Societate

articolul anterior articolul urmator

De la carismă la dictatura maselor

8
20 Nov 2020 11:01:42
Deutsche Welle

Lumea trebuie ferită de politicienii cu carismă, pe care adulaţia maselor îi naşte şi îi ridică la vîrful puterii pentru a deveni apoi dictatori.

Cele zece luni de pandemie au scos la iveală o serie de tare ale societăţii, consemnate mai ales pe reţelele de socializare, dar exprimate şi la lumina zilei. Mitingurile împotriva măsurilor impuse de autorităţi împotriva răspîndirii virusului şi a creşterii numărului de morţi – moartea a devenit obiect de statistică – , scenarita, neîncrederea în medici, coruperea empatiei, atîta cîtă este, faţă de liderii de opinie sau faţă de cei apropiaţi, nerespectarea măsurilor de siguranţă cu riscul de a-i pune şi pe ceilalţi în pericol, toate acestea se traduc nu doar în inconştienţă, ci şi în zicerea neaoşă „ce-o fi o fi.“ Lipsa altruismului, a toleranţei, a empatiei, într-un cuvînt a spiritului civic, comunitar, se arată în întreaga ei infirmitate.

Potrivit unui sondaj IRES din februarie anul trecut, românii au cea mai mare intoleranţă faţă homosexuali, romi, imigranţi, persoane infectate cu HIV, faţă de cei de altă religie, de maghiari şi evrei. Aceasta se manifestă în cea mai mare măsură faţă de homosexuali, în proporţie de 74%, apoi faţă de romi – 72%, de imigranţi –  69%, de maghiari – 58%, de persoanele de altă religie decît cea ortodoxă – 58%, iar faţă de evrei – 46%.

Aceşti indicatori ai intoleranţei majorităţii faţă de minorităţi ne duce cu gîndul la „Cine nu e cu noi e împotriva noastră.“ Democraţia, care implică profund valorile enunţate, nu se împarte exact pe cap de locuitor. Altfel spus, trăim într-un fel de democraţie de salon ori de garsonieră unde empatia, toleranţa, altruismul, încrederea în celălalt, respectul faţă de cel care nu e ca noi lipsesc. Spiritul comunitar se traduce în esenţă prin „dăruind vei dobîndi.“ Aşa s-au născut democraţiile occidentale, care au rezistat timpului şi timpurilor tocmai prin cultivarea acestor valori.

Idolii maselor

 

După decembrie ’89, marea masă a românilor a avut nevoie de un tătuc şi l-au adoptat pe Iliescu. Mulţi dintre ei îl avuseseră pe Ceauşescu, astfel că nu au făcut decît un transfer de nume. Au aterizat nu pe tărîmul făgăduinţei, adică acolo de unde am fi putut da un alt curs istoriei care să ne apropie de Europa, ci în zloata mişunînd de foşti activişti comunişti, securişti, oportunişti, impostori, arhangheli ai banilor murdari, naţionalişti extremişti. Au găsit în fostul lider fesenist pe singurul politician cu carismă din ultimii treizeci de ani. Dacă nu l-ar fi găsit în persoana celui care a făcut cel mai mare rău României, l-ar fi creat. Construiţi pe calapodul regimului totalitar, revărsîndu-şi ura pe intelectuali şi în general pe semenii cu discernămînt, captivii maselor ne-au mutilat viitorul pe care tot încercăm să-l direcţionăm spre matca normalităţii. Va mai trece mult timp pînă vom ajunge acolo.

Nevoia de tătuc a rămas. Nu avem politicieni cu carismă, drept pentru care marea parte a maselor votează răul cel mai mic. Nu realizăm însă cît de nocivi sînt liderii carismatici. Secolul trecut a fost marcat de dictatorii care au ucis sute de milioane de oameni. Numai bilanţul crimelor din fostele regimuri comuniste numără peste o sută de milioane de morţi. Holocaustul a făcut unsprezece milioane de victime, dintre care jumătate au fost evrei. Peste un milion de copii au fost ucişi de regimul lui Hitler. În timpul dictaturii lui Stalin şi-au pierdut viaţa douăzeci de milioane de suflete. Lagărele de concentrare, închisorile politice, Holocaustul, gropile comune, torţionarii, toate au fost crime împotriva umanităţii ale liderilor politici carismatici adulaţi de mase şi care au devenit ulterior dictatori.

Închisorile politice din timpul regimului comunist din România au făcut sute de mii de victime. Cîteva mii dintre deţinuţii politici nu s-au mai întors acasă. Încă şi acum se mai descoperă gropile comune în care au fost aruncaţi. Reeducarea a frînt pentru totdeauna destine, iar atrocităţile la care au fost supuşi deţinuţii de colegii de celulă, pentru ca la rîndul lor să le aplice, au fost cel mai diabolic experiment al dictaturii comuniste. Cei mai mulţi dintre deţinuţii politici care au trecut prin reeducare au rămas mutilaţi pe viaţă.

Lumea trebuie ferită de politicienii cu carismă, pe care adulaţia maselor îi naşte şi îi ridică la vîrful puterii pentru a deveni ulterior dictatori. Democraţiile occidentale care au trecut proba timpului şi a timpurilor nu s-au clădit în faţa tribunelor ocupate de descreieraţi. În locul liderilor carismatici a căror trăsătură esenţială e demagogia trebuie să se desprindă din clasa politică lideri care să empatizeze cu societatea. Mai exact, cu motorul societăţii. Democraţia se învaţă, pe cînd nevoia maselor de un tătuc naşte monştri.

Carisma nu e acelaşi lucru cu empatia. Corneliu Coposu, de pildă, nu a fost un lider carismatic, ci unul empatic. Învăţător şi ascultător în aceeaşi măsură. De aceea masele nu numai că nu l-au creditat, ci l-au şi hulit. Fostul lider ţărănist a fost un patriot, iar nu un naţionalist demagog de factura lui C.V. Tudor ori a lui Iliescu.

Pînă cînd românii nu vor învăţa din mers spiritul comunitar, care este rezultatul în primul rînd al toleranţei, altruismului şi empatiei, vom trăi în continuare relaxaţi într-o democraţie de salon ori de garsonieră. Au trecut treizeci de ani postdecembrişti şi încă nu am făcut primul pas.

George Arun - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Iulian Arion
20.11.2020, 11:29:22

"Potrivit unui sondaj IRES din februarie anul trecut, românii au cea mai mare intoleranţă faţă homosexuali, romi, imigranţi, persoane infectate cu HIV, faţă de cei de altă religie, de maghiari şi evrei." Aceste informatii sunt false si sunt menite a incita la ura impotriva romanilor. Sondajele nu sunt stiintifice. Sunt elemente ale propagandei urii si difuzarea acestor infoormatii in public este sanctionata de codul penal. Pentru a justifica afirmati dintre ghilimele, dvs trebuie sa prezentati exemple, iar o instanta sa decida sanctiunile vinovatilor. De ce sondajele nu sunt stiintifice? Un fenomen este stiintific daca indeplineste trei calitati: -este inregistrabil, -este observabil, -este reproductibil. Sondajele nu reproduc aceleasi rezultate. Din acest motiv sunt utilizate in propaganda urii.

-7 (21 voturi)
Lucifer
20.11.2020, 11:29:33

Mai lăsaţi-ne în pace cu spiritul comunitar al Europei de Vest! Toleranţă, altruism, empatie în Europa de Vest? Haida-de! Păi de 2500 de ani europenii se măciucesc între ei cu frenezie. Aşa, mai de curând, despre toleranţa din WW2 aţi auzit?

-2 (12 voturi)
Iulian Arion
20.11.2020, 11:39:23

Articolul este unul tipic de propaganda neomarxista. Sa vedem ce este marxismul: Este o ideologie bazata pe ura impotriva oamenilor bogati. Promotorii acestei uri se erijeaza in protejarea muncitorilor din manufacturile engleze de secol XIX, cand acestia lucrau in conditii inumane. Toti promotorii marxismului erau persoane care nu au produs valori materiale ci doar literatura de incitare la violenta impotriva tuturor celor care nu apartineau grupului social al muncitorilor industriali. Mici fermieri erau categorisiti drept cea mai reactionara categorie care trebuia eradicata. Cea mai mare parte a intelectualitatii a trecut imediat in slujba propagandei sistemului totalitar. Acolo a ramas pana la caderea comunismului. Un astfel de intelectual din Slobozia (Slobcity), localitate aflata la 26 Km de Țăndărei (Țăndărville), spunea la realitatea lui vantu ca taranii au fost cei care au sustinut introducerea comunismului in Romania. "Socialismul a invins definitiv la orase si sate in 1962-cand s-a incheiat cooperativizarea agriculturii" - spunea textul de propaganda.

-5 (13 voturi)
Iulian Arion
20.11.2020, 11:44:45

"Au trecut treizeci de ani postdecembrişti şi încă nu am făcut primul pas." Foarte rau ca ai ramas incremenit in proiectul neomarxist, autorule! Asa cum marxistii preiau prin violenta si propaganda puterea politica, pe care nu o mai cedeaza nici dupa ce falimenteaza economic si social, neomarxistii se pretind aparatorii grupurilor din textul articolului. Vreau exemple rezolvate in instanta de persecutie a homosexualilor, evreilor, maghiarilor romilor, asa cum pretinzi in articol. Altfel iti fac denunt penal.

-7 (17 voturi)
Marck
20.11.2020, 11:52:58

Un ghiveci cu terci și ciuperci acest articolaș de umplutură. Și defecțiuni de logică cu duiumul. Aflăm că nu avem lideri politici carismatici dar trebuie să ne ferim de ei ca să nu devină dictatori. Sublim! Apoi că seniorul Coposu a fost empatic dar nu carismatic sau simpatic. Săracu' simbol al rezistenței anticomuniste. A ajuns să fie caracterizat aproape în batjocură ca fiind empatic și nu altceva. Și tot acum aflăm că Hitler și Stalin au fost personalități carismatice. Și din cauza asta au făcut mult rău. Haida-de! Stalin și carisma. Așa și Kim Jong-un e carismatic. Și Ceaușescu era carismatic după criteriile autorului. De cultul personalității se pare că n-a auzit. Și nu scapă ocazia să amestece crimele comunismului cu cele ale nazismului culminând cu enormitatea debitată pe nerăsuflate zicând că "Holocaustul a făcut unsprezece milioane de victime, dintre care jumătate au fost evrei" Se pare că autorul nu știe că utilizarea termenului holocaust a fost restrânsă și este folosită astăzi doar cu referire la masacrarea evreilor de către naziști. Deci în Holocaust au murit 11 milioane de evrei din care jumătate erau evrei. Ne-am înțeles buștean! Bun. Și până la urmă ce vrea să ne învețe prietenul nostru moralizator? Înțeleg că vrea să ieșim din " democrația de salon ori de garsonieră" pe care o practicăm de 30 de ani pentru că am ales prost numai conducători cu carismă care ne-au ținut pe loc și încă n-am făcut primul pas pe calea spiritului comunitar, care este rezultatul în primul rând al toleranței, altruismului și empatiei. E scris adânc!

-2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările