Cum vrea Olguţa Vasilescu să ajute mamele când acestea nu mai au nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat că intenţionează să crească natalitatea prin scăderea vârstei de pensionare cu 6 ani a mamelor cu trei sau mai mulţi copii. Astfel, acestea ar putea să iasă la pensie la 57 de ani, în loc de 63, vârsta prevăzută acum în lege pentru femei. Experţii în domeniu spun însă că măsura nu va ajuta la creşterea natalităţii.

Femeile cu trei sau mai mulţi copii vor putea ieşi la pensie cu 6 ani mai devreme. Practic, o mamă cu cel puţin 3 copii va putea să se pensioneze la 57 de ani, în loc de 63 de ani, cât este în prezent vârsta de pensionare pentru femei. Cel puţin aşa a anunţat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, explicând că această măsură va creşte natalitatea.

„Un principiu pe care îl avem în programul de guvernare este acela că femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă vârsta redusă de pensionare cu şase ani. Vă spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau, OK, de când se aplică? Adică, se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteţi siguri că nu va veni cineva care să modifice legislaţia, pentru că eu am doi copii şi mă gândesc să mai fac un copil tocmai ca să beneficiez de această prevedere", a declarat ministrul într-o emisiune televizată.

Pe de altă parte, experţii în domeniul natalităţii sunt ceva mai sceptici, afirmând că măsura nu ar ajuta cu nimic la creşterea numărului de copii.

Principalul motiv: adulţii au nevoie de ajutor atunci când copiii lor sunt mici, nu când deja au devenit adulţi. „Mamele de azi au nevoie de suport pe perioada creşterii copiilor mici, nu de ani în plus de pensie când copiii sunt mari. Mamele de azi ar vrea să muncească pentru a avea un venit al lor şi pentru a-şi valorifica potenţialul profesional cât de bine pot. Mamele de azi văd cât de grea e viaţa majorităţii pensionarilor, aşa că nu se grăbesc să iasă mai repede la pensie“, scriu într-o postare pe Facebook reprezentanţii Asociaţiei „Mame pentru Mame“.

De aceeaşi părere par să fie şi sociologii, care spun că o astfel de măsură, în afară de faptul că nu va duce la creşterea natalităţii, ar provoca şi anumite efecte negative asupra relaţiei angajaţi-pensionari şi economiei în sine.

„Mamele care vor să facă copii, de obicei, nu se gândesc la ce o să se întâmple peste 30 de ani. Mai ales că peste 10 ani o să se mai schimbe cel puţin încă 10 guverne şi cel mai probabil  o să se mai mărescă şi vârsta de pensionare pentru că populaţia activă îmbătrâneşte“, a explicat sociologul Mircea Kivu.

Tot din perspectiva raţiunilor economice, expertul spune că măsura nu ar fi benefică pentru că ar produce un declin şi mai mare între proporţia celor activi pe piaţa muncii şi cea a pensionarilor. Concret, sociologul spune că numărul de pensionari ar creşte şi mai mult comparativ cu cel al oamenilor care sunt angajaţi, lucru ce ar împovăra economia.

Soluţii pentru creşterea natalităţii

La rândul lor, specialiştii în educaţia timpurie explică că cea mai bună soluţie pentru creşterea natalităţii este construirea  mai multor unităţi de creşe şi grădiniţe. „Adulţii nu vor face mai mulţi copii, dacă nu vor avea certitudinea că vor avea venituri cu care să îi crească. Asta înseamnă că ei trebuie să aibă posibilitatea de a merge la muncă, însă, pentru a face acest lucru, trebuie să existe unităţi de îngrijire specializate unde să îi poată lăsa pe cei mici. Cu toţii ştim că este bătaie mare pe locurile de la grădiniţe, iar la creşe situaţia este şi mai gravă“, a afirmat Maria Gheorghiu, specialist în educaţia timpurie. Aceasta a mai subliniat că trebuie încurajate şi programele de afterschool pentru a sări în ajutorul părinţilor care au joburi mai solicitante. Preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame“, Ana Măiţă,  subliniază faptul că este nevoie de aplicarea unor facilităţi fiscale progresive pentru părinţi începând de la al treilea copil, astfel încât veniturile părinţilor să fie impozitate progresiv, adică mai puţin cu naşterea fiecărui copil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite