Cum (mai) revoluţionăm accesul tinerilor la piaţa muncii? O posibilă soluţie din Statele Unite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Genesys Works. Statele Unite

Lipsa locurilor de muncă şi slaba pregătire a tinerilor pentru piaţa muncii afectează din ce în ce mai mult societatea şi economia Românei. Nu există soluţie universală dar putem învăţa şi adapta din soluţii deja implementate. Ashoka Fellow Rafael Alvarez din Statele Unite lucrează cu unele din cele mai mari companii din America pentru a construi oportunităţi şi locuri de muncă pentru mii de tineri din medii defavorizate.

Situaţia economică precară, mediul familial dezorganizat, exodul părinţilor în străinătate şi lipsa locurilor de muncă atractive pentru tineri sunt unii din factorii principali care determină abandonul şcolar, rata de părăsire timpurie a şcolii având o pondere din ce în ce mai ridicată. În România rata de părăsire timpurie a şcolii este de peste 18%, spre deosebire de celelalte ţări ale Uniunii Europene, unde este de 11%. 

Cum arată una din soluţiile posibile la această problemă? Ashoka Fellow Rafael Alvarez din Statele Unite lucrează cu unele dintre cele mai mari companii din America pentru a crea oportunităţi dedicate tinerilor dezavantajaţi. Rafael le oferă oportunitatea de a dezvolta abilităţi tehnice şi de viaţă şi şansa de a deveni angajaţi, în absenţa unei experienţe prealabile Doar în 2016 Rafael a lucrat cu aproape 3000 de elevi şi absolvenţi de liceu şi 192 companii partenere, generând liceenilor venituri în valoare de peste 7 milioane de $. În plus, 93% dintre absolvenţii de liceu implicaţi în programele Genesys Works s-au înscris la facultate, toţi fiind admişi. Rafael vine în România în 15/16 februarie în cadrul programului Ashoka Localizer pentru a-şi prezenta inovaţia socială în România.

image

România tinerilor nepregătiţi pentru piaţa muncii

Conţinutul educational oferit în şcolile din România nu se aliniază cu nevoia pieţei muncii, astfel încât angajatorii nu-i pot încadra în muncă pe tineri. Mai mult, puţine sunt şcolile care oferă programe de orientare şi consiliere profesională. Dezamăgiţi de şcoală şi neîncadrabili în muncă, tinerii rămân ancoraţi într-un teritoriu fără viitor. România are cea mai mare rată de tineri NEETS din întreaga Uniune Europeană. În timp ce rata generală a şomajului din România este de 6,9%, în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani ea este triplă - 22,7%.

Soluţia Genesys Works, catalizatorul succesului tinerilor pe plan profesional

Rafael Alvarez revoluţionează educaţia profesională prin programul Genesys Work, fondat în 2002. Programul urmăreşte ridicarea nivelului profesional al tinerilor defavorizaţi prin instruirea lor în ceea ce priveşte abilităţile şi competenţele profesionale.

Rafael consideră că tinerii sunt demoralizaţi după terminarea liceului, desconsiderându-se şi pierzându-şi ambiţia de a-şi mai continua studiile şi de a ajunge să lucreze în domenii care le-ar plăcea. Cumva asemănător cu ceea ce trăim şi în România. El porneşte de la premisa că dacă elevii au ocazia să experimenteze un prim job şi succesul în lumea corporatistă încă din timpul studiilor liceale, perspectiva acestora se schimbă şi descoperă o nouă şansă către o viitoare carieră.

image

Unul din obiectivele programului este punerea în legătură a angajatorilor cu tineri ale căror competenţe profesionale se potrivesc cu ceea ce au ei nevoie. Genesys face acest lucru în două etape: mai întâi instruieşte tinerii în domeniile care “se caută”, apoi îi expune pe aceştia către mediile profesionale de muncă.

Succesul Genesys Works este în creştere: la peste 15 ani de la înfiinţare, doar daca ne uitam la statul din care provine, 10 din cele mai mari companii din Texas, un teritoriu de trei ori mai mare decât România, continuă să angajeze în mod constant tineri provenind din programul Genesys. Munca lor nu se opreşte aici ci continua cu succes în peste 10 alte state din Statele Unite. Companiile văd în tinerii absolvenţi Geneysis profesionişti atât de buni, încât “uită că sunt elevi de liceu”, după cum mărturisesc reprezentanţii acestora.

Elevii câştigă 12$/oră şi 90% dintre au ales să îşi continue studiile

Genesys angajează elevi, îşi asumă riscuri şi scuteşte angajatorii de procesul de angajare, training, plasament şi supervizare. Elevii iau parte la 150 ore de training gratuit pe parcursul vacanţei de vară din primul an de studiu, ceea ce îi încurajează să desfăşoare sarcinile stabilite de companiile cu care Genesys lucrează. Unii elevi participă şi în a doua vacanţă de vară pentru a obţine certificări şi alte documente recunoscute în industrie.

Elevii pot câştiga pană la 12$/oră, 13,000$/an pentru un job part-time, iar cei care obţin Certificatul Profesional Microsoft participă şi la un program de dezvoltare a abilităţilor de leadership. Elevii vin pe parcursul verii la biroul Genesys şi la centrul de instruire. Pe lângă instruirea tehnică, aceştia asimilează abilităţi de comunicare, eticheta în business, abilitatea de lucru în echipă şi rezolvarea conflictelor - ceea ce-i ajută să devină tineri profesionişti eficace.

Atitudinea profesionistă este construită cu mare grijă. Elevii vin la muncă după ce termina şcoală. Apoi, în fiecare seară, un mic grup vine la Genesys pentru a-şi împărtăşi experienţele şi a învăţa din probleme care s-au ivit la locul de muncă. O dată pe lună, toţi elevii se adună pentru a asculta vorbitori motivaţionali, pentru activităţi de team-building sau să se bucure de evenimente recreative.

Principalul susţinător al inovaţiei sociale din ultimii 38 de ani, cu o reţea de peste 3600 de antreprenori sociali de top în întreaga lume, Ashoka aduce în România soluţia lui Rafael Alvarez, prin intermediul programului Localizer, pentru a găsi parteneri de replicare a inovaţiei sale la nivel local.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite