Cum să te fereşti de deochi în ţara lui Gică Contra?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursă foto: britishnewspaperarchive.co.uk
sursă foto: britishnewspaperarchive.co.uk

La răsăritul veacului trecut, mulţi români considerau că deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu, febră. Azi, unii încă mai cred că o fundiţă roşie la copiii mici şi un talisman la adulţi îi salvează de deochi...

În noiembrie 1911, The lllustrated London News descria un sat din România pus în carantină cu ajutorul armatei pentru a limita răspândirea holerei: „Ţăranii, crezând că doctorii îi otrăvesc pe suspecţii internaţi în spitale, îşi ascund bolnavii şi, uneori, îi atacă şi îi alungă pe reprezentanţii autorităţilor trimişi în control. În astfel de situaţii, guvernul izolează satul înconjurându-l cu soldaţi. Femeile din sat manifestă un interes deosebit pentru bărbaţi”.  

Pentru mulţi români, în 1911 pandemia de holeră era o făcătură a statului, „a sistemului” luând boala ca pe un blestem, urmare a păcatelor strămoşeşti sau deochi. Gravitatea pandemiei a fost evident dovedită ulterior, însă morţii fără vină nu au mai avut cale de apel la sentinţa dată de instanţa vieţii...

110 de ani mai târziu, situaţia este neschimbată, mulţi români  contestă existenţa pandemiei de COVID-19 şi/sau măsurile propuse de stat, arătând cu degetul spre „sistem” fără consideraţii obiective.

Sunt aceiaşi oameni care cred în deochi, dar care se bucură şi folosesc beneficiile tehnologiei, de la un mobil, la o tabletă sau o maşină electrică, îl admiră pe Tom Cruise când urcă în Grumman F-14 Tomcat din „Top Gun” sau pe Daniel Craig când coboară din Aston Martin în „No time to die”, care apropo, s-au vaccinat.

Sunt aceiaşi cetăţeni care cred în fundiţe roşii şi talismane când vine vorba de o politică colectivă în faţa pandemiei, dar care individual, în faţa unei boli mai grave, iau plase de medicamente şi sunt pregătiţi să accepte aproape orice tratament. Ţara-i plină de farmacii.

Sunt aceiaşi gică contra care în cazul unei pandemii, că-i vorba de holeră, că-i vorba de COVID-19, mai repede îşi cumpără icoane cu rame de aur Armani, pentru că aurul ar atrage şi ar anihila energia negativă a bolii/deochiului, decât să se vaccineze sau să urmeze un tratament propus.

Cum să te fereşti de deochi în ţara lui Gică Contra? Nu ai cum. Este adânc înrădăcinat în conştiinţa colectivă...

Unde-i România educată?

sursă foto: britishnewspaperarchive.co.uk

Imagine indisponibilă
The lllustrated London News holeră romania
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite