Cum se raportează românii la minorităţile sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Cu toate că în România se înregistrează cel mai mare procentaj de respondenţi care se auto-identifică ca aparţinând unor minorităţi (etnice, religioase, sexuale), avem şi cea mai mică proporţie a persoanelor care relaţionează cu persoane LGBT, arată un Eurobarometru din mai 2019, analizat de Monitorul Social.

Doar 8% dintre respondenţii din România au prieteni sau cunoştinţe care sunt gay, lesbiene sau bisexuali, faţă de media europeană de 49%; în unele state occidentale, cum procentele celor care au cunoştinţe gay, lesbiene sau persoane bisexuale depăşesc 50%, cum e cazul Germaniei (52%), Spaniei (68%) sau Suediei (81%). Chiar şi faţă de alte state din regiune, ponderea persoanelor din România care au cunoştinţe sau prieteni care au o altă orientare sexuală e mai scăzută – acest procentul e de 14% în Polonia, 10% în Bulgaria şi 23% în Grecia, potrivit Monitorul Social.

În România se înregistrează, de asemenea, printre cele mai reduse proporţii ale respondenţilor care sunt de acord cu relaţiile sexuale dintre persoanele de acelaşi sex, cu egalitatea de drepturi între persoanele LGBT şi cele heterosexuale şi cu oficializarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Totuşi, gradul de acceptabilitate a crescut faţă de Eurobarometrul din 2015. În 2019, 38% dintre respondenţii din România consideră că persoanele gay, lesbiene sau bisexuale trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca cele heterosexuale, în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de 2015, dar la distanţă mare faţă de media europeană de 76% sau state ca Suedia (98%) şi Spania (91%).

Tot în 2019, 29% dintre români consideră că căsătoriile între persoane de acelaşi sex ar trebui să fie permise peste tot în Europa, cu 8 puncte procentuale mai mult faţă de 2015, procent semnificativ mai mare  decât în cazul vecinilor bulgari (16%), dar la distanţă foarte mare de media europeană de 69%. Tot 29% dintre români consideră în 2019  că nu e nimic rău într-o relaţie sexuală între două persoane de acelaşi sex, faţă de o medie europeană de 72%, dar cu 5 puncte procentuale  mai mult decât în 2015. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite