Cum va fi distribuită iodura de potasiu către populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat, marţi, că va distribui preventiv iodură de potasiu prin intermediul farmaciilor. Pastilele vor ajunge la populaţie gratuit, dar numai cu prescripţie de la medicul de familie şi după ce este semnat un acord de administrare a tratamentului.

Proiectul privind mecanismul prin care vor fi distribuite pastilele de iodură de potasiu a fost pus în consultare publică de către Ministerul Sănătăţii.

Medicamentul va putea fi eliberat exclusiv pe baza prescripţiei medicale, în mod gratuit. La ridicarea din farmacie a acestuia, persoanele vor semna un acord privind administrarea tratamentului cu iodură de potasiu 65 mg. Acordul semnat se păstrează în farmacie alături de formularul original al prescripţiei medicale emisă de medic. Pe lângă acord, farmaciile pun la dispoziţia pacientului informaţii privind modul de administrare, potrivit fişei informative pentru pacienţi. 

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu pacienţilor eligibili aflaţi în evidenţa proprie precum şi a pacienţilor eligibili care nu au medic de familie. Pentru un pacient minor, medicul de familie va elibera reprezentantului legal al acestuia o prescripţie medicală pe numele pacientului minor. 

Persoanele care nu sunt înscrise la un medic de familie, respectiv reprezentanţii legali ai minorilor care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice cabinet de medicină de familie, unde vor completa o declaraţie pe propria răspundere, în faţa medicului de familie, în vederea obţinerii prescripţiei. 

Lista farmaciilor în care se vor găsi comprimatele va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite