Societate

articolul anterior articolul urmator

Cum l-aţi trădat pe Andrei Pleşu

13
17 Mar 2014 00:42:43
Lacrima Andreica

România arată ca o puşcărie subterană care a dat pe dinafară. Arată astfel de 25 de ani de când toate scursurile sociale ajung să fie „lideri de opinie”, să facă legea, să se cocoaţe în funcţii de conducere, să ne dea lecţii şi să nu avem ripostă, de când prostia dă spectacole de pe acoperişurile caselor şi bunul-simţ e trimis la moarte.

Ca să mai cred acum că românii se trezesc, îşi revin, ar trebui să mai cred în puterea acestor oameni să facă alegeri corecte, normale, fireşti. Când scriu aceste rânduri la oră de profundă insomnie, nesomnul îmi e provocat de un alt român, care într-o stare de frustrare ridicată la rang de beatitudine ţine să zguduie tot cartierul cu muzica pe care o alege şi care urlă pe străzile pustii, răzbătând prin ferestrele termopan închise bine. Poliţia e oricum o chestie care nu face nimic din ce e plătită să facă, motiv pentru care la ultima sesizare tovarăşul miliţian mi-a cerut telefonic să măsor eu decibelii pentru ca dânsul să găsească vreo minimă motivaţie să-şi depăşească lenea de serviciu şi să iasă pe teren. Deci nu-mi mai risipesc nervii în căutarea unei normalităţi.

Aşa că privesc din nou ce se întâmplă cu noi, cu Andrei Pleşu. Au ieşit în stradă o mână de oameni comparativ cu câţi ar fi trebuit să iasă. Tardivă şi minimalistă reacţie a unor oameni care vreme de 25 de ani au tăcut, în loc să spună, au încercat să profite de sincopele democraţiei. Au pierdut. De câştigat, au avut de câştigat doar cei scăpaţi din lumea tenebrelor, din străfundurile cele mai josnice ale ghetourilor spirituale ale comunismului. Ceilalţi s-au ales doar cu prostituţia morală, întocmai ca şi prostituatele de trotuar care fac câţiva bănuţi cu camionagii deşelaţi de drum lung şi minte scurtă. 
 
Am ieşit să-l apărăm pe Andrei Pleşu. Foarte bine naţiune! Însă doamnelor şi domnilor, pe unde-aţi umblat când învăţătorii v-au cerut şpăgile şi aţi minţit televizat, în loc să staţi alături de părinţii care au luat atitudine? Unde-aţi fost când în loc să vă asumaţi educaţia copiilor voştri i-aţi aruncat în şcoli şi aţi generat neoameni pe care nu-i mai puteţi controla la pubertate? Unde-aţi fost când în mod succesiv la vot aţi "ales răul mai mic"? Unde-aţi fost când lângă voi oameni piereau din nepăsarea voastră pentru că nu puteau plăti şpăgi la medici, pentru că nu puteau să se apere?

Pe Facebook, stângiştii - adică simpatizanţii USL ca să fim mai clari - se declară împotriva curăţării spaţiului public de murdăria minciunii, linşajului, prostituţiei emoţionale şi morale. Motivele: „Pleşu nu s-a solidarizat cu Pungeşti, sau Roşia Montană şi nici nu e vreun Evola, Pelizzi ori Gentile; Pleşu e fascismul cultural”. Citeam aceste lucruri în pagina doamnei deputat Gabi Creţu, printre comentariile unor oameni care predau ori au predat lecţii la facultate copiilor voştri. De ce ne mirăm? Iaca ei nu semnează. Ei şi ce? Doar n-o fi prima oară. Data trecută, când la mijloc erau nişte ziarişti, tocmai colegii lor inventau pe rupte la motive: "era fără sens, nu era suficient de profundă problema", ploua afară, era verde iarba şi apa era rece.
 
În toţi aceşti 25 de ani l-aţi trădat pe Andrei Pleşu şi pe alţii ca el de fiecare dată când aţi ales să nu citiţi, când aţi ales să vă informaţi exclusiv de la televizor, când aţi ales să vă decuplaţi mintea şi să vă lăsaţi gura să emane opinii, ori mâinile să scrie comentarii fără bază de cunoaştere, verificare şi argument. În toţi aceşti ani v-ati trădat pe voi cu fiecare moment în care libertatea voastră a deranjat  libertatea celui de lângă voi, de fiecare dată când aţi fost prea laşi să vă opuneţi mizeriei umane, de fiecare dată când aţi abandonat înainte să fi încercat să faceţi ceva mai bun, ori să vă opuneţi răului. 

Ca să fii solidar cu adevarat cu Andrei Pleşu ar trebui să îi citeşti cărţile şi să-i respecţi munca chiar dacă, poate nu eşti de acord cu ideile ori faptele sale în totalitate. Să fii solidar cu Andrei Pleşu ar însemna să ai curajul să gândeşti şi să fii tu însuţi. Chiar suntem solidari cu acest om sau suntem doar sătui de propria vulgaritate dusă la extremă de reprezentanţii Antenelor?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Busuioc Florin
17.03.2014, 01:33:03

Am facut acum doua zile un pariu ,,american"(am scris ,,pariez pe ce vreti") ca la miting nu vor veni nici macar TOTI semnatarii protestului.Am avut ,,puschea pe limba",parca asa se spune cand prorocesti ceva de rau,nu?

+2 (4 voturi)
Camelian Propinatiu
17.03.2014, 08:47:30

Nu l-am tradat. Astia suntem toti! Cu fierbinte ingrijorare, nu vaz niciun progres fata de Miscarea Papioanelor, care la 18 iunie 2012 NU a salvat ICR-ul de la castrare prin politica si coborâre in mlastinile mediocritatii: http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-12557081-miscarea-papioanelor-circa-500-oameni-protesteaza-tacut-icr.htm Cam aceiasi 500 de manifestanti, cât e si tirajul unei carti serioase, ba chiar cam aceiasi idealisti. Dar de prin 1997, incremenita in proiect, miscarea noastra civica repeta constant trei erori strategice elementare. 1. Nu practica Luminarea Poporului: nu are un site/ supliment pentru oamenii simpli sau, de pilda, cu schimbul, tineri parajuristi care sa orienteze preliminar milioanele de amarâti ce nu gasesc in RO drumul dreptatii. 2. Ignora cu dispret academic/ corporatist profesorii preuniversitari, singurii care ar putea traduce maselor largi intelepciunea elitelor. 3. Postromânismul de a explica prezentul prin mizeria trecutului, intr-un limbaj perceput ca demolator al valorilor nationale, tocmai când auzim in rafale crivatul revizionist.

+2 (4 voturi)
tampa_killer
17.03.2014, 11:10:53

In jur de 18.10 eram la Universitate cu sotia si copiii fericit ca cineva iese in strada pt normalitate.. doar ca normalitatea ce o doream s-a transformat in discursuri ale lui M Neamtu sau a egalei in antenisme pt alt stapan , Pora... si am inteles ca ieri nu a fost decat o alta incercare nereusita de manifestare a foamei pt normalitate.. aceasta incercare o confiscasera diverse personaje cu scopuri politice.

+5 (7 voturi)
barbu brailoiu
17.03.2014, 11:13:24

dincolo de aspectul inevitabil monden al manifestării de ieri (unde s-au afişat şi o serie de snobi, doar pentru faptul că era important pentru ei să fie văzuţi / să vorbească acolo), cred că un om de valoarea lui andrei pleşu NU ARE NEVOIE de asemenea manifestaţii stradale. este ca şi cum ai amesteca opera sa cu gogoşile sau covrigii şi ai măsura, la dugheana din colţ, care dintre produse se vinde mai bine. strada, da - ar avea mare nevoie de înţelepciunea şi cultura lui pleşu. la care poate avea acces dacă şi când doreşte! iată, însă, cum nestimaţii noştri compatrioţi preferă înghesuiala la marşul de st. patrick sau la cârnaţii din obor (şi, desigur, la antena 3), ceea ce dovedeşte că suntem o ţară în curs de rromânizare. şi de lichidare.

+2 (2 voturi)
Sertorius
17.03.2014, 11:45:21

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (13)