Cum va funcţiona aplicaţia de monitorizare a persoanelor izolate şi câţi bucureşteni vor fi testaţi pentru depistarea coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile vor  monitoriza electronic persoanele carantinate FOTO Mediafax
Autorităţile vor  monitoriza electronic persoanele carantinate FOTO Mediafax

Autorităţile se pregătesc să lanseze aplicaţia prin intemediul căreia vor fi monitorizate persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu. În acelaşi timp, responsabilii din Sănătate au anunţat că nu vor mai fi testaţi toţi carantinaţii, dar de la 10.000 de bucureşteni se vor lua probe pentru depistarea coronavirusului.

Conform unor surse din STS, echipa tehnică a serviciului lucrează la finalizarea softului care, între altele, va utiliza şi transmite către autorităţi coordonatele GPS ale persoanei monitorizate. Tehnic, aplicaţia este oarecum asemănătoare cu cea de apel la 112, numai că nu va avea un buton de acţionare şi va funcţiona automat. Ea va putea fi rulată pe telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabile să genereze informaţia de localizare şi să transmită poziţia geografică a aparatului. 

Astfel, aplicaţia foloseşte conexiunea de date (internet) şi serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemele  autorităţilor informaţia de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conţinând coordonatele geografice ale telefonulului mobil. De precizat că, cel mai probabil, aplicaţia nu va putea fi dezactivată de persoana monitorizată, acest lucru fiind realizat de autorităţi după ieşirea din perioada de carantină instituţionalizată sau autoizolare la domiciliu prin aplicarea unui cod. Astfel de softuri sunt utilizate deja cu succes în unele ţări europene, iar altele au transmis că încearcă să le dezvolte. În acest context trebuie spus că Vodafone, Deutsche Telekom, Orange şi alţi cinci operatori de telecomunicaţii europeni au acceptat să furnizeze Comisiei Europene date privind localizarea utilizatorilor, iar aceste coordonate ar urma să fie utilizate pentru combaterea crizei generate de coronavirus. 

Reamintim că premierul Ludovic Orban a anunţat că autorităţile pregătesc, împreună cu STS, o aplicaţie care să permită monitorizarea deplasărilor persoanelor aflate în izolare sau în carantină din cauza Covid-19. El a precizat că o astfel de măsură este necesară pentru că unii dintre cei aflaţi în izolare nu au respectat măsurile.

Persoane testate doar dacă dezvoltă simptome

În timp ce fostul ministru al Sănătăţii Victor Costache anunţa miercuri seară că toţi cetăţenii Bucureştiului urmează să fie testaţi pentru infecţia cu noul coronavirus, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial era publicat un ordin de ministru prin care se hotăra că persoanele aflate în carantină instituţionalizată vor fi testate doar dacă dezvoltă simptome. „La persoanele aflate în carantină instituţionalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. Până la primirea rezultatelor, acestea vor fi izolate corespunzător. În cazul în care rezultatul este pozitiv pentru COVID-19, acestea vor fi transportate şi izolate în spital”, se arată la art.6. din Ordinul nr. 497/2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină. 

Altfel spus, dacă până acum erau sau urmau să fie testate toate persoanele aflate în carantină instituţionalizată, adică cei care vin din ţările desemnate drept zone roşii (Italia, Spania, Franaţa, Germania şi Iran), după noile modificări vor fi testate doar persoanele care dezvoltă simptomele specifice infecţiei cu noul coronavirus.

Grupele de vârstă testate în Capitală 

Joi, însă, profesorul Adrian Streinu-Cercel a lămurit declaraţia fostului ministru Costache. De fapt, va fi testată o parte a populaţiei din Capitală în vederea realizării unor statistici. Testările vor avea loc în faţa blocului unde oamenii locuiesc. Aceştia vor fi anunţaţi de preşedinţii de asociaţii sau de poliţie când vor fi testaţi. Este vorba de 10.000 de cetăţeni ai Capitalei. Se aşteaptă ca studiul să arate cu precădere „nivelul de circulaţie nedetectată, cu identificarea zonelor unde este necesară intervenţia pentru cuparea transmiterii în colectivitate a SARS-CoV-2”. Metodologia de testare prevede atât utilizarea testelor rapide, cât şi a celor moleculare de tip PCR. Testarea ar urma să se facă de către echipe medicale.

Grupele de vârstă, în număr de cinci, sunt: 0-19 ani / 20-44 de ani / 45-64 de ani / 65-79 de ani / +80 de ani.

Ne apropiem de limitele capacităţii de internare a spitalelor 

„În zilele următoare va trebui să facem faţă unei noi etape. Joi am trecut deja de peste 1.000 de persoane infectate, ceea ce înseamnă că în ritmul acesta, spre finalul săptămânii viitoare, vom ajunge la circa 3.000 de cazuri. Altfel spus, ne vom apropia de limitele capacităţii de internare a spitalelor. Va fi o provocare pentru noul ministru, alături de nevoia urgentă de a asigura personalului medical protecţia adecvată. Medicii nu se tem să-şi facă meseria, ci să nu-şi îmbolnăvească familiile, aşa cum a fost cazul asistentei de la Suceava”, este de părere Sorin Paveliu, medic primar de boli interne.

153 de cadre medicale, infectate 

Bilanţul total al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a ajuns joi în România la 1.029 de cazuri după raportarea altor 129 de cazuri noi. Dintre acestea, 94 de persoane au fost declarate ca vindecate şi externate, cele mai multe, 53, fiind în judeţul Timişoara. Potrivit autorităţilor, nu mai puţin de 153 de cadre medicale şi personal auxiliar sunt confirmate cu noul coronavirus. Aproape jumătate din cei infectaţi, 70, sunt medici, iar în rândul asistentelor medicale 50 de persoane sunt confirmate pozitiv cu noul virus. Cele mai multe cadre medicale infectate sunt la Suceava (90) şi la Bucureşti (36).

În ceea ce priveşte numărul deceselor, acesta a ajuns la 18, după ce miercuri seară a fost anunţat decesul a două femei în vârstă de 70 de ani din Suceava şi a unui bărbat de 63 de ani din Neamţ, iar joi a fost confirmat decesul unei alte femei, de 76 de ani, din judeţul Cluj. Potrivit autorităţilor, toate cele 18 persoane care şi-au pierdut viaţa în urma infecţiei cu noul coronavirus sufereau de afecţiuni preexistente. De asemenea, joi a fost înregistrat un salt important în ceea ce priveşte numărul pacienţilor în stare critică. Dacă cu o zi înainte autorităţile anunţau 18 persoane internate la secţiile de terapie intensivă, dintre care 6 în stare gravă, joi, numărul acestora a ajuns la 29, din care 23 în stare gravă. În ceea ce priveşte cetăţenii români din străinătate, numărul celor confirmaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus a ajuns la 59, în rândul acestora înregistrându-se 11 decese, cele mai multe, 8, fiind în Italia. Potrivit autorităţilor, pe teritoriul României erau joi 6.151 de persoane în carantină instituţionalizată, şi alte 110.042 în izolare la domiciliu. Din persoanele aflate în carantină, 544 au fost plasate de către autorităţi pentru nerespectarea regimului de izolare la domiciliu. Numărul dosarelor penale deschise pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor a ajuns la 183.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite