să se joace cu părintele să să interacţioneze cu el. Există o mulţime de jocuri educative în care părintele îl poate implica pe cel mic. Copilul are nevoie să construiască, să deseneze, să înveţe o limbă străină. Copiii de azi nu se mai joacă, ci preferă să stea la calculator, ceea ce nu e normal” susţine Valeria Herdea.

Limitarea timpului petrecut în faţa ecranului

Părinţii se plâng că copiii lor petrec tot mai mult timp în faţa ecranelor. Însă. nu atât expunerea la tehnologie reprezintă un pericol, ci faptul că părinţii nu supraveghează şi nu limitează timpul pe care cei mici îl petrec în faţa telefonului, tabletei sau a calculatorului. „Este revoltător că părinţii nu sunt atenţi la ce dau în mână copiilor lor şi nu petrec timp cu copilul lor. Dacă te uiţi într-o familie modernă, la masă, fiecare este cu cu ochii în propriul telefon, în timp ce mănâncă” atrage atenţia medicul Valeria Herdea.

Ecranul are capacitatea a a captiva atenţia copiilor, părinţii sunt mulţumiţi că acesta stă cuminte, fără să ia în calcul efectele pe care acestea dispozitive le produc asupra copilului. „Este îngrozitor, copii de doi-trei ani stau cu telefoanele în mână, nu vorbesc, nu reacţionează, nu răspund, nu interacţionează şi par lipsiţi de sentiment pentru că trăiesc în acea lume virtuală. Copilul este expus la mesaje subliminare, folosirea dispozitivului electronic fiind nocivă pentru creierul acelui copil. Sugarul mănâncă cu tableta. Copilul mai mare se duce la toaletă cu telefonul. Astfel de situaţii sunt destul de dramatice” susţine medicul pediatru.

Utilitatea calculatorului şi rolul său în lumea modernă nu poate fi negat, însă e foarte important ca copiii să nu petreacă tot timpul liber pe care îl au într-o lume virtuală. „Nu-i poţi cere copilului să nu meargă în ritmul timpului. Noi va trebui să ne adaptăm la această generaţie. Pe de altă parte, contactul cu tehnologia nu trebuie să fie unul exclusiv” a concluzionat medicul pediatru Valeria Herdea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite