Societate

articolul anterior articolul urmator

Cum învingem pandemia

10
21 Oct 2021 13:43:17
Paul Stan

În prezent, în România se munceşte la greu. Nu nemţeşte, nu se pune prea mare preţ pe lucrul bine făcut, pe calitate, dar tot e bine, ca să nu fie rău. Doreii muncesc fiecare pe tarlaua lui, în toate domeniile: politică, economie, industrie, administraţie, în sănătate, se spetesc mult şi în învăţământ, pe ogoarele patriei, pe câmpuri, şosele, autostrăzi, străzi, în biserici, în cimitire, acasă şi în casă, în apartamente, oriunde este nevoie.

România munceşte, nu gândeşte! Când munceşte! Că fără muncă, desigur, nu am avea bunăstarea despre care ne-a vorbit deunăzi marele premier şi politician în viaţă, Floriiin Cîţu.

Bunăstare pe care noi românaşii de rând, nu suntem în stare să o vedem, să o percepem, să o simţim, să o apreciem. Bunăstare venită a doua zi după ce geniul care, ca şi alţi predecesori ai săi a dat cât mai multă duduială economiei naţionale, se gândise adânc să amâne plata facturilor tot mai mari ale cetăţenilor.

Acum, în plină pandemie, la noi în ţară se munceşte în draci, de parcă aceasta ar fi ultima dorinţă a românilor înainte să-i ia Bâţu, era să zic Cîţu! Nu ca în alte vremuri, în timpul altor pandemii, când oamenii îşi doreau cu disperare să facă tot mai multă dragoste şi sex înainte de moarte. Poate că în acele timpuri trecute muritorii nu-şi doreau atât de multă bunăstare ca acum, atâtea averi, maşini, preamăriri, fotolii de miniştrii, şefi de guvern, preşedinţi de stat, de bloc, de scară... Se mulţumeau cu mai puţin, cu ce puteau avea şi ce îi făcea să se simtă bine.

În prezent, în România se munceşte la greu. Nu nemţeşte, nu se pune prea mare preţ pe lucrul bine făcut, pe calitate, dar tot e bine, ca să nu fie rău. Doreii muncesc la greu fiecare pe tarlaua lui, în toate domeniile: politică, economie, industrie, administraţie, în sănătate, se spetesc mult şi în învăţământ, pe ogoarele patriei, pe câmpuri, şosele, autostrăzi, străzi, în biserici, în cimitire, acasă şi în casă, în apartamente, oriunde este nevoie.

Geaba ţipă unii că nu mai există forţă de muncă educată, calificată în ţara noastră. La ce ne trebuie atâta învăţătură, carte, atât timp cât doreii noştrii se pricep la orice, în toate domeniile. Fac totul să-ţi ia banii, prin orice mijloace-legale, ilegale, ortodoxe, neortodoxe, se deplasează oriunde, oricând, vaccinaţi, nevaccinaţi, cu mască, fără mască. Nu contează. Ei lucrează la foc continuu să creeze bunăstare.

Bunăstare naţională, de clan, de grup, bunăstare privată. Să vină banii, să vină banii la băieţi. Păi ce credeţi că Florin Cîţu a inventat bunăstarea, roata, pardon? Nuuu!

Pentru unii, munca la stat creează cea mai multă bunăstare, se ştie. Păi, băieţii şi fetele, aleşii noştri în Parlament stau degeaba? Nu. Muncesc, muncesc în draci pentru interesul naţional, pentru popor. Doar aşa prosperă şi ei, mai ales ei, dar şi poporul zic ei. Ce ei sunt săraci, mor de foame? Nu.

Poate unii dintre ei sunt săraci cu duhul, dar nu mor de foame. Au de toate pentru traiul material, unii sunt tare strângători, agonisind şi pentru generaţiile următoare din familiile lor. Păi, ce politicienii se bat ca proştii pe ciolan?

Bugetarii din companii, instituţii de stat o duc prost, administraţii locale nu au după ce bea apă, când aceste instituţii bugetofage sunt saci fără fund pentru unii angajaţi? Pentru sinecuriştii de partid şi de stat bunăstarea se simte, se vede, se trăieşte, le explodează în conturi.

Şi la doreii de la talpa ţării, talpă care nu mai este reprezentată de ţărani ca pe vremuri, se vede bunăstarea. Mai ales la cei care muncesc în draci pe şantiere, pe străzi, în spaţiul privat, pe unde mai este nevoie de pricperea şi hărnicia lor. Vedem cu toţii că bunăstarea îi dă afară din case şi îi trimite la crâşme, la magazine, la bere, săniuţe, cafele şi ţigări. Ce dacă mai cumpără şi pe caiet! Ce dacă e pandemie, dacă aceasta ştiu ei bine că nu există, ce dacă nu se vaccinează, nu poartă mască şi mai fac poştă sticlele cu beutură! Ce dacă mai şi mor ca proştii!

Important este că oamenii aceştia muncesc. Nu chiar toţi, dar muncesc din greu. Îi vedem cu toţii pe dorei în acţiune, cu bormaşini, picamere, cu tot felul de utilaje de săpat, spart, tăiat, frezat, cu mături pe străzile marilor oraşe ale patriei. Ce dacă mai fac ei câte o boacănă, mai sparg o conductă, ceva, ei muncesc nu gândesc. Şi nici carte multă nu le trebuie, de ce să-i doară capul. E suficient să ştie să numere banii, că numele berilor din ”biblioteca” sătească sau de cartier îl ştiu pe deasupra.

Muncesc. Ce să facă să fure ca unii politicieni, pardon, scuze, ca hoţii?

Numai prin muncă ajung la bunăstarea amintită de Cîţu, chiar dacă nu o simt de cele mai multe ori. Pe de altă parte, pandemia se poate învinge şi prin muncă asiduă, neîntreruptă, chiar şi fără cap.

Exemplul mai marilor noştri la putere este cel mai relevant în acest sens. Păi, nu muncesc ei în draci, nu dau ei mereu din gură în Parlament, la Preşedinţie, dar mai ales la televizoarele poporului. Nu constată ei, îşi exprimă îngrijorările, discută, se consultă necontenit, fac legi, iau măsuri, lucrează, fac totul pentru bunăstarea poporului român. Că doar poporul nu i-a votat şi îi va vota degeaba.

Doar prin muncă învingem noi şi pandemia aceasta. Că mai mor unii, sute, mii, zeci de mii până la victoria finală, asta este. Viaţa merge mai departe!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Radu Mircea
21.10.2021, 14:20:44

# Tot ce-ati spus se potriveste manusa in primul rind alesilor nostri , desi apelativul de ''Dorei'' ar fi o decoratie pentru priceperea lor la ceva , in afara de incasatul diurnei , frecatul mentei in Casa Poporului si mici sau mari invirteli personale . Nici acelea prea istete , multi cazind de prosti in ghearele DNA . Poporul nici nu putea sa fie la alt nivel de abilitate sau inteligenta , fiindca tocmai poporul ii tot alege fara discernamint de 30 de ani incoace .

+13 (13 voturi)
marmaid
21.10.2021, 16:46:02

incepe prin: Cum învingem pandemia termina prin: Doar prin muncă învingem noi şi pandemia aceasta eu zic ca prin iarba invingem pandemia, ba nu, prin iarna...adica asa cred, sau poate prin contemporanitate. nu stiu ce suna mai inept? intreb si eu ca sa stiu cum sa ma pregatesc pentru pandemia urmatoare. comunistii vorbeau foarte mult despre munca. vorbeau vorbeau si iar vorbeau. aveau si ziar dedicat acestei boli, munca. de muncit, nu muncea nici unul, dar de vorbit, vorbeau toti. priveau dusmanul din toate unghiurile si incercau sa-l biruiasca prin gargara si masturbare. inca unul se aseaza la coada deja lunga cu milioane de predecesori.

+3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
22.10.2021, 05:13:39

Comentariu considerat abuziv.

sacul&fraierul
22.10.2021, 10:28:52

operatiunea "Sacul si Fraierul" in plina desfasurare in toata tara. Romania educata s-a vaccinat. Cui ii plingem de mila???

+8 (8 voturi)
Programul Rabla
22.10.2021, 22:47:58

raspunsul e: sunam la 112 cind dam peste vreun prost. asa Arafat, cit mai multe ca sa ajunga pentru toata lumea. bravo Avind in vedere enormul succes al programului Rabla pentru masini sustinut de guvernul Romaniei, OMS,UE si acelasi guvern national are placerea de a introduce programul: RABLA PENTRU PROSTI. Oricine are un prost in casa poate apela hotline-ul de la MariusNasta,MateiBals sau pur si simplu la 112 daca e greu sa retineti numele firmelor astora. Suna si te vom scapa de prost. O conditie obligatorie pentru a fi considerat prost e sa aiba o oxigenare de maxim 80% la predare. Pentru cei ce nu au oximetre, si nici nu stiu ce-s alea, ati putea sa evaluati dupa alti parametri. -nu i-a placut scoala -asculta manele si manelele sint viata lui. -injura si are o parere despre orice. -daca a fost in occident a fost doar la furat. -daca a intrat pe eBay a fost doar pentru a plasa anunturi fake. -nu exista afacere mai profitabila decit a fi Loverboy si a trimite fete la produs. -in 1990 el sau un membru al familiei sale a pus stampila pe Iliescu si FSN. Daca prostul nu va poate raspunde la aceste intrebari, uitati-va la fata lui. Daca culoarea bate spre negru, sunati. Daca e inca voios si merge la mittinguri AUR, mai asteptati putin. Impreuna pentru o Romanie curata.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările