Societate

articolul anterior articolul urmator

De la homo sapiens la omul-masă

5
22 Dec 2020 09:58:26
Ancelin Roseti

Odată cu homo sapiens (care numai înţelept nu era, dar cică ar fi fost inteligent ― îi ”mergea mintea”, ”se descurca” ― ajunsese, oarecum, ce-i drept, la conştiinţa propriei sale umanităţi), deci pe măsură ce a început să se înfiripeze societatea (de la formele ei primare/primitive: haite, triburi, una, alta, chestii-socoteli), uşor, uşor lumea a început să intre în rând cu lumea, să-şi fie egală sieşi, să-şi semene.

Adică să se conformeze pe dibuite, orbeşte, fără discernământ ― nici nu mai era nevoie de el, din moment ce era ”inteligentă”. Tot ce era în afara ei, în afara propriului ”chip”, era ”fals”, arătat cu degetul, hulit, legat la stâlpul infamiei, centrifugat, după ”mode”, la periferia universului (care, de-a lungul istoriei, a luat, în funcţie de ”gravitate” şi de caz, diverse forme: de la cucută şi rug până la precocea ghilotină, şi de la modernele gratii la pacifista şi contemporana indiferenţă sau la atât de diplomata omisiune). Aşa s-a ajuns la omul-masă de astăzi (nu numai ”inteligent”, ci şi ”omniscient”) ― pentru care adevărul, nemaifiind ţel, devine, astfel, neinteresant, fiind înlocuit mecanic şi autosuficient cu ”regula”, cu norma gregară a lui ”aşa se face”, ”aşa spun toţi” etc. ― mereu, fireşte, în mişcare/schimbare. De aceea René Descartes era de părere că la temelia opiniilor/convingerilor noastre stă mai degrabă obiceiul, aclimatizarea şi exemplul, mostra, pilda gregară decât vreo ştiinţă exactă, decât cunoaşterea reală a lucrurilor. Altfel, toţi sunt originali, nonconformişti, gândesc cu propriul cap, au păreri, răspunsuri etc. Cu întrebările stau mai rău ― acestea fiind foarte puţine, spre deloc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Expat Gabriel
22.12.2020, 13:22:27

Bun articol. Scurt, ca pentru o pagina internet si la obiect. Ideea este buna si cred ca o continuare se impune.

+1 (7 voturi)
Davide Isa
23.12.2020, 09:37:20

"Aşa s-a ajuns la omul-masă de astăzi (nu numai ”inteligent”, ci şi ”omniscient”) ― pentru care adevărul, nemaifiind ţel, devine, astfel, neinteresant, fiind înlocuit mecanic şi autosuficient cu ”regula”, cu norma gregară a lui ”aşa se face”, ”aşa spun toţi” etc." "Cu întrebările stau mai rău ― acestea fiind foarte puţine, spre deloc." Felicitari pentru articol.

-4 (10 voturi)
Jassy Man
28.12.2020, 06:47:08

Nu stiu cine-i Ancelin asta dar pur si simplu pune punctul pe ``i`` intr-o maniera nemaintalnita pe aici prin Pravda. Wow ! Cum de a scapat asa ceva cenzurii ? Super , mai ales ca vad la comentarii pana acum 9 minusuri din 11 voturi la primii ce au apreciat pozitiv articolul, banuiesc ca ingalatii comunisti considera articolul subversiv , anti-globalist . Chiar au dreptate tura asta , daca-i duce capul sa inteleaga randurile astea putine dar cu mult,mult sens. Eu cred ca nu, doar dau cu minusuri la comanda. ``You can`t fix stupid!``-GEORGE CARLIN.

+1 (1 vot)
Victor Nagy
28.12.2020, 09:58:19

Aproximativ la fel scria si d-l Adrian Majuru . Simti ca esti de acord cu ce spune ... dar nu poti comenta ... cunoscandu-ti limitele .

+1 (1 vot)
Jassy Man
28.12.2020, 18:47:25

M-ai facut curios, sper sa mai scrie cate ceva Adrian Majuru de care vorbesti. Greu de punctat in cateva fraze subiecte atat de complexe.

+1 (1 vot)
Modifică Setările