Societate

articolul anterior articolul urmator

#CzernyProtest

100
3 Oct 2016 10:00:02
Vlad Viski
Polonia, cea mai restrictivă legislaţie privind avortul
Polonia, cea mai restrictivă legislaţie privind avortul

Corpurile femeilor poloneze, controlate total şi criminalizate. Cam aşa s-ar putea rezuma cel mai recent asalt conservator asupra drepturilor reproductive ale femeilor în Polonia. Un asalt care nu se lasă fără un răspuns direct din partea societăţii poloneze.

Zilele acestea Polonia este în fierbere. Camera inferioară a parlamentului de la Varşovia, Sejm, a aprobat şi trimis spre comisii o iniţiativă cetăţenească care ar interzice total avortul. Folosind o formulă deja mult uzitată în Europa de Est în ultima vreme, activiştii împotriva avortului, sprijiniţi puternic de Biserica Catolică, au strâns 450.000 de semnături pentru a restricţiona şi mai mult avortul. Aceiaşi activişti au încercat, în februarie 2015, blocarea legislaţiei privind violenţa domestică (în fapt ratificarea Convenţiei de la Istanbul).

Polonia astăzi are deja cea mai restrictivă legislaţie din Europa privind avortul, acesta fiind permis doar în cazul în cazuri de viol, risc la viaţa mamei sau fetus deformat. Polonia se bucură doar de compania Irlandei şi a unor state liliputane europene când vine vorba de interzicerea avortului.

Atât medicii care efectuează avorturi, cât şi femeile care apelează la ei devin pasibili de închisoare de la 2 la 5 ani. 

Alături de iniţiativa cetăţenească privind avortul, sprijinită de principalul partid de guvernare, Lege şi Justiţie, Sejm a mai aprobat o iniţiativa similară privind fertilizarea în vitro. Cu toate acestea, activistele pentru drepturile reproductive ale femeilor nu au stat cu mâinile în sân de-a lungul acestui întreg proces, iar coaliţia „Salvaţi Femeile” a strâns la rândul ei 215.000 de semnături în favoarea unei iniţiative legislative care ar fi liberalizat politicile poloneze privind avortul. Din nefericire, parlamentarii polonezi au respins această iniţiativă.

Pe de altă parte, societatea poloneză rămâne în continuare extrem de conservatoare pe acest subiect

De departe punctul cel mai contondent din schimbările propuse îl reprezintă criminalizarea avortului. Atât medicii care efectuează avorturi, cât şi femeile care apelează la ei devin pasibili de închisoare de la 2 la 5 ani. Pare uimitor, într-o ţară unde au loc anual doar 10.000 de avorturi, iar majoritatea covârşitoare a femeilor care fac întreruperi de sarcină trebuie să călătorească în alte state cu legislaţie mai laxă. Pe de altă parte, societatea poloneză rămâne în continuare extrem de conservatoare pe acest subiect, cu 74% din polonezi sprijinind actuala legislaţie, iar o majoritate constantă de-a lungul anilor s-a pronunţat în defavoarea legalizării complete a avortului.

Mişcările de astăzi ale conservatorilor polonezi nu sunt noi şi vin într-un context politic atât intern, cât şi regional. De când a preluat puterea la finalul lui 2015, partidul lui Jaroslaw Kaczynski a purces la o serie de măsuri care au subminat democraţia poloneză: s-au angajat într-o luptă politică de demolare a Curţii Constituţionale, o criză politică ce a dus la reacţii venite din partea atât a Uniunii Europene, cât şi a SUA; televiziunea publică a fost epurată, cu zeci de angajaţi, prezentatori, lideri de opinie concediaţi, pentru a transforma organul de presă în organ guvernamental; în mai 2015, premierul Beata Szydło anunţă dizolvarea Consiliului pentru Combaterea Discriminării Rasiale, Xenofobiei şi Intoleranţei. Aşadar, vorbim despre o serie de măsuri menite să implementeze o viziune “iliberală” democraţiei poloneze, în care valorile societăţii deschise, ce ţin de toleranţă, respect faţă de indivizi, egalitate în faţa legii, non-discriminare, sunt puse sub semnul îndoielii, în numele unei viziuni naţionaliste şi xenofobe. Acest lucru este evidenţiat şi de alianţele Poloniei cu grupul de la Vişegrad (şi în principal cu Ungaria lui Viktor Orban), mai ales în chestiunea refugiaţilor. O altă parte importantă a contextului intern are a face şi cu condiţiile economice din Polonia. Deşi descrisă mult timp ca povestea de succes a politicilor neoliberale, inegalităţile continuă să crească, şomajul în rândul tinerilor este de 16%, iar 1,4 milioane de copii trăiesc în sărăcie.

Vorbim, nici mai mult, nici mai puţin, de un asalt al grupurilor religioase (catolici, ortodocşi, neo-protestanţi) şi al forţelor conservatoare asupra statului laic

Bătălia pentru controlul asupra corpurilor femeilor este una continuă, se duce deja de zeci de ani şi presupune tratarea femeilor ca cetăţene inferioare, în cele mai multe din cazuri bărbaţii fiind cei care hotărăsc cu privire la drepturile reproductive. Fie că vorbim de interzicerea totală sau parţială a avortului, fie că vorbim de subvenţii de stat pentru metodele contraceptive sau introducerea “consilierii” înainte de avort, activiştii pentru restrângerea drepturilor femeilor găsesc mereu metode inovative de a-şi promova cauza. Iar acest lucru se petrece la nivel transnaţional, cu reţele care comunică între ele, care îşi coordonează mesajele, pentru care principiile religioase trebuie să devină parte a statului. Vorbim, nici mai mult, nici mai puţin, de un asalt al grupurilor religioase (catolici, ortodocşi, neo-protestanţi) şi al forţelor conservatoare asupra statului laic, un fenomen mai răspândit, se pare, în Europa de Est. Bătălia pentru drepturile reproductive ale femeilor, pentru persoanele LGBT, pentru protejarea minorităţilor, pentru refugiaţi sau pentru persoanele sărace este una comună, iar solidarităţile sunt absolut necesare.

***Astăzi, milioane de oameni sunt aşteptaţi să iasă în stradă în marile oraşe din Polonia şi din Europa ca reacţie la ultimele evenimente din parlamentul de la Varşovia. Activistele feministe le cer femeilor să se oprească, pentru o zi, din a mai face treburi casnice. O grevă totală, care pătrunde şi în sfera privată. Reacţia, atât de necesară, nu se lasă aşteptată. La Bucureşti se organizează, de asemenea, un eveniment, care va începe la McDonald’s Piaţa Romană şi se va încheia în Piaţa Universităţii. Avem o responsabilitate, ca cetăţeni europeni, să fim acolo, solidari. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Paun Al
3.10.2016, 10:36:58

"criminalizarea avortului ' ar mai merge ...dar "corpul femeii..criminalizat ?? Poate ca ar trebui stabilit in ce masura decizia de a avea copii tine de drepul fundamental al femeii de a decide asta , sau este un drept la care societatea poate sa-l decida , in numele femeilor din societate ? Oricum daca societatea are voie sa decida , corect este sa decida femeile din societatea respectiva si nu barbatii ...in numele femeior . Poti obliga o femeie sa aiba copii , fara sa se tina cont de vointa ei de a avea copii ?

+4 (10 voturi)
Gothica TGirl
3.10.2016, 10:52:18

Amestecul grupurilor religioase asupra statului laic este de condamnat, deoarece ei nu isi bazeaza argumentele decat pe credintele lor in basme, nu tin cont de drepturi ale omului, ale femeilor, de psihologie, sociologie, educatie, asistenta sociala samd. Subiectul avortului este unul extrem de sensibil dar unii isi doresc o Europa in care sa domneasca un crestinism radical precum exista si Sharia in statele islamice. Ah, cand se va maturiza umanitatea?

-6 (12 voturi)
Vlad Radu
3.10.2016, 11:28:31

Ce zici să interzicem religia? Nu a spus Lenin că religia este opiul maselor?

+4 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
3.10.2016, 11:27:01

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Iulian
3.10.2016, 11:49:43

Am vazut comentariul de mai sus inainte sa fie cenzurat (moderat). Voi reformula eu. Nu au nici o legatura LGBT cu migrantii si cu avorturile, iar incercarea de a le asocia pentru a castiga legimititate prin atingerea unei mase critice nu face decat sa afecteze grav probleme particulare ale ficaruia. Realist vorbind - migrantii, majoritatea musulmani, resping LGBT si sunt pro-life (deci anti avort). LGBT nu au cum sa procreeze pe cale naturala (inseminarea artificiala presupune dorinta de a avea copii si exclude avortul), deci discutia nu ii priveste. Iar femeile vor... ei bine, nu cred ca s-a gandit sa le intrebe si pe el cineva ce vor cu adevarat.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările