Cum taxează ţările din UE viciile şi fast-food-ul: Finlanda, cea mai autoritară iar Germania, cea mai permisivă. Unde se află România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigari electronice

Indexul Epicenter 2019 arată care sunt cele mai neprietenoase şi cele mai permisive ţări din UE atunci când vine vorba despre consumul de băuturi cu zahăr, alcool, fast-food şi ţigări.

În clasamentul din acest an realizat de către Epicenter, Finlanda ocupă poziţia fruntaşă, ca fiind ţara care taxează viciile şi alimentaţia nesănătoasă. 

Lituania se află pe locul al doilea iar poziţia a treia este deţinută de către Estonia. Regatul Unit ocupă locul patru, iar Ungaria, locul cinci.  

La polul opus, cele mai permisive ţări sunt Germania, pe primul loc, iar locurile doi şi trei sunt ocupate de către Cehia, respectiv Slovacia. 

În clasamentul celor 28 de ţări, România ocupă locul 17, fiind inclusă în categoria ţărilor mai puţin restrictive şi care impun accize infime. România taxează cel mai mult tutunul, ţigările electronice şi alcoolul. „România nu suferă prea mult din cauza taxării viciilor. Nu există accize pentru vin iar cea pentru bere este foarte mică. Accizele pentru tutun şi băuturi sunt sub media UE. Folosirea ţigărilor electronice nu este taxată dar este interzisă în transportul public. Reclamele la tărie nu sunt difuzate la televizor înainte de 22:00 şi pe afişele din oraşe, însă reclamele la bere şi vin sunt „la liber””, se arată în Raportul Epicenter 2019. 

În Irlanda şi Marea Britanie, băuturile care conţin zahăr au o taxă în plus, întocmai ca şi ţigările şi alcoolul. Ungaria a introdus şi ea o taxă per litru de alcool, întocmai ca şi Irlanda, unde taxa este de 30 eurocenţi/litru de alcool. 

   

Dintre toate ţările din UE, Ungaria „incriminează” cel mai mult sucurile şi produsele de tip fast-food, urmată de Marea Britanie şi Irlanda. Când vinde vorba de taxarea ţigărilor electronice, Ungaria ocupă primul loc, urmată de Finlanda. 

Ţigările electronice sunt şi ele „taxate”. 11 ţări au taxă de la 8 eurocenţi/ml de substanţă, până la 21 eurocenţi în Suedia. 

    

Imagine indisponibilă
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite