Cum se pregăteşte România pentru valul 3 al pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus covid pandemie harta romania foto profimedia

Un posibil val 3 al infectărilor SARS-CoV-2 ar putea afecta România în următoarele luni, mai ales din cauza noilor tulpini supercontagioase ale virusului. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un plan de rezervă în eventualitatea în care mutaţiile virusului vor deveni predominante în rândul noilor infectări.

Cel puţin136 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a coronavirusului au fost confirmate în România din 499 de probe analizate. Aşa au anunţat oficiali ai Ministerului Sănătăţii, care au atras atenţia că din totalul cazurilor confirmate la nivel naţional cu tulpina B.1.1.7, 80 de cazuri sunt din Bucureşti, adică aproape două treimi. 

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii dr. Andreea Moldovan a declarat că specialiştii lucrează la un plan de rezervă pentru o eventuală creştere a cazurilor de infectare cu noile tulpini.

„Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca, în scurt timp, să vorbim şi de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări în Europa de prezenţă a acestei tulpini. (…) Pentru că ne gândim că este foarte posibil să apară un val 3 şi la noi, suntem în discuţii în perioada aceasta şi cred că vom definitiva un prim pas mare săptămâna viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID. Trebuie să ne adaptăm la ceea ce avem acum - o scădere a numărului de cazuri -, dar să lăsăm posibilitatea ca în cazul în care numărul de cazuri creşte, să ne putem rapid replia pe creşterea accesibilităţii pacienţilor COVID, dar mai ales pe o îngrijire de calitate a acestora. Deci, se lucrează şi sperăm să venim săptămâna viitoare cu un plan în acest sens”, a declarat doctoriţa Moldovan.

Cercetător: Creşterea infectărilor ar putea fi extrem de rapidă

Biostatisticianul Octavian Jurma e de părere că valul 3 al pandemiei s-ar putea să ne ia prin surprindere.

„Valul, acolo, a debutat abrupt, cam la patru luni după prima detecţie. La noi, aceasta a fost în ianuarie. Vedem că, deja, prevalenţa acestei tulpini, ritmul în care a înlocuit tulpina veche în numărul de cazuri detectate, a crescut vertiginos, mai repede decât ne-am aşteptat. Acesta val este mai abrupt decât creşterea care a avut loc în valul 2, cel puţin aşa arată profilul în Marea Britanie şi vine pe o perioadă despre care s-a considerat că s-a ajuns cam la un vârf cu măsurătoarea. Deci, a fost un vârf, a început să fie o scădere şi imediat după Sărbătorile de iarnă s-a dublat, în doar două săptămâni, numărul de cazuri. Deci, creşterea s-ar putea să fie extrem de rapidă şi să ne ia prin surprindere”, e de părere dr. Octavian Jurma.

Cercetătorul arată însă că prevenirea apariţiei unui nou val, în toamnă, depinde de rezultalele campaniei de vaccinare.

Astfel, o perioadă vom fi în continuare obligaţi să purtăm mască de protecţie. Cel puţin până la atingerea pragului de imunizare colectivă de 70%, dar asta şi în funcţie de eficienţa vaccinurilor împotriva noilor tulpini. „În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie”, a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. 

OMS: Numărul cazurilor din Europa, în scădere

Şeful regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a evidenţiat reducerea cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în statele europene, dar a cerut autorităţilor sanitare să nu se lase garda jos, adică să se ridice măsurile stabilite pentru a încetini transmisia virusului.

Potrivit oficialului OMS, pentru prima dată din luna septembrie a anului trecut, numărul de cazuri noi diagnosticate într-o săptămână în Europa este mai mic de un milion şi, pentru a treia săptămână la rând, numărul deceselor din cauza COVID-19 se reduce, de asemenea. De fapt, Europa reprezintă 28% din noile cazuri detectate la nivel mondial şi 21% din noile decese.

Israel: Vaccinul Pfizer, eficienţă de 85% de la prima doză

Veşti bune vin şi din Israel. Dr. Herman Berkovits, medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că există studii efectuate în Israel conform cărora vaccinul Pfizer are o eficacitate de 85% după administrarea primei doze, iar după administrarea celei de-a doua doze aceasta creşte la 96%. „Ultimul studiu care s-a făcut cu privire la transmitere arată că 96% dintre cei care au fost vaccinaţi nu vor infecta alţi oameni. (…) Prima doză de vaccin (Pfizer – n.r.) poate să ajute 85% pentru cei simptomatici, iar în cazul celor asimptomatici s-a văzut că ajută în proporţie de 75%. După administrarea celei de-a doua doze, la 2 săptămâni, eficienţa a crescut la 96%”, a declarat dr. Herman Berkovits. 

Marea Britanie: Vaccinul AstraZeneca, mai eficient decât se credea

La rândul lui, dr. Ştefan Sevastru, medic primar ATI la Royal London Hospital, a arătat că eficacitatea vaccinului AstraZeneca creşte cu cât administrarea dozei de rapel se face mai târziu. 

„Există un studiu Oxford în pre-print care vorbeşte despre eficacitatea vaccinărilor şi despre efectul asupra transmisiei virusului de la o persoană la alta. Sunt undeva la 17.000 de oameni în acest studiu, ei au fost testaţi săptămânal şi ţinuţi sub evidenţă. La o singură administrare, la trei luni, eficacitatea este undeva la 76%, deci mult mai mare decât s-a crezut iniţial şi decât au promis producătorii. La două doze, a doua administrată cu întârziere, efectul creşte la 82%”. (…) S-a demonstrat că majoritatea vaccinurilor care sunt administrate în două sau trei doze, cu cât prelungeşti mai mult perioada dintre doze, cu atât se maturează mai mult sistemul imunitar, iar la rapel răspunsul imun este mai bun”, a declarat dr. Ştefan Sevastru. La momentul autorizării de către Agenţia Europeană a Medicamentului, vaccinul AstraZeneca avea o eficacitate „în acte” de 59,5%. De asemenea, medicul român stabilit în Marea Britanie a arătat că mortalitatea pacienţilor internaţi la ATI în spitalele din Regatul Unit a scăzut de la 60% (cât era în decembrie) la 30%.

MS: Din ce motive apar tulpini noi ale virusului SARS-CoV-2

Mutaţiile SARS-CoV-2 apar din cauza răspândirii virusului şi sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic, explică Ministerul Sănătăţii.

„În acest moment, există mai multe tulpini noi identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutaţii. Mutaţiile sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic - aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului. Virusul pătrunde într-o celulă din corp şi începe să se multiplice. Multiplicarea presupune copierea materialului genetic al virusului şi sinteza de noi componente virale. Ulterior, acestea sunt asamblate în noi virusuri. Când celula îşi atinge limita de producţie, se sparge şi eliberează virusurile nou formate. Tot din cauza unor mutaţii, virusul SARS-CoV-2 a început să se transmită de om la om. Mutaţiile sunt procese care nu pot fi prevenite sau prevăzute. Cu cât numărul oamenilor infectaţi este mai mare, cu atât sunt mai mari şansele ca un virus să sufere mutaţii”, se arată în mesajul MS.

Bilanţ COVID: Creşte numărul pacienţilor internaţi la ATI

Un număr de 1.634 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 781.329. În ultima zi au murit 47 de pacienţi, iar un număr de 972 de persoane sunt internate la ATI. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 6.279 de teste RT-PCR şi 3.976 teste rapide antigenice. 

Capitala se menţine pe prima poziţie în topul zonelor cu cele mai multe noi infectări, urmată de judeţul Timiş, pe locul II, şi judeţul Cluj, pe locul III. 

În Bucureşti au fost înregistrate 455 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, în acest moment totalul persoanelor infectate fiind de 126.582. Judeţul Timiş se află pe locul II, cu 177 de noi infectări în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 37.120. În judeţul Cluj (38.860 de cazuri în total) au fost înregistrate 138 de noi cazuri.

Sanofi şi GSK lansează un nou test clinic al vaccinului lor împotriva COVID-19

Laboratorul francez Sanofi a anunţat luni că lansează un nou test clinic - în „faza 2” - al principalului său vaccin candidat împotriva COV ID-19, dezvoltat împreună cu grupul britanic GSK, în urma eşecului unei prime versiuni, în toamnă, cu speranţa de a-l pune pe piaţă în trimestrul patru al acestui an, relatează AFP. „Acest nou studiu în faza 2 va evalua potenţialul unei formule cu antigeni, în vederea obţinerii unui răspuns imunitar optim, mai ales la adulţii mai în vârstă”, anunţă laboratorul într-un comunicat.

Precedentul studiu - faza 3 - al unui vaccin prevăzut pentru vara lui 2021 a relevat, în decembrie, o eficienţă insuficientă în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani. Acest vaccin are la bază o proteină recombinantă cu adjuvant, o tehnologie mai tradiţională decât cea a vaccinurilor pe bază de ARN mesager produse de către Pfizer/BioNTech şi Moderna.

De asemenea, grupul farmaceutic francez anunţă că va produce în Franţa vaccinul împotriva COVID-19 al concurentului său american Johnson & Johnson în trimestru doi, dar şi vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Sanofi urmează să producă aceste vaccinuri la instalaţia de la Marcy-l'Etoile, lângă Lyon, „începând din trimestrul trei”, „într-un ritm de aproximativ 12 milioane de doze pe lună”, anunţă laboratorul francez într-un comunicat, precizând că păstrează drept o „prioritate” punerea la punct a vaccinurilor-candidat ale sale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite