Cum ar trebui să se comporte populaţia în caz de inundaţii. Sfaturile autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţiile deja produc pagube în mai multe localităţi FOTO Adevărul
Inundaţiile deja produc pagube în mai multe localităţi FOTO Adevărul

Inundaţiile care deja produc pagube în mai multe judeţe din ţară vor continua şi în următoarele zile, avertizează autorităţile, care au cuprins informaţii despre cum ar trebui să reacţioneze populaţia în caz de inundaţii pe site-ul fiipregatit.ro.

Specialiştii în situaţii de urgenţă susţin că populaţia poate lua măsuri pentru a se feri de inundaţii dacă îşi iau măsuri de siguranţă. Spre exemplu, înainte de eveniment, aceştia se pot interesa la primăria asupra zonelor inundabile din localitate. „Nu vă construiţi casa în zone inundabile”, arată ghidul fiipregatit.ro.

Asigurarea în subsoluri de pereţi impermeabili pentru a evita pătrunderea apei poate fi de asemenea utilă. În plus, aceştia sunt sfătuiţi să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie. „Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale”, se mai arată în ghid. 

De asemenea, specialiştii susţin că gunoaiele menajere nu trebuie aruncate la întâmplare în albiile apelor curgătoare. Un sfat pe care îl dau specialiştii este legat de rucsacul pentru situaţii de urgenţă, care trebuie pregătit din timp. Autorităţile încurajează participarea la exerciţiile de simulare organizate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale. 

În timpul evenimentului, regulile sunt diferite, conform autorităţilor. Esenţială este respectarea recomandărilor trimise la radio sau televizor de autorităţi. „Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi”, specifică ghidul. 

În cazul în care sunt surprinşi de viitură, oamenii sunt sfătuiţi să se urce către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare şi doar dacă ei consideră că au timp să mute obiectele importante la etaje superioare. 

De asemenea, populaţia e sfătuită să decupleze întrerupătorul general de energie electrică şi să deconecteze aparatele electrice. „Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă”, spun specialiştii, care arată că şi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze trebuie întrerupte. 

Când poate fi părăsită locuinţa

În plus, trebuie încuiate uşile casei şi protejate ferestrele pentru a nu fi sparte de vântul puternic, de curenţii de apă sau de obiectele aduse de aceştia. „Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite”, arată ghidul. 

Dacă trebuie părăsită locuinţa, e un set de reguli care trebuie respectat. În primul rând, populaţia e sfătuită să nu se deplaseze prin curenţii de apă, asta pentru că riscă să îşi piardă echilibrul deplasându-se prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime. Mai mult, aceştia sunt sfătuiţi să nu se deplaseze cu autoturismul în zona inundată. 

La o înălţime de 20 de centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului, în timp ce la o înălţime de circa 40 de centimetri de apă, vehiculul pluteşte. „La 60 de centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă”, transmite site-ul fiipregatit.ro. 

După producerea inundaţiilor, populaţia e sfătuită să asculte informaţiile venite de la autorităţi privind alimentarea cu apă potabilă a localităţii. Sunt de evitat zonele în care mai există apă asta pentru că apa poate conţine benzină, motorină, resturi de la canalizare sau poate fi încărcată electric de la linii de tensiune înaltă sau cabluri electrice căzute la pământ. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite