Societate

articolul anterior articolul urmator

De ce crede prinţul Charles că Transilvania e locuită de maghiari?

100
1 Jun 2014 21:12:04
Lulea Marius Dorin
Prinţul Charles a primit titlul de Honoris Causa la Universitatea din Bucureşti
Prinţul Charles a primit titlul de Honoris Causa la Universitatea din Bucureşti

Cu toţii am văzut la televizor şi auzit la radio cum că prinţul Charles în mod periodic vizitează Ardealul. O mare stare de euforie legată de acest lucru şi de laudele aduse de către prinţ, dar oare nu aţi sesizat că ele sunt în general la adresa Ardealului şi nu asupra României în ansamblu?

De ce ar crede însă prinţul Charles că Ardealul este locuit de maghiari?

Păi foarte simplu:

- el a fost adus în Ardeal de către un grof maghiar( când spun Grof maghiar nu pot să mă gândesc decât la cazul Nadeş, acolo unde un sat întreg a fost retrocedat ilegal- astfel de cazuri sunt atât de multe, încât procuratura ar avea de muncă câţiva ani-adică nu am încredere în ei);

- domeniile le-a cumpărat la recomandarea unui grof maghiar;

- el vine în România pe aeroportul din Târgu Mureş, acolo unde este preluat de maghiari;

- satul în care şi-a cumpărat proprietăţi este un sat maghiar, adică nu se aude decât limba maghiară;

- angajaţii lui Charles sunt maghiari, la fel ca şi administratorul;

- vizitele lui în Ardeal sunt în special la recomandarea prietenilor maghiari, împreună cu ei şi în general în zonele locuite de maghiari.

Acum aş vrea să arăt şi de ce am adus în discuţie acest subiect.

În timpul guvernării comuniste românii de la Vest de Prut trăiau cu impresia că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova sunt ruşi, sau că ei formează o comunitate importantă. Şi astăzi o bună parte dintre noi credem că ruşii cam jumătate-jumătate cu românii în Republica Moldova.

Nimic mai fals, dar de unde vin aceste preconcepte eronate?

Păi, simplu: din poveştile celor care au vizitat Republica Moldova înainte de căderea comuniştilor. Ce vedeau ei acolo?

- o singură televiziune în limba română, restul erau televiziuni în limba rusă;

- majoritatea reclamelor de pe străzi sau a indicatoarelor erau în limba rusă sau limba română scrisă cu litere chirilice;

- companiile de taxi şi cele hoteliere erau în majoritatea lor ale unor investitori vorbitori de limba rusă, iar dispeceratele erau în această limbă;

- posturile cheie au fost date celor vorbitori de limba rusă, deci în general ţi se răspundea în limba rusă...

Am să mă opresc aici. 

De unde mi-a venit ideea acestui articol? Dintr-un reportaj legat de primirea lui Charles de către locuitorii satului... şi toţi vorbeau limba maghiară  sau limba română cu accent maghiar.

Poate ar fi bine ca oficialii români să îl mai plimbe şi prin restul Ardealului, adică în acea majoritate locuită de români, ca să nu rămână cu o părere deformată.

Să nu ne trezim cumva ca lobby-ul lui Charles să devină altceva.

Nu aş vrea să ajungem iar în situaţia din 1940, iar cineva să aleagă în locul nostru unde ar trebui să ajungă Ardealul, iar cel care va trebui să aleagă să fie tocmai Charles.

Este o ipoteză care nu se va mai materializa niciodată, dar e posibil ca la un moment dat lobby-ul maghiar făcut la nivel internaţional în mod sistematic chiar să producă anumite efecte.

Este lăudabil că prinţul Charles vine atât de des pe la noi, dar ar fi foarte bine ca oficialii români să se implice mai mult şi să îi ofere o paletă mai diversificată de obiective turistice pentru vizitare. 

Oare când Charles se întoarce acasă ce le spune apropiaţilor că a văzut în Ardeal: Români sau Maghiari?... şi uite aşa se face lobby.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Menumorut
1.06.2014, 21:35:40

Luleo..manci ..cu fistic.. Charles a zis mereu Romania are..romanii au..romanii trebuie sa pastreze ce au..ca altfel dispar ca natiune.. Sincer.? Daca ar putea si ar putea accepta..Charles ar trebui sa fie viitorul Presedinte al Romaniei... "sau limba română cu accent maghiar.".?????? Esti aiurea...Daca o vorbesc maghiarii..ro9mana...este NORMAL sa o vorbeasca cu accent maghiar.. Si este LAUDABUIL si NORMQAL..dar5 LAUDABIL..in acelasi timp ca vorbesc ROMANA cu Charles... "Ofiocialii" romani au ales sa vorbeasca engleza cu Charles... Daca niste maghiari..au vorbit cu el in romaneste..chiar si cu accent maghiar..bravo LOR..si RUSINE tie...ca te legi de asa ceva..

+19 (39 voturi)
Lulea Marius Dorin
1.06.2014, 21:42:31

uită-te în film şi în declaraţiile lui Charles... majoritatea sunt cu Transilvania e... nu e vina lui, asta este clar, dar e un exemplu de lobby maghiar

-1 (41 voturi)
Lulea Marius Dorin
1.06.2014, 21:46:00

Cu Charles vorbeau în maghiară... la camere vorbeau în română că aşa a fost rugămintea... uită-te şi tu la ce limbă foloseau pe fundal în comunicarea cu el... povestea asta cu prinţ străin nu mai ţine că nici România nu mai e stat feudal... Nu o să fie nici un viitor preşedinte al României .... dacă ar fi să avem rege acesta există. Poate ar fi bine acasă la el să facă câteva reproşuri celor ce înjură ţara noastră...

+2 (40 voturi)
Menumorut
1.06.2014, 21:48:06

OK..eu am zis despre ce am vazut la tv...cand a folosit repetitiv Romania..si romanii.. Imi explici si aia..cu "romana cu accent maghiar"..? Multumesc ! Insasi faptul ca aproape de fiecare data trece putin si prin Bucuresti..te contrazice.. Dupa cate te "cunosc" parca ai pune-o de-un razboi..si cu Anglia..:) Hai ca ma uit si la film...si vorbim dupa.. Daca am ceva de recunoscut..promit sa recunosc..

+9 (29 voturi)
Stan Toma
1.06.2014, 21:42:35

Santem atat de„ nationalisti” incat vom vota un neamt la presedentia tarii. Numai sa candideze.

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (100)