Cum vor fi convinse româncele să alăpteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alaptat

Trei din cinci bebeluşi nu sunt hrăniţi la sân în prima oră de la naştere, atrage atenţia un studiu făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF. Şi, spre deosebire de alte state europene, unde alăptarea este încurajată, România este ţara cu cea mai scăzută rată a alăptării până în şase luni, fiind de doar 12,6% la nivel naţional faţă de 30%, cât este media europeană.

Şi, tocmai pentru a rezolva această situaţie, Ministerul Sănătăţii vrea să oblige personalul din maternităţi să ofere consiliere post-natală părinţilor, cadrele medicale urmând a fi obligate, potrivit unui proiect pus în dezbatere, să înveţe mămicile cum să alăpteze, să le înveţe manevre în cazul sufocării copilului, cum ar trebui să se realizeze transportul auto pentru sugari, dar şi care sunt beneficiile vaccinării. 

„În spital este personal puţin şi nu are timp pentru a le explica, mămicilor, aşa cum trebuie, cum să alăpteze. Trebuie să ai minimum o oră şi jumătate cu mama pentru a-i oferi consultanţă în alăptare. În momentul de faţă, depinde în ce maternitate are loc naşterea, sunt cadre medicale care explică şi cadre medicale care nu fac asta. Prin urmare, o soluţie ar fi ca programul de instruire al părinţilor să fie implementat ca în străinătate, unde se colaborează cu organizaţii neguvernamentale”, a explicat, pentru „Adevărul”, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame. 

Semnează că instructajul a fost realizat

În România, mortalitatea infantilă este de trei ori mai mare decât decât media Uniunii Europene (UE), în timp ce mortalitatea primei copilării prin boli infecţioase şi respiratorii este între 5 şi 50 de ori mai mare decât media UE, se arată în proiectul de lege care prevede că maternităţile ar putea fi obligate să le ofere instructaj părinţilor.  

„Părinţii vor trebui să semneze că instructajul a fost realizat, la externarea din spital, cheltuielile urmând a fi asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii”, notează proiectul, iniţiat de parlamentarul Ovidiu Raeţchi.

La ora actuală, alăptarea exclusivă la şase luni creşte proporţional cu nivelul de educaţie al mamei. Concret, 51% din femeile care alăptează exclusiv la sân timp de cel puţin şase luni au studii superioare. 

În rândul femeilor cu studii postliceale, procentul este de 41% în timp ce 25% din mamele cu studii medii alăptează exclusiv la sân cel puţin şase luni iar din rândul femeilor cu studii sub opt clase, doar 23% alăptează exclusiv la sân. 

„În fiecare an, milioane de nou-născuţi sunt privaţi de beneficiile alăptării pentru că mamele nu primesc suficient sprijin în maternităţi de la cadrele medicale”, spune Henrietta Fore, director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite