Societate

articolul anterior

De unde atâta încrâncenare faţă de Biserica Ortodoxă Română?

57
21 Apr 2013 23:58:03
Remus Budai

În ultima perioadă se manifestă destul de pregnant cei care atacă biserica ortodoxă română. Unii par a o înjunghia de-a dreptul alţii o atacă cu laşitate periodic, prin încercări nevoalate de subtilitate – lovituri multiple superficiale sau de tatonare,  asemenea unei tentative continuate de asasinat.

Din start vreau să precizez că nu sunt un practicant al dusului la biserică. Fac parte din acea largă categorie de enoriaşi ipocriţi care frecventează biserica o dată pe an , de paşte, punându-mi şi atunci întrebarea , căreia îi tot amân cu o anumită temere răspunsul, dacă merg la o slujbă sau la o adunare de socializare. Mă consolez cu ideea că punând două lumânări, dintr-un automatism ce mi s-a creat în copilărie, sunt prezent totuşi la biserică.

În concedii obişnuiesc să opresc şi să vizitez vechile mănăstiri aflate pe traseul meu. Le privesc mai ales din perspectivă istorică şi cu ochi mai degrabă scrutător – metehne luate din procuratură – decât spiritual-evlavios. La botezuri, nunţi sau înmormântări particip de regulă doar la partea a doua.

Relaţia mea cu religia?  Chipul luminat al măicuţelor de la o mănăstire din jurul Bucureştilor atunci când   le-a fost restituită, evident pe bază de proces-verbal, o icoană veche ce le fusese furată şi apoi descoperită la o percheziţie în casa unui hoţ.

Nu înţeleg însă agresiunile  furibunde asupra unei instituţii faţă de care, din punctul meu de vedere, ar trebui să manifestăm mai multă condescendenţă.

Venite din partea unor persoane pe care părinţii le-au botezat totuşi în rit ortodox stai şi te întrebi cu uimire dacă ideile pe care le vehiculează sunt cu adevărat produse de grădina personală sau le-au preluat brut cine ştie de unde, fără a le mai trece prin filtrul propriului instrument de gândire.

Unii sunt supăraţi pur şi simplu că se construieşte catedrala sau că unele fonduri sunt primite de la buget. Uităm însă că tot de la buget au provenit şi fondurile cu care nu s-au construit autostrăzi, mult mai mari decât cele pe care le primeşte biserica care, prin comparaţie, se dovedeşte a fi mai  serioasă în demersul ei de a construi.  Şi apoi dacă noi, laicii,  n-am reuşit să facem autostrăzi  trebuie să fim supăraţi pe biserică pentru că izbuteşte să înalţe catedrala?

Alţii sunt supăraţi  pe toţi preoţii. E adevărat, unii poate nu corespund unor standarde de moralitate. Am văzut chiar dosare cu popi care au săvârşit înşelăciuni, ba chiar şi unii cercetaţi pentru trafic de droguri. Îi vedem şi la televizor. Evident că nu sunt majoritari dar pentru că fac rating  cazurile lor sunt mereu scoase în evidenţă. Cunosc preoţi care sunt adevăraţi oameni de cultură şi modele etice, dar pe ei nu i-am văzut niciodată la televizor.  Televiziunule fug , în general, de tot ceea ce poate fi pozitiv ca dracul de tămâie.

Alţii sunt supăraţi că le bate preotul la uşă de diferite sărbători şi că trebuie să-i plăteşti serviciile. Dar nimeni nu te obligă să-i dai drumul în casă.N-am auzit de preoţi care sparg uşi. După cum nimeni nu te obligă să te căsătoreşti religios. Plus că dacă cuiva i se pare scump poate să-şi găsească  o biserică mai ieftină. Constituţia  garantează fiecăruia libertatea religioasă. Prin urmare, dacă te-ai născut ortodox şi socoteşti că nu ţi se mai potriveşte poţi oricând să migrezi către alte culte.

În ultima perioadă a mai apărut o problemă: de ce nu se fac slujbe religioase la cei care se incinerează? S-au purtat discuţii sterile şi inutile timp de câteva săptămâni. Pur şi simplu e dreptul bisericii să stabilească cui face sau nu slujbă. Enoriaşul care decide ca după deces să fie incinerat îşi asumă, în deplină cunoştinţă, şi lipsa slujbei religioase. Valabil şi pentru sinucigaşi – şi parcă celui care a luat hotărârea de a-şi curma viaţa i-ar mai arde  de serviciul religios...

Era să-i uit pe unii care-s supăraţi că au apărut magazinele care vând obiecte religioase. Ideea asta chiar n-am cum s-o înţeleg, nu reuşesc să identific unde ar fi problema. Astfel de magazine sunt peste tot în lume.

Mai sunt şi supăraţii pur şi simplu. Nu ştiu nici ei din ce motiv. Pentru ei, recunosc, n-am niciun argument.

Una peste alta nu cred că avem motive să fim atât de supăraţi pe biserica ortodoxă, mai ales că îşi desfăşoară activitatea cotidiană destul de discret. N-am văzut să tipărească pliante care să-ţi fie vârâte în mână cu forţa, nici sacerdoţi care să tragă de tine să intri în lăcaşul lor de cult.Apoi, o simplă incursiune în istorie, poate deschide oricui alte perspective în raport cu ceea ce a însemnat biserica ortodoxă pentru statul român. Cine nu crede, să mai şi citească. Ne-om fi dat noi foc la holde, ne-om fi otrăvit fântâni, dar bisericile şi mănăstirile nu le-am dărâmat. Dacă unii nu se mai regăsesc în manifestările bisericii, cred că trebuie să aibă măcar mai multă politeţe pentru o instituţie care în anumite momente istorice a fost reper pentru români. Iar societatea noastră de azi are altfel de probleme decât cele create, eventual, de biserica ortodoxă.

Preaîncrâncenaţilor antibiserică le recomand o vizită la mănăstirile din Moldova, primăvara când înfloresc merii. Şi o cură cu siropul de păpădie de mai târziu. Am auzit că ar face bine tuturor organelor. Dar mai ales că ar fi  bun pentru fiere.

 

                        

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Menumorut
22.04.2013, 00:17:42

De unde..? De la BOR...de acolo-i....

0 (4 voturi)
Cais Valentin
22.04.2013, 00:31:31

Exceptional articol! Felicitari calduroase domnului Budai!

+2 (4 voturi)
Eugen Tănăsescu
22.04.2013, 08:14:45

Un articol onest şi echilibrat. Dacă îl scriam eu, cine ştie cum se mai interpreta. Interesant este că demonstraţia la articol va fi imediat evidentă în zona de comentarii, unde mulţi aplică imberb teologiei principiul "dacă un medic greşeşte, nu mai este bună medicina" Multumesc, domnule procuror.Binecuvantare.

+3 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.04.2013, 01:10:43

"Una peste alta nu cred că avem motive să fim atât de supăraţi pe biserica ortodoxă, mai ales că îşi desfăşoară activitatea cotidiană destul de discret." Treaba asta cu "discretia", m-a dat gata..! Domnu' procuror, poate ca dumneata nu ai televizor acasa, dom'le..! Altfel ai fi vazut cu ochii dumitale cat de discret se calca in picioare si lesina oamenii in direct la tv, la pupat de moaste sau pentru 1 litru de aghiazma adusa cu butoaie. Daca matale mai cunosti si prin alte parti asemenea apucaturi "discrete" incurajate de clerul crestin, zi-mi si mie..! Da' chiar, apropo..! Dumneata ca procuror , nu ai auzit de cazuri asa, mai "absconse" precum cel de tortura si omucidere, de la Tanacu..? Curata exorcizare discreta , sa traiti..!

+7 (11 voturi)
Mandy
22.04.2013, 02:35:16

Domnule procuror, sa va zic si eu ceva. Da, institutia despre care scrieti a fost a fost reper pentru români in anumite momente istorice, dar de ce a ajuns sa-i adanceasca pe oameni in traditii si obiceiuri care nu sunt cerute in Scriptura? De ce adora sa intre in intimitatea oamenilor cu aceste spovedanii care nu-s nici ele cerute de Dumnezeu? Oamenii, conform cerintelor lui Dumnezeu din Scriptura, trebuie sa se roage Lui in secret, nu sa-si marturiseasca pacatele unui om. Nu pentru asta a murit Hristos, ci ca sa marturisim si sa ne rugam direct la Tatal ceresc pentru iertare, in numele Lui. Dar asa zisa "sfanta taina a spovedaniei" este pusa de clerici la loc de cinste, desi nu-i ceruta decat de ei si ai lor. Atunci, mai apreciaza Dumnezeu ceea ce ei fac? Rolul unei biserici este sa-i aduca pe oameni la El, iar cand unii vad ca biserica ortodoxa nu o face, mai pun si ei unele intrebari. Puteti sa ne explicati, d-le procuror, cu ce drept ii numesc slujbasii bisericii pe toti cei care au ceva de obiectat, atei?!? Ateu inseamna persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități. Ori slujbasii BOR nu sunt intruchiparea lui Dumnezeu pe pamant. Acela a fost doar Isus. Ei sunt doar niste clerici cu haine scumpe si Jeepuri, finantati din afaceri proprii, si de catre stat.

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările