Cum putem elimina şpaga medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii nu pot trăi cu salariile actuale
Medicii nu pot trăi cu salariile actuale

Românii evită să meargă la medic pentru că nu ştiu cât îi costă.

Pe lângă criza medicamentelor şi materialelor sanitare, care ajung să fie plătite tot de pacienţi, mai există şi povara plăţilor informale, binecunoscutele şpăgi date personalului medical.

Există oare vreo cale prin care putem spune „STOP"? „Actualul proiect de lege nu va diminua şi, în niciun caz, nu va elimina practica plăţilor informale.

Mai avem multe de făcut la alte nivele până când medicii vor fi mulţumiţi de mediul în care lucrează", a declarat Sergiu Neguţ, consultant în domeniul sănătăţii şi reprezentant al companiei Wanted Transformation.

Alţii sunt de părere că există totuşi o soluţie: controlul mai riguros al activităţii cadrelor medicale. „Atât timp cât plătim serviciul, plăţile informale nu se vor diminua, deoarece medicul va avea flux de pacienţi. Dacă ar fi să contorizăm şi să plătim rezultatele, atunci lucrurile ar putea să se schimbe", este de părere Horia Cristian, secretar în Comisia pentru Sănătate şi Familia din Camera Deputaţilor.

Mai uşor de combătut la privat

Specialiştii în domeniu afirmă că în mediul privat, lucrurile pot fi controlate cu mai multă uşurinţă, iar aici şpaga se întâlneşte mai puţin decât în mediul public.

„Plăţile informale le găsiţi oriunde în lume. Este adevărat că în alte ţări ele nu condiţionează actul medical, ci sunt oferite în funcţie de relaţia medic-pacient, drept mulţumire pentru modul în care a fost tratat. Aceste plăţi sunt oferite şi primite în afara spitalului", mai spune Horia Cristian.

Acesta întăreşte ideea potrivit căreia, în mediul privat, şpaga poate fi ţinută mai uşor în frâu. „Atunci când vii într-o unitate privată, eu îţi spun: pentru operaţia de care ai nevoie, trebuie să plăteşti această sumă.

Asigurarea pe care o ai (obligatorie sau facultativă) te scuteşte de x parte din această sumă, dar pe mine nu mă interesează asta. Tu îmi plăteşti, iar când vine decontul eu îţi înapoiez banii sau ţi-i iei singur de la asigurator".

Reprezentanţi ai firmelor de asigurări spun că ar putea exista în viitor poliţe care să scutească pacienţii să scoată bani din buzunar.

„Dacă un pacient este asigurat şi vine la compania de asigurări cu dovezi că a cumpărat anumite medicamente sau materiale, firma i-ar putea da banii înapoi", spune Carmen Radu, responsabil secţiunea Asigurări de Sănătate în cadrul Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite