De astă dată românii sunt catolici!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astă dată primul dintre cei mai înalţi clerici români care a avut dorinţa şi a mers la Colectiv, la locul morţii a fost Arhiepiscopul Ion Robu al Bisericii Romano-Catolice. Niciun alt episcop ortodox sau mitropolit (din cei 54), niciunul dintre cei din Bucureşti şi desigur nici Patriarhul BOR.

Şi toate acestea când majoritatea românilor sunt ortodocşi şi Biserica mereu se foloseşte de acest criteriu cantitativ când vrea religie în şcoli sau milioane de euro pentru catedrale. Marţi seara, 10.000, 20.000, 30.000 de oameni au venit la Biserică, spre Dealul Mitropoliei, neinvitaţi, au strigatJos Patriarhul, Vrem spitale nu Catedrale”.

Gestul prezenţei episcopului şi faptul că şi-a plecat genunchi este întărit de declaraţia sa autentică:

„Mi-am cerut iertare celor decedaţi. I-am cerut iertare şi lui Dumnezeu pentru că noi nu am făcut nimic ca să ne fie altfel. Ar trebui să ne fie ruşine, nouă tuturor, şi Guvernelor şi instituţiilor statului, şi bisericilor, pentru că nu am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău, trebuie să le cerem iertare celor care au murit şi apoi să ne rugăm.“

Da, e o lecţie pentru partidul ortodocşilor. După cinci zile de la tragedie şi în urma multor critici inclusiv de la oamenii de rând prezenţi acolo, au fost trimişi trei preoţi pentru o rugăciune. Cel mai mult ne-a indignat pe noi toţi reacţia impulsivă, atitudinea şi declaraţia patriarhului:

image

Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă. (...) Să vină lumea la biserică, nu la club.

Cele două declaraţii sunt complet diferite prin ton, mesaj şi conţinut. Mi-e greu să mai comentez declaraţia Patriarhului şi poziţia lui. Ei care sfinţesc orice, orice automobil sau construcţie bizară, aici, la locul celor decedaţi nu au mers. Ne-au explicat şi de ce. Pentru că nu a făcut cineva vreo solicitare. Deci preoţii trebuie să fie invitaţi. Când oamenii mor şi poporul suferă nu ai nevoie de solicitări.

Ce a facut BOR?

A redactat un comunicat sec care, din păcate nu a transmis nimic.

A mai trimis luni o dezminţire despre „ură şi intoleranţă” alături de mesajul de a se ruga lui Dumnezeu. Păi preoţii oricum se roagă. Asta cam fac ei. Dar în biserici ne-a zis Patriarhul. Deşi sunt deţinători a mii de biserici, de proprietăţi, bunuri, păduri, fabrici, firme nu au putut să sprijine printr-o contribuţie financiară ori materială? Atât doar slujbe şi liturghii ? Când 32 de oameni au murit în condiţii groaznice nu ai nevoie de nicio cerere pentru a înălţa o rugăciune. E simplu. Ai nevoie doar de un sentiment uman şi de un gând creştinesc.

Au venit alţii

Au veni străinii! Au venit medicii din Israel şi Franţa. Preşedintele Poloniei şi ambasadorii ţărilor precum America, Palestina, Africa, Turcia, Madagascar. Pe ei cine i-a invitat ? A fost Principele Radu şi Principesa Margareta. Papa Benedict, Prinţul Charles, Preşedintele Comisiei Europene, premierul şi preşedintele Parlamentului Moldovei, preşedintele Bulgariei, preşedintele Ungariei, au transmis mesaje. Simona Halep face o donaţie. Neinvitaţi.

Din alte comunicate ale BOR se anunţă că BOR îşi face datoria cu „modestie şi smerenie”. Însă în momente de impact naţional major modestia nu este necesară nici utilă. Ea se numeşte ipocrizie. Trebuie să acţionezi, să sprijini, să fii prezent în mijlocul poporului şi sprijinul trebuie să fie vizibil. Acum sute de oameni au nevoie de sprijin. Atitudinea cea mai condamnabilă este învinovăţirea victimelor. Că erau rockeri, că erau într-un club şi ascultau „muzică satanică” şi alte afirmaţii răutăcioase, venite chiar din partea patriarhului şi a unor preoţi ortodocşi nu este de înţeles nici de imaginat. Mitropolitul Timişoarei, acuza sărbătorile de Halloween neştiind că nu a fost nicio legătură între Colectiv şi Halloween.   

Un minim de cultură generală bisericească l-ar fi oprit pe mitropolit şi pe toţi ceilalţi prelaţi de la comentarii răutăcioase. În 1930, 140 de copii şi tineri au murit într-o biserică din Argeş cuprinşi de un incendiu chiar de Vinerea Paştilor. Inclusiv preotul a murit ars la altar.

Nu, absenţa lor nu este datorată modestiei şi smereniei. Este caracteristica esenţială a funcţionării lor cotidiene. Am luat la rând saiturile mitropoliilor mari: Ardeal, Banat, Moldova, Oltenia. Oltenia şi Moldova nu precizau nimic. Nici măcar un comunicat, un îndemn, o colectă. Celelalte cuprindeau apel la rugăciune şi atât. De compasiunea voastră verbală şi simbolisme suntem sătuli. De fapt aceeaşi absenţă a fost şi în urmă cu doi ani în cazul accidentului din Muntenegru sau în cazul violului de la Vaslui sau al decesului copilului Ionuţ. Absenţă totală!

În schimb, sunt peste tot, pretutindeni la grămadă când e vorba de încasări uriaşe, precum Dimitrie, Parascheva, sute de mii de pelerini. Sunt acolo unde sunt venituri de milioane, imagine publică şi politicienii. Cum ar arăta o slujbă la Iaşi sau la Bucureşti de hram cu doar un simplu preot ? Imposibil!

BOR a încasat vreo 5 milioane de euro doar după câteva zile de pelerinaj la Iaşi, dar nu a anunţat că oferă vreun leu familiilor îndoliate!

Când am ajuns în Bucureşti, prima direcţie de la Gara de Nord a fost spre Bucur. Nu puteai să mergi în altă direcţie. I-am zis taximetristului „duceţi-mă la locul tragediei”. Şi taximestristul nu mi-a cerut adresa. Zeci de mii de oameni au mers acolo, unii ortodocşi, creştini sau chiar necreştini şi nimeni nu a venit în urma vreunei cereri. Când ţara este în suferinţă, când străinii vin şi ne oferă ajutorul nu ai nevoie de „solicitări speciale”.  Până când ipocrizia voastră ?  

Când am ajuns acolo mi-am zis: Adevărata Catedrală aici este. De ce ? Pentru că aici s-au adunat în câteva zile peste 50.000 de oameni. Nu să se plimbe, ci să se roage şi să aprindă lumânări. Rugăciunilor lor sunt mai sincere şi pure şi cu mai multă putere decât cele din catedralele voatre luxoase.

Catedrala Colectiv! Din solidaritate! Nu din obligaţiile voastre băneşti.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite