De ce continuă România campania de vaccinare cu serul AstraZeneca, în timp ce multe ţări o suspendă în totalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Mediafax / Alexandru Dobre
Imagine: Mediafax / Alexandru Dobre

România a decis suspendarea unui singur lot AstraZeneca ( ABV2856) şi continuarea campaniei de vaccinare cu serul britanic, deoarece „beneficiile depăşesc riscurile”, a anunţat, ieri, dr.col Valeriu Gheorghiţă.

 Medicul militar a arătat că există analize din care rezultă că riscul de a dezvolta afecţiuni tromboembolice în mod natural este de 1.000 de ori mai mare faţă de riscul de a avea aceleaşi afecţiuni în urma vaccinării cu serul AstraZeneca.

Un număr de 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZenecca au fost anulate în ultimele 24 de ore, din totalul celor 446.896 de programări, arată datele CNCAV.

Românii s-au retras după ce au auzit că vaccinul AstraZeneca ar provoca cheaguri de sânge după administrare, iar multe ţări europene au oprit folosirea serului.

Medicul militar Valeriu Gheorghiţă a explicat că autorităţile sanitare din România au analizat frecvenţa cazurilor în care au fost identificate evenimente tromboembolice în rândul pacienţilor vaccinaţi cu serul AstraZeneca, apoi au comparat aceste date cu frecvenţa cazurilor care apar în mod natural în decursul unui an, în rândul populaţiei generale, nevaccinate.

Concluzia la care au ajuns specialiştii este că persoanele nevaccinate au un risc de 1.000 de ori mai mare să dezvolte tromboze în mod natural, decât dacă ar fi vaccinate cu serul britanic.

„Vaccinul este autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului, faţă de care aceasta şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi, din acest punct de vedere, se recomandă vaccinarea, fără să existe semnale legate de evenimente embolice mai mari decât în populaţia generală, nevaccinată. Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice (15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară). Ca nivel de frecvenţă, pot să vă spun că vorbim de 1 caz la 1 milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional, în condiţii de bază, în cadrul căreia aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de 1 caz la 1.000 de persoane”, a arătat dr.col. Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că datele care au stat la baza deciziei de a continua campania cu serul britanic sunt cele care au luat în calcul fundamentul ştiinţific.

Gheorghiţă: „A fost cea mai dificilă decizie”

„A fost poate cea mai dificilă decizie. Cea mai uşoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop. Trebuie să punem însă în balanţă beneficiile vaccinării. Suntem în pandemie, mii de oameni sunt zilnic infectaţi, ajung în spitale, unii la terapie intensivă, iar unii mor. Trebuie să acordăm credit Agenţiei Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depăşesc riscurile. (…) Faţă de ultima noastră decizie prin care am decis suspendarea temporară a lotului ABV2856 nu au apărut elemente noi care să schimbe decizia de la acel moment, aşa că am decis să continuăm vaccinarea cu AstraZeneca”, a mai explicat medicul militar.

11 ţări din Uniunea Europeană au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca. Ele sunt: Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franţa, Spania, Slovenia, Portugalia şi Cipru.  

Au suspendat doar parţial vaccinarea cu loturile identificate că ar avea probleme: Austria, Estonia, Letonia, Suedia, Lituania, Luxemburg şi România. 

Alte state din Europa, dar din afara Uniunii Europene, care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca sunt Norvegia şi Islanda.

Autoritatea britanică pentru reglementarea vaccinurilor a concluzionat că vaccinul împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca nu cauzează coagularea sângelui şi nu provoacă tromboze. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă continuarea vaccinării, deşi tot mai multe ţări au decis să suspende imunizarea cu serul britanic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite