Cum ne protejăm de caniculă şi disconfort termic. Recomandările medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
accident vascula caldura

Disconfortul termic şi canicula pot cauza serioase probleme de sănătate persoanelor cu risc, copiilor şi vârstnicilor. Medicii recomandă ca acestea să evite plimbările prin soare între orele 11:00 şi 17:00 şi să consume minim doi litri de lichide pe zi.

Indicatorul de Temperatură şi Umiditate (ITU) este dat de două variabile, de temperatură şi de umiditate. Atunci când valoarea indicelui  ITU se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. În momentul în care indicele depăşeşte pragul de 80 de procente se accentuează starea de disconfort şi persoanele cu risc pot ajunge la spital. Mai ales dacă nu se hidratează corespunzător şi au o alimentaţie deficitară.  

„Din cauza expunerii la soare ne putem confrunta cu diverse afecţiuni, de la edemul de căldura (anumite parţi ale corpului reţin apa în exces şi se umfla) pana la socul termic. Pot apărea arsurile solare şi, nu în ultimul rând, din cauza deshidratării şi pierderii de săruri prin transpiraţie pot apărea complicaţii ale unor boli cronice”, avertizează dr. Silvia Nica, medic primar medicina de urgenţă, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Cea mai afectată categorie de bolnavi de disconfortul termic sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, alături de persoanele în vârstă şi de copii.

Recomandări medicale pentru vremea caniculară:

  • Evitaţi plimbările prin soare între orele 11.00- 17.00;
  • Evitaţi să mergeţi încontinuu prin soare şi intraţi, din când în când, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător,ca să puteţi face faţă stresului termic;
  • Consumaţi doi litri de lichide zilnic, preferabil apă, nu sucuri cu zahăr şi adaos de conservanţi;
  • Lichidele pot să fie reci, dar nu exagerat de reci;
  • Evitaţi consumul de alcool, dar şi băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină;
  • Consumaţi fructele şi legume proaspete;
  • Purtaţi haine din ţesături naturale gen bumbac, mătase, in, haine de culoare deschis. Purtaţi pe cap pălării de soare sau şepci;
  • Folosiţi creme cu factor de protecţie ridicat;
  • Dacă vă aflaţi la mare sau la ştrand, nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat mult timp la soare, fiindcă aparatul cardiovascular poate fi sever afectat;
  • Nu în ultimul rând, dacă suferiţi de diferite afecţiuni este bine ca în această perioadă să consultaţi medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”.


Meteorologii au anunţat că, în următoarele zile, în Capitală, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind pragul critic de 80 de unităţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite