Societate

articolul anterior articolul urmator

Dar (şi) din dar se face raiul semantic

26
7 Feb 2022 08:30:47
Justina Irimia

O recentă şi virulentă modă s-a instalat în limba română, oricum schilodită şi tot mai sărăcită. Alimentată cu precădere de presă, ea pare să atingă succesul anomaliei „ca şi”.

Este vorba de construcţia dar şi. Conjuncţia dar stabileşte un raport adversativ (ex. „El e sărac, dar are bani”). Construcţia dar şi este însă folosită de mulţi vorbitori şi oferită la discreţie de agenţii de ştiri, publicaţii şi bloguri în enunţuri în care raportul corect este de coordonare copulativă.

Astfel, o agenţie de ştiri titrează: „Coordonatorul centrului, dar şi firma care trebuia să preia deşeurile medicale, amendaţi cu 90.000 de lei”, iar o publicaţie informează:  „Treizeci şi cinci de deputaţi, senatori, europarlamentari ai USR, dar şi fostul ministru Ciprian Teleman au transmis colegilor o scrisoare în care arată că susţin programul propus […]”. Aflăm graţie unui site cu ştiri din domeniul transporturilor că „autorităţile vor sancţiuni mai mari pentru depăşirile de viteză, dar şi pentru condusul agresiv”, iar într-un cotidian citim că: „Informaţia a fost confirmată de Marina Almăşan, dar şi de fiica cântăreţului”. Un site cu noutăţi din varii domenii ne transmite: „Examenul teoretic, examenul practic, dar şi alte formalităţi birocratice pe care trebuie să le îndeplineşti ar putea să te facă să te simţi presat, de multe ori.”

În toate aceste situaţii, nefiind vorba de un raport adversativ şi pentru a evita posibile confuzii, este indicată folosirea locuţiunilor conjuncţionale coordonatoare copulative precum şi, respectiv cât şi, cea din urmă precedată de corelativul atât. Frazele ar deveni: „Coordonatorul centrului, precum şi firma care trebuia să preia deşeurile medicale, amendaţi cu 90.000 de lei”/ „Treizeci şi cinci de deputaţi, senatori, europarlamentari ai USR, precum şi fostul ministru Ciprian Teleman au transmis colegilor o scrisoare în care arată că susţin programul propus[…]”/„autorităţile vor sancţiuni mai mari atât pentru depăşirile de viteză, cât şi pentru condusul agresiv”/ „Informaţia a fost confirmată de Marina Almăşan, precum şi de fiica cântăreţului.”/ „Examenul teoretic, examenul practic, precum şi alte formalităţi birocratice pe care trebuie să le îndeplineşti ar putea să te facă să te simţi presat, de multe ori.” Cu alte cuvinte,  aceste enunţuri prezintă simple enumerări. Prin urmare nuanţa adversativă nu se justifică.

Următorul exemplu în care autorul insistă – „La fel ar avea de câştigat mediul înconjurător, dar şi noi, respirând un aer mai bun, păstrând mai curate apele râurilor, dar şi ale oceanelor, [...]” – s-ar putea transforma, dacă am dori redarea enumerării, în: „La fel am avea de câştigat atât mediul înconjurător, cât şi noi, respirând un aer mai bun, păstrând mai curate apele râurilor, precum şi ale oceanelor, [...]”.

Pe măsură ce se va cultiva tot mai mult vorbirea prefabricată, limba română va deveni greu inteligibilă celor care o vorbesc corect. Fenomenul este cu atât mai extins cu cât calcurile după engleză le par multora inevitabile. O nouă serie de exemple de termeni calchiaţi după engleză va face obiectul articolului următor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Jean Loret
7.02.2022, 08:51:32

"Dar" e conjunctie adversativa, asa ca e normal sa provoace pagube cocalarilor, care se ingana si propaga tampenia. Ea are o soarta asemanatoare cu confuzia intre "din cauza" si "datorita" sau alte constructii luate din media semidocta. Oamenii construiesc aproape fonetic ce le place sa intareasca prin exprimare, ignorand complet semantica de baza. Daca lor le suna mai hotarat intr-un fel impropriu, atunci ala e modul cel mai solid de exprimare. Ca e ca dracu' gramatical, nu se pune. Merge si asa. Forta lor sta in multime. Un bou naste prostia si imediat ai prin retele inca 1000 care o raspandesc. Asta e mecanismul tuturor nenorocirilor din limba si ii dau la temelie sistematic. Daca o proasta de prompter mai prinde si ea reteaua cu expresia, dezastrul e format: da pe post si gradul de amplificare a virusului verbal creste cu inca un ordin de marime. Aici inca e mai dosnic cazul, pare aproape subtil fata de ce grohotisuri lingvistice aduc la vale agramatii din televiziuni, niste rutinati, care fac stiri ca si cum ar scoate ciorapi la masina: la numar sa iasa. Dar asa-i daca CNA e plin de pilosi la fel de agramati ca si cei, pe care ar trebui sa ii vegheze sa nu o ia haisa...

-7 (11 voturi)
Dorin Saramet
7.02.2022, 09:26:10

Stimate domn, din păcate exact acest mod de a le scrie ”cocalarilor” îi îndepărtează de aceia care i-ar putea învăța limba română. Îmi vine greu să înțeleg de ce nu se poate discuta (sau dezbate) în liniște, empatic, ca să se ajungă la un consens. Dacă un om a auzit doar acel tip de discurs, cu gereșelile de exprimare, așa se va exprima și el. În loc să îl condamnă am putea să încercăm să îl convingem și să îl educăm. Poate vom reuși. Dacă nu măcar vom fi încercat. Pe când, cu aroganță sau mișto, nu facem decât să îl îndepărtăm și mai mult de nopi, lărgim prăpastia până când orice consens devine un nonsens. Mereu îi certăm și spunem despre ei că sunt needucați, nesimțiți, etc. Vă spun don proprie experiență că eu cunosc ”cocalari” de mare valoare umană, chiar dacă nu se ridică la nivelul de cultură al unui Pleșu. Au în schimb alte valori, sunt empatici, ajută cu drag alți oameni, se distrează și, în mod special, nu critică alți oameni.

+4 (4 voturi)
Jean Loret
7.02.2022, 09:51:15

In anii mai din urma, comunistii prosti au lansat un intreg sistem educational persuasiv, folosind un subterfugiu numit literatura de popularizare a stiintei. Pentru ca publicul cititor era format din oameni cu o instructie medie si deloc orientata spre stiinta, atunci cartile au abordat subiecte grele, cum ar fi astrofizica, fizica cuantica, cosmologia intr-un fel sprintar si cu accente de anestezie a orgoliului, spre a veni in intimpinarea unui numar cat mai mare de oameni si a-i instrui. Aici ideea este de a folosi psihologia inversa si a trece peste complexele de inferioritate, cultivand unul de superioritate. Facandu-i cocalari pe cocalari, ei se pot ambitiona si sa vina dintr-un recul mental spre text, tocmai de a se dezice de propria conditie. Acum ca m-ai fortat sa imi dezvalui tactica, nu ii mai vad puterea. Mi-ai devoalat un intreg esafodaj insinuant si m-ai fortat sa arat cum e facut pe dinauntru. S-a pierdut efectul. Macar daca tot mi-am deconspirat strategia sa iti zic si una buna: pana la urma si pe undeva Plesu e tot un cocalar. Elitist, dar cocalar.

-7 (7 voturi)
Jean Loret
7.02.2022, 09:19:35

E bine scris si explicat articolul, insa cum sa ii facem pe cocalari sa puna botul. Cu ce sa ii aducem pana aici? In mod normal ei sar la balaierea stirilor tocmai aceste articole: hai, ba, lasa, acum nu mai stiu sa scriu, iar incep astia sa ma educe, da' ce eu nu am scoala, ca am pus faianta in vreo doua, ce mare lucru, hai mai bine sa citim despre niste buci, balcoane, poate a mai sarit unul cu BMW-ul peste gard, ce tzoapa si-a mai pozat fizicul pe Riviera din Calarasi, cu partidele cum stam, etc... Nu prea ai cum sa ii aduci, iar daca citesc in diagonala ca Iorga, nu retin ca el. Ar trebui o diversiune sa ii momim cu o chestie, care sa ii pacaleasca si sa ii tina aici. Sa le spunem si niste bancuri, trebuie sa invelim comercial pastila asta de limba, ca sa o inghita. Hai sa facem comentarii multe, poate cred ca e rost de barfa si vin la combatut pareri!

-8 (8 voturi)
Jean Loret
7.02.2022, 09:23:25

Aici e ca la mediul infractional. Degeaba ii dresam acum sa retina corect o exprimare, ca dupa aia se intorc in lumea lor cocalara si o iau de la capat. Farul de la Alexandria e in media. Trebuie priponite viticile, care citesc tampenii si care difuzeaza la prima mana exprimari improprii. Adica ne intoarcem la CNA. Care e politic. Si iar ne-am blocat. Peste tot avem aceeasi limitare, nu poti face nimic util si cu spor in tara asta. Sisifica treaba!

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările