Cum va fi valul 4 al pandemiei în România. „Trebuie să avem 60% din populaţie vaccinată ca să nu aibă un impact mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pandemie val covid

Valul 4 al pandemiei este iminent în România, spun unanim epidemiologii. Dacă varianta Delta, din India, va deveni dominantă şi la noi, iar procentul celor vaccinaţi nu creşte substanţial, riscăm să ne confruntăm din nou cu multe infectări.

Cazurile confirmate cu varianta indiană a coronavirusului (redenumită Delta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii) sunt în creştere în România, după cum reiese din raportul săptămânal publicat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Cel mai recent raport arată că cele 2.188 de secvenţieri realizate în România până la data de 13 iunie 2021 au confirmat 35 de cazuri de infectare cu varianta Delta, cu 9 mai multe decât în săptămâna anterioară. 

Numărul de secvenţieri efectuat în România este scăzut, dar, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară în România a variantei Delta.

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta Delta a coronavirusului s-au înregistrat în judeţul Ilfov: 14. Majoritatea celor infectaţi sunt cetăţeni indieni. 

Cât de repede s-ar putea răspândi varianta Delta în România şi ce se poate face pentru ca valul 4 al pandemiei aşteptat în toamnă să fie mai uşor decât celelalte au explicat pentru Smart Living conf. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, şi prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

De ce a scăzut rata de transmitere a virusului

Valul 4 al pandemiei este iminent în România, susţin cei doi medici epidemiologi. Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID. „Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în toamnă este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă”, a declarat dr. Gheorghiţă, citat de Mediafax.

pandemie val covid

„În perioada de toamnă-iarnă, ne putem aştepta la un al patrulea val epidemic. Nu o spunem doar la modul estimativ, ci cu o probabilitate foarte mare, calculată prin modelarea matematică utilizată în epidemiologie”.

Valul 4 al pandemiei este aşteptat în toamnă nu neapărat pentru că ne confruntăm cu un virus sezonier, aşa cum sunt cele gripale. Evoluţia îmbolnăvirilor are legătură cu profilul specific unei pandemii, explică profesorul Doina Azoicăi. 

„Până la momentul actual al pandemiei, noul coronavirus nu s-a profilat ca un virus sezonier. El a avut profilul unui virus emergent, adică nou apărut, cu o evoluţie în valuri - în aceste cicluri de creşteri şi descreşteri. S-a conturat o evoluţie ciclică, iar intervalele cu o răspândire mai mare sunt aprilie-mai şi octombrie-decembrie”, explică specialistul. Prin comparaţie, în emisfera nordică, sezonul gripal debutează în octombrie şi se încheie în mai, iar vârful de infectări se înregistrează, de regulă, în decembrie. 

Este posibil să ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri chiar mai devreme de toamnă, crede profesorul Emilian Popovici. În sezonul estival, mobilitatea populaţiei este mai mare decât în restul anului şi restricţiile de călătorie sunt mai puţine. „Va creşte numărul de infectări chiar şi în perioada verii, în primă fază mai ponderat, iar din toamnă, accelerat. Odată cu mobilitatea, creşte numărul de contacţi, deci riscul de infecţie şi numărul de cazuri”, susţine medicul epidemiolog. 

Cât de rapid s-ar putea răspândi varianta Delta

În ultimele săptămâni, incidenţa cazurilor de COVID-19 la 1.000 de locuitori a scăzut cu mult sub 1 în toate judeţele ţării. „Suntem într-un moment foarte favorabil, dar situaţia se poate schimba rapid. Dacă rata de reproducere (R0) trece de valoarea 1, poate să genereze o nouă transmitere comunitară. Cu o variantă atât de transmisibilă cum este Delta, creşterea R0 se poate întâmpla rapid. Atâta vreme cât nu atingem acea imunitate colectivă, ne putem aştepta ca transmiterea să crească, iar din situaţia favorabilă pe care o avem acum, de întrerupere a transmiterii comunitare, să revenim la această transmitere comunitară, care am văzut cu toţii ce înseamnă”, spune profesorul Doina Azoicăi. 

Varianta Delta a coronavirusului este, în medie, cu 50% (între 40% şi 60%, au arătat diverse studii) mai transmisibilă decât varianta Alpha (britanică), dominantă acum în România. Alpha este, la rândul ei, cu 30-40% mai transmisibilă decât varianta iniţială din Wuhan a coronavirusului. Şi mai alarmant de atât este că varianta Delta aproape că dublează numărul de bolnavi care au nevoie de spitalizare. Observaţia aparţine unui studiu derulat în Scoţia şi publicat în revista medicală The Lancet. Varianta Delta afectează în special persoanele care suferă de comorbidităţi. 

Pentru a calcula cât de rapid s-ar putea răspândi varianta Delta, medicul epidemiolog Emilian Popovici ne propune o comparaţie cu situaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut. „În iunie 2020, aveam 300 de cazuri noi pe zi, în medie. În august, am ajuns la peste 1.200 de cazuri zilnice şi am intrat apoi pe o creştere continuă, cu un vârf de infectări în noiembrie. Aparent, nu suntem în aceeaşi situaţie ca anul trecut, fiindcă acum avem un procent din populaţie vaccinată, la care trebuie să adăugăm şi persoanele care au dobândit imunitate postinfecţioasă (n.r. - imunitate după trecerea prin boală). Când ai un anumit procent de vaccinaţi şi un anumit procent de persoane trecute prin boală, se scade transmisibilitatea unui agent patogen”, spune medicul epidemiolog. 

Valul 4 al pandemiei ar putea semăna cu valul 2

La jumătatea lunii iunie 2021, datele oficiale arată că puţin peste 22% din populaţia României este vaccinată complet şi aproape 1,1 milioane de români au trecut prin COVID-19 de la începutul pandemiei. Numărul real al bolnavilor este întotdeauna mai mare decât cel oficial - analizele comparative vorbesc despre un factor de multiplicare de 4,5 al numărului de persoane care au trecut, în mod real, prin boală. Cu acest calcul, rezultă că aproximativ 25% din populaţia ţării a trecut prin COVID-19. Nu toţi aceşti bolnavi vindecaţi au imunitate împotriva virusului. Cei care s-au infectat la începutul pandemiei ar putea să nu mai fie protejaţi acum. 

„Dacă adunăm procentul celor vaccinaţi şi pe al celor care au trecut prin boală, poate părea că suntem într-o situaţie mult mai bună decât în 2020. Problema este că varianta care generează îngrijorare la ora actuală, Delta, are o rată de transmisibilitate cu aproximativ 50% mai mare. Noi reducem cu 20-25% transmisibilitatea bolii datorită celor imunizaţi prin vaccinare şi cu încă 25% datorită celor cu imunitate postinfecţioasă, dar trebuie să adăugăm şi rata de transmisibilitate cu 50% mai mare a variantei Delta. Calculul ne arată că ajungem în aceeaşi situaţie de anul trecut şi evoluţia cazurilor ar putea urma acelaşi tipar”, explică conf. dr. Emilian Popovici. 

Cât de repede s-a răspândit în Marea Britanie

În ciuda faptului că aproape 46% din populaţie este vaccinată complet împotriva noului coronavirus, Marea Britanie se confruntă cu o creştere a cazurilor de COVID-19. Se conturează un nou val al pandemiei în Regatul Unit, spun specialiştii, după ce au observat că varianta Delta s-a răspândit foarte rapid. 

Continuarea articolului, aici

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite