Societate

articolul anterior articolul urmator

Cum ştergem petele de pe blazonul Armatei?

60
24 May 2013 12:20:27
Manuel Stănescu

Comentând la ultima mea postate, un cititor - aflat, din punctul meu de vedere, întotdeauna de partea raţiunii şi logicii - mi-a atras atenţia, pe bună dreptate, că adevăraţii vinovaţi sunt cei care au slujit, la cel mai înalt nivel, într-o instituţie cu rol fundamental în statul român, şi nu ciobănaşul care plânge acum de lipsa televizorului. Spera, probabil, să-i revină optimismul văzându-şi slugile dându-se de ceasul morţii pentru el.

Când vorbesc de Armată, sunt în deplină cunoştinţă de cauză. Am lucrat aproape zece ani în structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale. A fost, este şi va rămâne o instituţie fundamentală în statul român, indiferent de evoluţia conceptelor politice şi geopolitice. Condamnarea unui fost ministru al Apărării şi a unui şef al Statului Major General reprezintă o lovitură teribilă pentru prestigiul acestei instituţii.

Din păcate, nu sunt nişte excepţii. Dacă aveţi curiozitatea să răsfoiţi presa ultimilor ani, veţi avea surpriza să vedeţi numeroşi ofiţeri de rang înalt, inclusiv generali, acuzaţi de deturnări de fonduri sau, poate şi mai grav, de potlogării mărunte. De curând, şi fostul ministru Dobriţoiu a fost implicat într-o poveste foarte urâtă. Desigur, ancheta este încă la început, dar toate aceste scandaluri afectează teribil imaginea instituţiei.

Şi asta este cu atât mai grav cu cât sute de mii de români au murit de-a lungul timpului în uniformă. Şi încă o mai fac. Nu contează motivele pentru care ţara şi-a trimis soldaţii să lupte, nici argumentele tinerilor ce-şi riscă viaţa. Important este că se luptă şi se moare în uniformă, în timp ce aceşti oameni, aflaţi în poziţii atât de importante, nu găsesc ceva mai bun de făcut decât să-şi umple buzunarele.

Şi câtă aroganţă! Cum deveneau ei doctori în ştiinţe militare, profesori universitari, conducători de doctorate, generali, şefi de departamente şi câte şi mai câte! Adevărate somităţi, sub semnătura cărora apăreau zeci de cărţi, pentru care nu munciseră nicio secundă!

În armată există şi oameni extraordinari, profesionişti desăvârşiţi, oameni cu studii serioase şi cu simţul resposabilităţii. Din păcate, sunt mereu surclasaţi de politizarea şi nepotismul ce domnesc în această instituţie. Sunt izolaţi, stingheri când acced la o funcţie ceva mai importanţă.

Cei care au pătat blazonul Armatei sunt pedepsiţi cu indulgenţă. Trebuiau aruncaţi în fundul închisorii pentru zece ani, poate aşa realizau răul pe care l-au făcut. Cum să scuipi acolo unde alţii îşi varsă sângele?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

60 Comentarii

Vanatorul/d.c.
24.05.2013, 13:47:11

D-le Stanescu, ca de obicei textul dumneavoastra e foarte curajos si spun asta vazand cum subiectul atins, nici nu exista pentru asa zisii formatori de opinie consacrati..! Parca toata lumea muteste (Tv, ziaristi,etc) atunci cand vine vorba de politicieni cunoscuti ca fiind cei care au pus bazele coruptiei la scara nationala(Babiuc) sau cand trebuie discutat cu cartile pe fata despre Junta imobiliara a generalior..! Nu am nici ce-a mai mica indoiala ca acesti generali s-au constituit imediat dupa revolutie intr-o organizatie de tip mafiot, organanizatie care si-a propus "omerta" sistergerea urmelor crimelor sevarsite de ei la revolutie dar si imbogatirea prin devalizarea sistematica si continua a avutiei ststului..! Evident ca si cazurile celor 10 generali anchetati in legtura cu dosarul locuinţelor de serviciu primite de la MApN, alături de fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi de generalul Traian Pigui, cel care a semnat dispoziţiile de atribuire a imobilelor, tot de acesta mafie cu epoleti sunt legate..! Ca o concluzie personala pe marginea pedepselor reduse primite de Babiu si Ciofligau cu stelute, pot afirma ca penitenta simbolica in comparatie cu gravitatea faptelor lor, se datoreaza intelegerii cu ..procurorii. Ganditi-va la cei 10 generali aflati actualmente in ancheta si sigur veti intelege la ce ma refer.

+3 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.05.2013, 13:48:44

Scuzati-mi impolitetea..! Era sa uit a va multumi pentru inceputul textului dvs..Deci, multumesc..!

+2 (6 voturi)
Manuel Stănescu
24.05.2013, 14:04:51

De fapt, eu trebuie să vă mulțumesc!

+3 (5 voturi)
herr v.3.0
24.05.2013, 14:23:30

Perfect adevarat, Vanator, dar sa nu-l uitam si pe cel care in ultimii 9 ani, prin pixul sau, a revarsat o adevarata ploaie de stele pentru grangurii Armatei si ai Serviciilor speciale...

+2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.05.2013, 14:49:33

Tembelul nr.1 a forumului nu a facut armata pe motiv de retarduri multiple si e evident ca nu poate sti in ce conditii si pe ce criterii se face inaintare in grad a militarilor de cariera. Probabil a ramas cu gandul la generalii avansati de Ion Iliescu, pe motiv de agenti rusi sau impuscat oameni nevinovati la revolutie..!

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (60)

Modifică Setările