Societate

articolul anterior articolul urmator

Curbele periculoase ale sistemului sanitar

5
19 Jun 2016 14:01:12
Péter Demény

Calvarul tatălui meu încă nici nu a început bine. Dar staţiile sistemului sanitar din România sunt deja vizibile cu ochiul liber.

Luna trecută, tata a fost operat cu prostată. Deşi trăieşte la Ghindari, judeţul Mureş, operaţia i-a fost făcută la Odorhei. Doctorul a observat o tumoare şi l-a trimis la Cluj.

Tata a mers la Cluj cu maşina. Cînd o asistentă a văzut biletul de trimitere, s-a răţioit la el: „De ce nu mergeţi unde trebuie?!” Adică la Tg. Mureş. Tata s-a întors la Ghindari — tumorile n-au flotant.
 
Săptămîna asta, tata a venit la Tg Mureş, şi împreună ne-am dus la oncologie. O sală de aşteptare mică şi arhiplină. A fost chemat la ora zece, dar la 12 stătea încă acolo. Pe la ora unu, doctoriţa a venit afară ca o amazoană şi a strigat că o să cheme poliţia să-i aresteze pe cei care aşteaptă şi discută. Dacă ai tumoare, taci şi mori cumsecade.
 
Un om care a lucrat o viaţă întreagă fie la mina din Petroşani, fie prin şantiere sau ilefeuri este purtat prin judeţe şi clinici, prin curbele periculoase ale unui sistem menit să te salveze dacă se poate. Dar nu te salvează, te mănîncă de viu. Să nu mai aud argumentele critice împotriva noului val românesc care spun că e prea urîtă realitatea prezentată. Sunt de acord că este, dar nu cineaştii sunt de vină pentru asta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Marcus
19.06.2016, 16:27:58

Dl Demeny, la Oncologie pe Republicii sunt tratati pacienti din diverse judete, aspect vizibil si dupa masinile parcate.Asistenta nu avea dreptul sa va refuze , dar maririle de salarii in sistem nu se regasesc si n atitudinea unor cadre medicale. Multa sanatate tatalui dvs.

+4 (4 voturi)
Moş Vasile
19.06.2016, 16:28:47

Domnule Demény, am afirmat adesea că filmele românești de după 1989 au scos în fața noastră valuri de "gunoi", o realitate tristă, urâtă, cenușie, destine frânte, destine marginale, o lume depresivă, fără speranță. Încă aștept realizări cinematografice de genul Tarkovski, Wajda sau - poate - un Zorba românesc, un "Vremea țiganilor" românesc, o "Siberiadă" românească... Poate că nu îmi împărtășiți opiniile, însă mie, sincer, mi se pare prea mult ca gunoiul din realitatea cotidiană să apară și în cinematografie ca element dominant. Nu de alta, dar e prea multă mizerie și suntem deja destul de deprimați... Însă vă dau dreptate: realitatea românească e una tristă, plină de nedreptăți, de abuzuri, de frustrări. Îi doresc multă sănătate tatălui dvs.

+3 (3 voturi)
Péter Demény
19.06.2016, 16:58:57

Bine, dar avem si Filantropica, nu? Ca sa va spun un singur exemplu de film cu umor. Un regizor nu e o masina de imbucurat oameni, ci un artist cu o viziune. Va multumesc si in numele tatalui meu.

+3 (3 voturi)
catalin toader
19.06.2016, 19:10:50

Domnule Demeny ii doresc sanatate tatalui dumneavoastra. M-am lovit, ca si dumneavoastra, de sistem. Ticalosia absoluta este atunci cand loveste in cei care au o boala atat de grava. Am vazut oameni care stau cate 8-10 ore (laolalta cu medicul oncolog) pentru o consultatie, o reteta sau un bilet de trimitere. Cel mai tanar avea 18 ani, cel mai varstnic - 78. Ticalosenie este si ca sunt atat de putine spitale specializate, ca sunt atat de putine aparate pentru diagnosticare si tratament. Ticalosenie este si ca sunt putini medici in sistem (trebuie sa fii de-a dreptul masochist sa ai specializarea asta si sa mai stai in tara, si nu doar din cauza salariului). Este o nemernicie fara seaman si ca noi toleram ca sistemul sa-si bata joc de niste oameni pe care soarta i-a mai batut odata. Mai ales ca ar trebui sa ne aducem aminte (macar din cand, in cand) ca de boala nu scapa nimeni.

+5 (5 voturi)
Lucică
26.06.2016, 19:29:11

Domnule,dar cum intr-o zona asa binecuvantata de sf. orban,de marea natiune ungara,etc,samd,de Sf Stefan si altii .........,in har-cov,nu aveti posibilitatea sa-i faceti operatia care trebuie ? la cat au supt udmr-istii (si la propriu si la figurat)si mai sug in continuare ,cum un om bolnav (sa-i dea Dumnezeu sanatate ) trebuie purtat intre atatea orase ?,ce rusine pe alesii locali si pe parlamentarii udmr vesnic la putere ! ce nebuni !

+1 (1 vot)
Modifică Setările