Cum explică Alexandru Rafila faptul că România are cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori, conform raportului Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Alexandru Rafila a explicat principalele cauze din spatele acestui nefast loc fruntaş.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanţă apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate ţările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienţii din România care fac infecţia cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulţi, din categoia persoanelor cu comorbidităţi, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicaţii, şi din păcate se ajunge şi la deces”, a spus profesorul Alexandru Rafila, la Digi24. 

Acesta a explicat că pot filuate în calcul mai multe cauze care au dus la această rată semnificativ mai mare de decese a României, dar principalul motiv pare să fie capacitatea deficitară a sistemului de sănătate. 

„E un indicator al capacităţii sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecţie cu coronavirus într-o ţară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm aceşti pacienţi, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment. (...) Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienţii cu comorbidităţi sau poate fi vorba despre unele unităţi sanitare care nu reuşesc să trateze toţi pacienţii sau există unele disfuncţionalităţi”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a mai observat şi faptu că România se află într-o cretere accelerată a numărului de cazuri în ultima lună, alături de Bulgaria. 

„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reuşit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate şi într-o ţară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii şi să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus Rafila.

„Dar mortalitatea, raportată la numărul populaţiei, este un indicator care trebuie luat în considerare şi cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătăţiri”, a mai spus Rafila, accentuând faptul că unele spitale nu mai pot face faţă, iar unităţile de terapie intensivă din unele localităţi sunt suprasolicitate. 

„Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – şi ale persoalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – şi atunci trebuie să găsim o soluţie astfel încât să repartizăm această povară şi în alte zone, care sunt mai puţin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînţeles”, a conchis Rafila. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite