Cum scăpăm de petele de pe piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărute, în majoritatea cazurilor, ca urmare a expunerii la ultraviolete, semnele de pe faţă pot fi tratate cu plante şi sucuri de legume Expunerea prelungită la soare, dereglările

Apărute, în majoritatea cazurilor, ca urmare a expunerii la ultraviolete, semnele de pe faţă pot fi tratate cu plante şi sucuri de legume

Expunerea prelungită la soare, dereglările hormonale sau înaintarea în vârstă sunt câteva dintre cauzele care favorizează apariţia petelor maronii pe piele.

Spre deosebire de pistrui, petele maronii persistă o perioadă mai lungă de timp, uneori chiar şi pe timpul iernii. Ele apar frecvent pe mâini, la nivelul tenului, pe gât sau pe decolteu, dând pielii un aspect inestetic.

În cele mai multe cazuri, petele sunt generate de expunerea la soare. Ele apar în special la persoanele care s-au expus la soare timp de mai mulţi ani, fiind localizate pe faţă, mâini şi antebraţe.

Bolile de ficat ne "colorează" tenul

Acumularea de lipofuscin în celulele pielii este o altă cauză a apariţiei acestor pete. Este vorba despre un pigment granular, de culoare brun-galben, asociat cu procesul de îmbătrânire. Depozitele de lipofuscin din organism sunt tot mai numeroase pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Mai există însă şi alţi factori care favorizează apariţia petelor: modificări hormonale (sarcina sau menopauza), administrarea de pilule contraceptive, traumatisme la nivelul pielii, acneea, peelingul cu laser, efectuat de o persoană necalificată sau erupţii cutanate.

Potrivit prof. Mihai Voiculescu, medic primar de medicină internă, de la Institutul Clinic Fundeni, petele maronii de pe faţă pot fi generate şi de unele afecţiuni hepatice. Acesta ne recomandă ca la apariţia primelor semne pe faţă să consultăm un dermatolog sau un medic internist.

Remedii naturiste eficiente împotriva petelor

Tratamentul cu plante este eficient în tratarea petelor de pe faţă, potrivit fitoterapeutului Eugen Giurgiu. Acesta ne recomandă câteva remedii care dau rezultate în trei-patru săptămâni de la aplicare.

1 Tamponările cu infuzie de patlagină realizată dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi 250 ml apă clocotită se fac zilnic, până la dispariţia acestora. Rezultatele sunt evidente după 3-4 săptămâni.

2 Decoctul din frunze de pelin este renumit pentru efectul de curăţare a pielii de pete şi pistrui. O cană de decoct se prepară din două linguriţe de plantă care se fierbe trei minute în 250 ml apă. După 15 minute, ceaiul se strecoară. Se fac tamponări locale, de 3 ori pe zi

3 La fel se procedează şi cu infuzia de păpădie (se prepară din două linguriţe plantă şi 250 ml apă clocotită), cu infuzia de mesteacăn.

4 Sucurile de legume pot fi şi ele folosite la curăţarea tenului de pete. Un excelent remediu este castravetele ras cu coajă, amestecat cu suc de ceapă, în părţi egale. Sucul se aplică pe faţă cu un tampon de vată. După 20 de minute se spală faţa cu apă călduţă. Se efectuează două tamponări pe zi. (Liliana Ivan)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite