Societate

articolul urmator

Cumetrismul

3
2 Dec 2020 12:10:12
Ancelin Roseti

”Cumetrismul” este ideologia postdecembristă, cheia de boltă a societăţii româneşti, raiul lichelelor, impostorilor, ipocriţilor şi obedienţilor. România e doldora de ”cumetri” şi ”cumetrii” ― la absolut toate nivelurile şi în absolut toate domeniile.

Aceste pramatii au reuşit să transforme o ţară într-o mahala, în care pentru a rezista eşti obligat să renunţi la statutul şi rolul de cetăţean şi să devii ”cumătru”, deoarece instituţiile nu mai înseamnă nimic, ”cumetriile” au ajuns să decidă totul. Întreaga Românie e angrenată astfel în "temeinicia" aprecierilor reciproce, servile, "de şpriţ" ― ţara în care complicitatea se traduce prin toleranţă şi înţelegere fără de margini, prin ”spirit pacifist” şi justificare ”angelică”.

E arhicunoscută, în societatea românească, existenţa ”lichelelor educate”, cum le numea Andrei Pleşu, a secăturilor culte, a pramatiilor instruite. Nu e nevoie de nume, fiecare, la o adică, ar putea întocmi, fără mare efort, câte o lungă listă.

Această stare de lucruri arată, cât se poate de clar, că MORALA şi EDUCAŢIA (cultura, în genere) nu aparţin, în mod necesar, unei aceleiaşi structuri ― în consecinţă, nu sunt unul şi acelaşi lucru. Dar oare nu Schopenhauer ne avertiza, din altă perspectivă, fireşte, însă cu acelaşi temei ideatic, asupra faptului că studierea legilor nu a făcut pe nimeni mai moral?

Istoria e plină de lepre, cum şi de ea însăşi e plină.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vanatorul/d.c.
2.12.2020, 13:26:55

Am mai spus-o: Romania e tinuta pe loc de ceea ce, datorita politicienilor, rândașilor lor mediatici sau digitali si mentalitatii iobagimii lor electorale (pesediste, liberale, iohanniste, udemeriste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa. "Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate în fata Europei… Aici ne-au adus (in ultimii 6 ani-n.m.) politicienii ordinari (Ponta, Dragnea, Tariceanu-n.m.) , hotii improvizati astazi în moralisti (Iohannis, Ludovic Orban, Vasile Blaga-n.m.) ministrii (pesedisti si penelisti-n.m.) care s-au vândut o viata întreaga, deputatii contrabandisti (penelisti, pesedisti, udemeristi, etc -n.m)… Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricosatoare de meningita morala (lichelism de masa-n.m.)" (O.Goga)

-6 (8 voturi)
Mircea Nistor
2.12.2020, 15:12:45

Să știți că ne prăbușim,da` nu înainte de a se prăbuși în ridicol postacii gălbiori care tot dau "minusuri " .Ar cam fi momentul ca să realizeze măcar cei cu scaun la cap din PNL ( la Sică n-am nici o așteptare...) că se găsesc în pragul unor decizii de viață și de moarte,cam pe la ceasul al douăsprecelea fără mai puțin de cinci minute .Ar fi de dorit să ia măsuri ferme,deși impopulare,dar nu după alegeri , ci ACUM ȘI AICI .S-o "rupă" radical cu orice practici în care s-au complăcut până acum, să priceapă înainte de a fi prea târziu că este momentul de "reset" al României .Dacă au s-o facă pe durii după alegeri,va fi prea târziu,și pentru România,și pentru ei....Ultimul stinge lumina...

Utilizator Adevărul
2.12.2020, 18:11:31

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările