Societate

articolul anterior articolul urmator

Cuţitul la os

10
4 Dec 2019 23:15:01
Marian Staş

RO-PISA-2018. Garbage in, garbage out. Ani şi ani de Şcoală-formă-fără-fond ne explodează acum în faţă, parcă mai dur ca oricând, prinzându-ne, a mia oară, cu izmenele în vine. Chiar nu vrem să ieşim din negarea asta tâmpă ori perfidă şi să acceptăm că, de mult prea multă vreme, cuţitul e pe os? Şi că dacă nu scoatem Şcoala din marasm murim interior, pe mâna noastră, ca idioţii? ACUM e clipa noastră astrală. Dacă nu ACUM, când?

Marius Nistor, liderul FSE Spiru Haret, zice aşa:

“După prezentarea rezultatelor testelor PISA 2018, mulţi 'experţi' în educaţie au găsit de cuviinţă să îşi dea cu părerea, din nou, despre calitatea actului educaţional şi să acuze organizaţiile sindicale ca înfrânează reforma.

Dar, în România, formarea elevilor are la bază alte principii, iar programele nu sunt compatibile din punct de vedere al conţinuturilor şi structurii cu testele PISA. În mod similar, formarea cadrelor didactice pentru evaluare pune accentul pe alte aspecte decât cele din evaluările de tip PISA.

Independent de rezultatele acestei evaluari, este de necontestat faptul că elevii români, când ajung în unitîţile şi instituţiile de învăţământ din afară (şi mă refer aici la toate nivelurile), sunt printre cei mai buni.

Oare un elev care provine dintr-o ţară aflată în vârful ierarhiei PISA ar putea face faţă sistemului de evaluare din Romania?", a declarat Nistor într-un comunicat remis miercuri.

În aceste condiţii, Federaţia Spiru Haret cere experţilor să vină să spună care este adevărul despre aceste teste internaţionale şi dacă modelele de subiecte sunt adaptate la sistemul de învăţământ românesc.”

Iar Simion Hăncescu, Liderul FSLI, zice aşa:

“Rezultatele testelor PISA sunt dureroase. Vă daţi seama ce imagine are şcoala din România? Vă daţi seama că acest system este sufocat şi noi asistăm la un declin? E, deja, târziu, dar cred că, în măsura în care ne mobilizăm cu toţii forţele şi reuşim să punem pe picioare o refprmă reală a sistemului de educatie, vom reuşi să nu mai ave acest analfabetism functional de 44%, un procent extraordinar de mare. Şcoala din Romnia devine un loc al frecventării din rutină, nu un loc unde copiii sunt învăţaţi să se dezvolte, să creqască, să deprindă abilităţi astfel încât să funcţioneze în mediul profesional şi personal. Federaţia noastră este pregătită să pună la dispoziţia grupului de lucru toţi specialiştii de care dispune pentru a contribui la realizarea acestei reforme din educaţie. Avem nevoie de acestă regândire a sistemului, iar primul pas este schimbarea mentalităţii.”

Trageţi voi concluziile, despre ce şi cum cu fiecare în parte.

Problema noastră, de fapt, este că Şcoala ca sistem este vai mama ei în sine, nicidecum pentru că suntem pe locul 47 din 77 în lume ori aproape ultimii din Europa la PISA-2018. Chestiunea existenţială a Şcolii româneşti – ca a tuturor celorlalte ţări, de altminteri – nu e să dea bine în PISA, ci să cultive valori, să folosească şi să placă pe bune copiilor care merg la şcoală în România. Dau eu în scris că dacă suntem formă cu fond pentru noi înşine, atunci în mod cert vom arăta cu totul altfel în lume. PISA e EFECT, nu CAUZĂ. Cauza efectului năucitor PISA este că şcoala făcută acum în România şi nevoile educaţionale ale României secolului XXI sunt lumi paralele. Mai pe înţeles, la fel cum nu poţi devasta sistematic zeci de milioane de metri cubi de păduri tăiate ilegal, doar cu două tractoare şi trei topoare, fără complicităţi otrăvite de sus până jos, nici să mergi din rău în mai rău nouă ani la rând, , măsurat PISA de pildă, nu poţi dacă determinarea cauzală nu e una adâncă, sistemică, structurală. Nouă ani la rând, ca la nebuni!... Aşa se comportă o ţară normală la cap?!...

Repet: nu despre noi faţă de PISA e vorba aici, ci despre noi faţă de înşine, despre cum alegem să ne furăm căciula, cu nepăsare, cinism şi inconştienţă, iresponsabili, ucigând cu sânge rece, politic şi birocratic, viitorul educaţional al copiilor noştri, şi, direct pe cale de consecinţă, viitorul sustenabil al României. Oroarea este asta: absolvenţi inepţi ai şcolii de azi vor deveni adulţi inepţi – politicieni, diriguitori de sisteme publice, talpă a ţării – ai României de mâine, girând astfel o ţară fără snagă în măduva educaţională a ţesutului său social. Este, aşadar, Educaţia ameninţare de prim rang la securitatea noastră naţională? Este sau nu este?!... Cei care ziceţi că nu, asumaţi-vă această negare letală şi apoi trăiţi cu ea, ştiind că răul are loc la vedere, acum, în timp real, pe cartul laşităţii voastre inepte. Ăştia treizeci de ani de până acum, în care ne-am lovit cu sete fluierele picioarelor cu levierul, urlând bezmetici că n-avem noroc pe lume, nu ne sunt de ajuns? Mai vrem încă treizeci de ani sado-maso, în care să băltim în propria noastră impotenţă halucinantă, incapabili să rupem pisica o dată pentru totdeauna? Doar de atât suntem în stare? Aşa ieşim la raportul istoriei? Aşa cum suntem acum, îndrăznim să-i privim în ochi pe-alde Mihai, Cuza, Haret, Dragalina, pe toate celelalte şi pe toţi ceilalţi femei şi bărbaţi care au făurit Ţara asta, fără să ne crape obrazul de ruşine?

La urmă, recapitulăm.

Garbage in, garbage out.

Ani şi ani şi ani de Şcoală-formă-fără-fond ne explodează acum în faţă, parcă mai abitir ca oricând, prinzându-ne, nătângi ori ipocriţi, a mia oară, cu izmenele în vine. Chiar nu vrem să ieşim din negarea asta tâmpă ori perfidă şi să acceptăm că, de mult prea multă vreme, cuţitul e pe os? Şi că dacă nu scoatem Şcoala din marasm murim interior, pe mâna noastră, ca idioţii?

ACUM e clipa noastră astrală, ca neam.

Dacă nu ACUM, când?

 

p.s. Citiţi “ca idioţii” în această cheie.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Paun Al
5.12.2019, 00:05:45

De ce dascali , care banuiesc ca inteleg un text , ca cel transmis de Marius Nistor accepta ca un asemnea individ , sa le reprezinte interesele ? Pentru ca interesele lor nu au de a face cu interesul copilului , ci cu interesele lor pecuniare ... Care sunt in viziunea d-lui Nistor "principiile" dupa care se formeaza elevii la noi , daca majoritatea sunt transformati de sistemul nostru de invatamant in prosti ? Pentru ca asta arata rezultatele testului PISA . Nu copii sunt prosti . Sistemul de invatamant ii transforma pe majoritatea in prosti . Incapabili sa inteleaga ideea unui text , incapabili sa gandeasca logic , incapabili sa-si puna intrebari , incapabili sa gandeasca critic , cand citesc ceva , sau cand cineva le spune ceva ? Cat despre acel procent infim de absolventi , care prin inteligenta lor ,prin meritul parintilor ,a unor dascali , prin noroc se pregatesc , incat faca fata si sistemului de invatamant din afara ... sa inteleg ca asta este rolul sistemului nostru de invatamant ? Sa pregateasca niste varfuri , iar restul ...Dumnezeu cu mila ? "Toți suntem genii. Însă dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept." Albert Einstein Sistemul nostru de invatamant invata pestii sa urce in copac ...

+3 (3 voturi)
Sacha Durand
5.12.2019, 02:26:49

Cu sihguranta ca sistemul educational s-a schimbat dupa metode de care eu vorbresc fara sa cunosc preamulte din noua tehnica utilizata in zilele noastre....Apoi depinde si nivelul copilului si spre ce se indreatpa ce studiaza tinerii din ziua de azi... Mai depinde de felul profesorillor,pedagogia si forma pe care o stapanesc sa poata inculca elevilor cunostintelede care vor avea nevoie mai tarziu copiii.....Coloana vertebrala al unui savoir-faire depande insa de consistenta manualelor si temelor abordate.....Cel mai mare dezmat al studiilor in Romania sunt Spiru Haret care au purtat o lovitura fatala scolii Romanesti si concurand cu diplomele falsa....adevaratele dlipome !!!

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
5.12.2019, 00:47:17

TREBUIE REINTRODUS INVATAMANTUL dinainte de 1945.....atunci aveam un popor normal si nici picior de comunist la putere....

0 (4 voturi)
Index 4.2
5.12.2019, 03:14:32

Vorbesti aiurea! Inainte de 1945, majoritatea taranilor erau analfabeti, si numai comunismul a reusit sa educe poporul, oricum mai bine ca acu, ca doara se vede! Capitalismul si democratia e buna, dar nu pentru noi, care nu stim cu ce se mananca si cum! Din pacate in Romania, numai o sistem aspru , cu batzu, face treaba! Libertatea e prost inteleasa de majoritatea iar rezultatele se vad: in sport, in educatie, in economie( unde nu prea mai producem nimic si importam mai tot,avand datorii de 100 miliarde) , in relatiile dintre oameni( tot de la educatie pleaca) , politica externa, siguranta interna, etc! In afara de libertate, in 1989, am pierdut totul.

+2 (2 voturi)
Markus Roman
5.12.2019, 08:29:12

Faceti d-le scoala din aia moderna cu chestionare ca la examenul de circulatie, cum am vazut eu la americani prin 1980. De-aia la americani toti sunt destepti incat 50% dintre ei nici nu stiu care-i captala SUA, iar vreo 30% stiu ca pamantu-i plat.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările