Societate

articolul anterior articolul urmator

Cum a evoluat percepţia românilor cu privire la comunitatea LGBT în ultimii 25 de ani?

54
8 Oct 2016 08:40:51
Vlad Viski

Lucrurile au evoluat destul de mult în România, de-a lungul ultimilor 15 ani, în ce priveşte percepţia românilor cu privire la comunitatea LGBT (n.r. – Lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali). E clar că acum 25 de ani, la Revoluţie, România încă criminaliza homosexualitatea, pe când Ungaria nu o mai făcea din anii ’60, la fel şi Polonia şi Cehia.

Primii 10 ani după Revoluţie au fost grei, arestările şi hărţuirile au continuat. Îl avem pe Marian Mutaşcu la Timişoara, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, în 1997 Mariana Cetiner era condamnată la 3 ani de închisoare. Aşadar, ani grei, însă după decriminalizarea din 2001, s-au făcut paşi.

În 2005 am avut prima paradă gay, incidente violente au fost în 2006 şi 2007, pentru care România a şi fost condamnată la CEDO, însă în general nu am avut violenţe ca în Serbia şi Ungaria. Apoi, avem deja de 3 ani introducerea, în Parlament, a unor propuneri de lege privind parteneriatul civil. Anul trecut, niciun parlamentar nu avea curajul să sprijine parteneriatul civil (în afară de iniţiatorul proiectului, Remus Cernea), iar azi avem din ce în ce mai multe figuri politice vorbind în favoarea parteneriatului. În lumea artei şi în scena independentă, lucrurile au evoluat incredibil, tematica LGBT este abordată din diverse unghiuri, este din ce în ce mai prezentă, se fac piese de teatru, se fotografiază, se pictează, se discută.

Dezvoltarea instituţională a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cred că este un real câştig pentru comunitate. Este una dintre puţinele, dacă nu singura instituţie a statului care a sprijinit şi sprijină constant comunitatea LGBT. Sigur, putem privi partea goală a paharului, anume că România este în continuare a 34-a ţară din Europa în materie de drepturi LGBT, însă eu sunt mai optimist de felul meu.

Ce s-a rezolvat şi ce nu

În primul rând, statul este cel care a eliminat în anul 2001 Articolul 200 din Codul Penal, guvernul Năstase era la putere la acea vreme. În 2000, Peter Eckstein Kovacs, ministru în guvernul Isărescu, a promovat ordonanţa 137/2000, împotriva discriminării, care include orientarea sexuală la categoriile suspecte de discriminare. Am menţionat mai sus parteneriatul civil şi CNCD-ul. Statul nu a făcut multe pe care ar fi trebuit să le facă, de la adoptarea unei noi strategii naţionale privind HIV/SIDA, până la adoptarea unei legislaţii transgender, care să faciliteze persoanelor transgender (n.r. – transsexuale) schimbarea de nume şi de CNP.

Trebuie să fim solidari şi cu mişcarea feministă, şi cu mişcarea romă, şi cu persoanele cu abilităţi diferite, şi cu persoanele evacuate.

Şi ONG-urile e clar că au avut şi au un rol important. ACCEPT a apărut într-o perioadă când era ilegal să îţi formezi o asociaţie LGBT (propaganda gay era interzisă), au presat şi luptat şi pentru decriminalizarea homosexualităţii, şi în organizarea Pride-urilor, şi în promovarea parteneriatului civil. La Cluj, îl avem pe Lucian Dunăreanu, care de ani buni face muncă comunitară, a pornit în 2004 festivalul de film Serile Filmului Gay. Între 2005 şi 2012 avem PSI România şi campania „Eu Sunt! Tu?“, care a lucrat cu persoane LGBT din întreaga ţară, făcând educaţie sexuală şi muncă de construcţie comunitară. TRANSform a apărut în 2013 şi luptă pentru drepturile persoanelor trans din România. La Timişoara există de ceva ani LGBTeam, la Prahova există un alt grup activ pe comunitatea LGBT. În restul ţării avem câteva cluburi gay în marile oraşe, în rest nimic, nicio formă de comunicare cu o masă invizibilă de persoane LGBT.

Cel mai vulnerabil grup?

Nu putem cuantifica discriminarea, nu cred în competiţia între oprimaţi. Mai mult, mi se pare că astfel de „topuri“ sunt adeseori făcute de persoane privilegiate. Divide et impera! Trebuie să fim solidari şi cu mişcarea feministă, şi cu mişcarea romă, şi cu persoanele cu abilităţi diferite, şi cu persoanele evacuate. Fără solidaritate nu putem construi o societate deschisă, cu adevărat democratică, care-şi respectă cu adevărat toţi cetăţenii.

Urmăriţi dezbaterea „Cât este de bună discriminarea pozitivă?” aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

aurel aurel
8.10.2016, 10:05:52

,,domnule'' Vlad...daca nu gresesc...enumerati pasii facuti in societate de catre comunitatea homosexualilor,pasii in progres in acceptiunea dumneavoastra ,pasii catre o societate care nu doar sa accepte ca exista anomali ci catre o societate care sa admire fenomenul.Enumerati cu satisfactie aparitia in diferite zone ale tarii de comunitati,de cluburi ale homosexualilor ,ca si cum asta ar face parte din masterplanul de tara al Romaniei,ca si cum de sta ar depinde prosperitatea spre care tanjim.Manifestati un optimism debordant si cu siguranta sperati la o omogenizare totala in acest sens a orientarii sexuale,eliminand in acest fel orice alta optiune,orice opozitie in calea majoritatii absolute,devenind astfel tara cu acceptare unanima a homosexualitatii,tara cu populatie super inteligenta,superdeschisa la minte,fiindca...nu-i asa...inapoiatii ce nu accepta homosexualitatea vor disparea.

+6 (16 voturi)
Radu Mircea
8.10.2016, 11:20:19

# aurel aurel Imi fac o datorie de onoare Aurele in a-ti aminti ca tiganii ( alta minoritate ) pina acum numai 160 de ani erau robi si lucrul asta era considerat normal . Ceva mai incoace , nu-i nici 100 de ani de atunci , femeile ( de asta data o majoritate ) nu aveau dreptul de a vota si era ceva foarte normal pentru bizonul misogin . Mult mai aproape acum 30 de ani toti ( dar absolut toti ) asteptam ca Ceausescu sa dea coltu' natural si normal , sa vina fi-su la conducere sa mai respiram si noi . Nici asta n-a iesit . Asa ca vezi mata nea Aurica , normalitatea este un lucru foarte versatil si nu cred ca exista cineva fara de pata care sa arunce primul cu piatra in '' anormali ''

-3 (13 voturi)
Goicea Niculae
8.10.2016, 11:04:47

Comentariu considerat abuziv.

cornel jurja
8.10.2016, 12:31:46

Comnuitatea LGBT , mai precis cei ce apartin acesteia nu trebuie sa aiba alte drepturi decat drepturile pe care le are orice om normal. Domnul Viski militeaza pentru drepturile acestei comunitati si in special pentru gaselnita politicii corecte numita discriminare pozitiva.Nu vad de ce ar fi avantajati cei din aceasta comunitate fata de majoritari care au un comportament clasic ( nu spun normal ca sa nu0i jignesc pe protejatii domnului Viski).Se doreste legalizarea casatoriilor intre acestia , dar nu vad ce ii impiedica sa se casatoreasca un gay cu o lesbiana sau un bisexual cu el insusi?! Nu cred ca violenta impotriva manifestarilor acestora ( parade , festivaluri ) facute pentru a iesi in evidenta este potrivita. Cred ca mai sanatoasa este ignorarea acestora atat de catre cetateni cat mai ales de catre media de toate felurile, vorbita, scrisa sau vizuala.

+9 (9 voturi)
Radu Mircea
8.10.2016, 13:16:02

# cornel jurja Nea Cornele , Comunitatea LGBT nu doreste discriminare pozitiva . Doreste sa aibe aceleasi drepturi ca si matale , nimic in plus , dar nici in minus . Asta daca nu cumva la altar pe matale te-a dus tata socru cu pusca incarcata de frica sa nu fugi si sa-i lasi fata cu ''onoarea nereperata '' , asa cum sugerezi cu ingaduinta crestina ca ar trebui sa se casatoreasca homosexualii , dupa parerea altora . Avind convingerea ca matale te-ai casatorit '' de buna voie si nesilit de nimeni '' , lasa-i si pe ei sa se casatoreasca dupa pofta inimii . E atit de greu de acceptat asta ??? Despre ignorarea fenomenului , sunt perfect de acord cu matale , prea au devenit subiecte de presa lucruri normale , de intimitate care nu ar trebui sa priveasca pe nimeni in afara celor doi , trei , opt , sau citi oameni de indiferent ce sex au consimtit sa aibe o relatie .

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (54)