Cum se poate face diferenţa între o mască medicală utilă şi una doar de formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre măştile medicale vândute pe piaţă nu respectă normele leale în vigoare
Multe dintre măştile medicale vândute pe piaţă nu respectă normele leale în vigoare

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului - ANPC - au depistat în piaţă, în urma unor controale, zeci de milioane de măşti care nu respectau prevederile legale în vigoare. Cum putem deosebi măştile bune de cele inutile.

Reprezentanţii ANPC susţin că au fost depistate măşti care au deficienţe minore – adică nu sunt etichetate cum trebuie – iar acestea pot fi retrase temporar de la vânzare, iar după eticehtarea corectă pot fi reintroduse în circuit şi vândute. 

Însă, acelea care nu au filtre corespunzătoare certificate de un organism autorizat în Europa pentru acest lucru trebuie retrase definitiiv de la vânzare, a explicat Eduardt Cozminschi, preşedintele ANPC, pentru Digi24. 

Pentru cumpărător, alegerea măştii medicale care să-l protejeze poate fi o adevărată provocare, pentru că, din cauza multor elemente care trebuie trecute pe etichete, este dificil să-şi dea seama, a mai spus şeful ANPC. 

Potrivit acestuia, este reponsabilitatea vânzătorului să se asigure că măştile respectă normele de etichetare şi de calitate pentru a putea fi vândute. 

Controalele ANPC s-au derulat între 23 octombrie - 23 noiembrie, la 599 de magazine din ţară, mari retaileri şi lanţuri de farmacii care vând măşti de protecţie.

Au fost verificate 35.180.666 de măşti, în valoare 19.763.739 lei. 31.931.598 dintre acestea au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor constatate, iar 725.448 de măşti, în valoare de 3.152.544 lei, au fost scoase definitiv de la vânzare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite