Cum se vor putea realiza înscrierile pe lista de aşteptare pentru vaccinare anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat, marţi, modalitatea de înscriere din 15 martie pe lista de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID.  De asemenea a anunţat că din a doua jumătate a lunii martie se dechid 50 de centre noi de vaccinare, unde vor fi distribuie seruri de la Moderna.

„Fiecare persoană, în momentul în care intră şi îşi creează un cont, va alege opţiunea de a se programa în această listă de aşteptare, prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic fiecare centru de vaccinare va avea o listă de aşteptare. Persoana respectivă, respectând aceiaşi modalitate, selectând categoria din care face parte, va trece în această listă de aşteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS şi respectiv e-mail şi va avea la dispoziţie acel liber, pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea. Practic etapa ulterioară a acestei notificări este foarte simplă, doar va salva şi va confirma că într-adevăr doreşte vaccinarea în respectivul centru”, a spus Gheorghiţă.

El a explicat că după data de 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizualizate doar din lista de aşteptare. 

„Ele vor ajunge la interfaţa persoanelor care sunt listare şi numai sunt vizibile pentru celelalte persoane care intră şi vor dori să găsească un loc liber. Platforma va notifica în primul rând persoanele care se află în lista de aşteptare”, a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că în ce priveşte bilanţul personalului din învăţământ, care a fost vaccinat, în perioada 24 februarie- 1 martie au fost vaccinate peste 26.625 de persoane, din rândul personalului didactic, iar de la începutul etapei a doua de vaccinare au fost vaccinate în total peste 80.000 de persoane din sistemul de învăţământ (preuniversitar şi universitar). 

50 de centre noi unde se vor distribui vaccinuri Moderna

De asemenea, Gheorghiţă a mai spus că în ce priveşte deschiderea noilor cabinete şi centre de vaccinare, că din a doua jumătate a lunii martie vor mai fi înfiinţate încă aproximativ 50 de cabinete noi de vaccinare in care vor fi distribuite seruri de la compania Moderna. 

Programări pentru persoanele din etapa a treia de vaccinare 

„Se doreşte începerea campaniei de vaccinare pentru persoanele din etapa a treia de vaccinare din luna aprilie şi din 15 martie se vor putea realiza programări pe lista de aşteptare a persoanelor din etapa a treia.

Bilanţul activităţii campaniei de vaccinare

Potrivit coordonatorlui campaniei naţionale de vaccinare, până la 1 martie au fost recepţionate circa 2,3 milioane de doze, fiind administrate peste 1,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, adică peste 66% procent de doze utilizate. 

Stocul existent la data de 1 martie este de aproximativ 613.000 de doze la nivelul centrelor regionale de depozitare şi sunt distribuite peste 1,7 milioane de doze către centrele de vaccinare. 

Valeriu Gheorghiţă a mai menţionat că în ce priveşte dozele de vaccin recepţionate de la cele trei companii situaţia este următoarea:

  • Dozele recepţionate de la Biontech/Pfizer, până la data de 1 martie este de peste 1,7 milioane de doze, dintre care au fost administrate peste 1,347  de milioane de doze, adică 78% dintre doze au fost utilizate. Stocul existent la 1 martie fiind de 268.000 la nivelul centrelor regionale de depozitare. De asemenea au fost distribuite peste 1,450 milioane de doze. 
  • De la compania Moderna, total doze recepţionate la 1 martie - 157.200 de doze. Au fost administrate 770.812 doze, cu o rată de utilizare de 50%, în raport cu stocul actual. Stocul existent la data de 1 martie fiind de 77.130 de doze, au fost distribuite 80.070 de doze. 
  • De la compania AstraZeneca au fost recepţionate în total la data de 1 martie, 486.000 de doze. Şi au fost administrate 139.890 de doze, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 29% doze utilizate. Iar stocul actual este de 268.400 de doze.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că în ceea ce priveşte dozele irosite "vorbim de un procent de 0,21% din totalul dozelor utilizate, în valoare absolută fiind 300,320 de doze".

Centrele de vaccinare

În total sunt active 435 de centre de vaccinare, cumulând aproximativ 634 de fluxuri, în aceste centre fiind incluse şi cele din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale şi Ministrul Afacerilor Interne.

Valeriu Gheorghiţă: Nu o să stăm cu locuri libere

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, precizează că persoanele cuprinse în etapa a treia de vaccinare şi care se înscriu pe listele de aşteptare ar putea intra mai repede la vaccinare, dacă există doze în centre şi nu sunt persoane din etapa a doua pentru care aceste doze să fie utilizate, conform News.ro.

„Noi vom avea, să estimăm, un număr de câteva milioane de persoane pe această listă de aşteptare. Vor fi notificate în ordinea în care au fost programate, persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice, persoanele peste 65 de ani care vor ocupa 75% dintre locurile libere, iar celelalte 25% vor fi ocupate de persoanele care au bifat că fac parte din categoria activităţilor esenţiale. În cazul în care rămân locuri disponibile, nu o să stăm cu locuri libere şi deja începem să includem persoanele din etapa a treia în ordinea în care au fost trecute pe această listă de aşteptare. Ţinând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenţie de vaccinare de 60-70% vorbim de 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate. Pot să vă spun că pentru luna aprilie, foarte probabil vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile, deci, cumva, cred că vom putea depăşi, în centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile şi pentru persoanele din etapa a treia, aşa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă şi continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a creşte accesibilitatea persoanelor la vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a menţionat că "nu va fi un moment clar delimitat de timp” în care va avea loc vaccinarea persoanelor din a treia etapă, el arătând că persoanele din etapa a doua care nu s-au înscris iniţial în platformă încă o pot face, iar acesta este motivul pentru care s-a estimat debutul etapei a treia în luna aprilie. 

El a adăugat că există posibilitatea ca etapele a doua şi a treia să se desfăşoare în paralel. 

În ceea ce priveşte posibilitatea ca persoanele care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 să fie vaccinate cu o singură doză de vaccin, medicul a precizat că este nevoie de mai multe date, iar în prezent, nu există astfel de date care să ateste că acestea ar trebui să primească o singură doză de vaccin. Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre cei care au contractat infecţia cu noul coronavirus după inocularea primei doze de ser, arătând că aceştia vor primi cea de-a doua doză după vindecare. 

Medicul a afirmat, de asemenea, răspunzând unei întrebări, că nu s-au observat reacţii adverse mai severe la cei care au trecut prin boală şi care se vaccinează decât la cei care nu au fost diagnosticaţi cu COVID-19. 

Întrebat dacă se pot folosi resturi din flacoanele multidoză care rămân pentru compunere de noi doze de vaccin în vederea eliminării pierderilor, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: "Este total contraindicat să adunăm resturi de vaccin din mai multe flacoane. Este împotriva oricăror reguli de bună practică medicală". 

El a catalogat drept "prematură" decizia privind administrarea unei a treia doze de vaccin persoanelor obeze, arătând că este nevoie "de mai multe date de siguranţă” în această privinţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite