Cum se manifestă infecţia cu tulpina indiană a noului coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul SARS-CoV-2 a produs până acum patru variante virale
Virusul SARS-CoV-2 a produs până acum patru variante virale

Autorităţile din toată lumea atrag atenţia că în toamnă ne vom confrunta cu un nou val al pandemiei care va fi dominat de tulpina indiană a noului coronavirus, cea mai contagioasă, dar şi cea mai agresivă dintre variante. De aceea, specialiştii ne învaţă care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medic.

În acest moment, în lume există patru variante virale îngrijorătoare ale virusului SARS-CoV-2: varianta Alfa, tulpina britanică – varianta beta, tulpina sud-africană – varianta gamma, tulpina braziliană – şi varianta delta, tulpina indiană. Aceasta din urmă, atrage atenţia medicul Valeriu Gheorghiţă, este cu 50% mai contagioasă decât cea britanică, aceasta din urmă fiind considerată până acum ca având cea mai mare rată de transmitere, de 30-50% faţă de varianta iniţială din Wuhan, China. Rata bazală de reproducere a variantei delta (tulpina indiană) este de 5, adică un pacient bolnav poate infecta alte cinci persoane, dublu faţă de ce se întâmpla până acum.

Această variantă delta a SARS-CoV-2 a fost depistată deja în 74 de ţări, devenind tulpina dominantă a virusului care continuă să se răspândească, potrivit publicaţiei „The Guardian”. De altfel, identificarea ei într-un număr mare de cazuri a determinat Marea Britanie să amâne măsurile de relaxare cu câteva săptămâni. În Anglia şi în Scoţia, medicii sunt de părere că pacienţii infectaţi cu această tulpină au un risc mai mare de spitalizare. 

Au fost identificate simptome noi

Până în toamnă, această variantă va deveni dominantă şi în ţările europene care vor fi lovite de un al patrulea val de infecţii, atrag atenţia specialiştii. 

Potrivit lui Tim Spector, profesor de epidemiologie la King’s College din Londra, Marea Britanie, COVID-19 acţionează diferit acum, în sensul că poate fi confundat cu o răceală urâtă. Oamenii pot ieşi în continuare în oraş întâlnindu-se unii cu alţii şi răspândind în acest fel infecţia. Spector a mai spus că simptomul numărul unu este durerea de cap, urmat de inflamaţia gâtului, febră şi nas care curge. 

Potrivit Bloomberg, medicii din India au identificat noi semne de îmbolnăvire pe lângă cele deja ştiute. Este vorba despre deficienţe de auz, tulburări gastrice severe – greaţă, vărsături, dureri de burtă. Medicii au identificat, de asemenea, cheaguri în vasele de sânge care alimentează intestinele, ceea ce face ca pacienţii să sufere de dureri de stomac, iar acesta este, adesea, singurul lor simptom. 

Unii pacienţi infectaţi cu tulpina delta dezvoltă microtromboze – mici cheaguri de sânge – atât de grave încât provoacă moartea ţesuturilor, cangrenă şi amputarea membrelor. Specialiştii s-au declarat uimiţi de numărul mare de pacienţi fără probleme de coagulare care ajung să dezvolte cheaguri de sânge. „Acest virus a devenit foarte imprevizibil” a constatat dr. Abdul Ghafur, medic de boli infecţioase la Spitalul Apollo din Chennai, oraş din sudul Indiei. Cel mai alarmant aspect al actualului val din India este viteza cu care virusul se răspândeşte, inclusiv în rândul copiilor, a tras un semnal de alarmă dr. Chetan Mundada, medic pediatru din Hyderabad. Dr. Abdul Ghafur a mai spus că noi vaccinuri trebuie să fie pregătite pentru noi variante ale virusului. „Nu putem să i-o luăm înainte virusului, dar putem măcar să ţinem pasul cu el”, a recomandat medicul indian. 

Rata vaccinării - factorul decisiv 

Varianta delta, cunoscută şi sub denumirea de B.1.617.2, a declanşat restricţii de călătorie în Australia şi SUA, iar în Singapore este legată de 95% din cazurile de COVID-19 nou apărute. 

Un studiu realizat de Universitatea din New South Wales, Australia, luna trecută, sublinia că, variantele beta şi gamma ale SARS-CoV-2 nu au provocat aproape deloc semne neobişnuite de boală. 

Raportul epidemiologic săptămânal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii despre pandemia de COVID-19 menţionează că a devenit clar existenţa mai multor riscuri pentru populaţie în cazul infecţiei cu tulpina delta, comparativ cu celelalte tulpini care au avut rate de transmitere mai mici.

În Germania, cercetătorul Karl Lauterbach a declarat că varianta delta va deveni, probabil, cea mai răspândită în Germania, în lunile care vor urma. Evitarea completă a acestei situaţii este imposibilă, a mai spus acesta. „Factorul decisiv este rata foarte ridicată a vaccinării care reduce mortalitatea. Dar cu dovezile în creştere că delta şi cel puţin o altă variantă ar putea eluda anticorpii creaţi prin vaccinare, companiile farmaceutice se află sub presiune pentru a-şi ajusta vaccinurile existente sau să creeze unele noi”, a conchis cercetătorul. 

18,6 milioane de cazuri de COVID-19 a raportat India în 2021, faţă de 10,3 milioane anul trecut. Varianta delta a fost „cauza principală“ din spatele celui de-al doilea val. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite