Cum se explică testele pozitive la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele RT-PCR sunt cele care pun diagnosticul de COVID-19
Testele RT-PCR sunt cele care pun diagnosticul de COVID-19

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonator al Grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, spune că, după 14 zile de la testul pozitiv, nici bolnavii asimtomatici nu mai sunt consideraţi contagioşi.

Doctorul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, spune ca în acest moment, se cunoaşte profilul de siguranţă foarte mare în ceea ce priveşte întoarcerea unui pacient vindecat de COVID-19 în colectivitate, însă, pentru mai multa siguranţă, acesta trebuie să poarte mască şi să respecte regulile de igienă şi distanţare.

"O persoana asimptomatica, dupa 14 zile de la testul RT-PCR pozitiv poate fi considerata vindecata. Dupa 14 zile, nici macar persoanele care au fost simptomatice nu mai sunt contagioase. Insa aici conditia este ca timp de trei zile sa nu mai prezinte simptome ale coronavirusului", a spus medicul Gindrovel Dumitra pentru Hotnews.

"Acest virus pătrunde prin celulele epiteliale ale tractului respirator. Acolo încep să se dividă şi să se replice. În acelaşi timp, organismul începe să producă aticorpi. Se declanşează, astfel, două mecanisme: unul prin care se produce boala şi unul imunogen, prin care se produc anticorpi. Din această cursă cineva va câştiga. Este posibil ca boala să duca la complicaţii şi, în cel mai negru scenariu, să pierdem lupta cu boala. Însă este posibil ca mecanismul de apărare să învingă virusul.

Urme ale acestui virus rămân însă în celule. Testul RT-PCR identifică o bucăţică a acidului ribo-nucleic (ARN). Astfel, un test pozitiv nu poate indica cu exactitate dacă virusul este viu sau organismul deja aîinvins virusul şi sunt resturi moarte.Din acest motiv, testul PCR poate fi pozitiv şi după trei săptămâni, deşi mecanismul de apărare pare să-l fi distrus", a mai spus medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite